Kik és mennyiért használhatják a VIP kórtermeket?

Szerző: WEBBeteg - ebf.hu

Gyakran nehezen értelmezhető, hogy egyes kórházakban kik használhatják a térítési díj ellenében igénybe vehető betegszobákat, és azok milyen többletszolgáltatást nyújtanak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ezzel kapcsolatos év végi kutatásának eredményeit az intézmény honlapján publikálta.

A magyar kórházak kevesebb mint 35 százalékában van lehetőség arra, hogy a beteg fizetés ellenében magasabb komfortfokozatú szobába kerüljön. A fővárosi intézmények ezért a szolgáltatásért általában napi 10.000-25.000 forintot kérnek, míg a vidéki városokban ez az összeg 2.000-8.000 forint között mozog.

A nem megfelelő tájékoztatás miatt az is előfordulhat, hogy a betegek csak későn vagy utólag értesülnek arról, hogy pénzért ugyan, de kényelmesebb, VIP kórteremben is elhelyezhették volna őket.

Az EBF tapasztalatai a hiányos betegtájékoztatásról

  • Általában a kezelőorvos tájékoztatja szóban az előjegyzés vagy a felvétel alkalmával a
    betegeket az elhelyezési lehetőségekről. A tapasztaltak alapján azonban még egy intézményen belül sem minden kezelőorvos esetében valósul meg azonos szinten az elhelyezésre vonatkozó tájékoztatás.
  • Az ellenőrzések során osztályonként 3-4 beteget megkérdezve kiderült, hogy legtöbben véletlenszerűen kerültek az adott kórtermekbe. A nagyobb kórtermekben elhelyezett betegek többsége megfelelőnek ítélte az elhelyezést, tekintettel arra, hogy kellemes emberi kapcsolatot tudott kialakítani szobatársaival, ezért jobbnak tartotta azt a néhány kórházi ápolási napot közösségben eltölteni, mint egyedül.
    Tájékoztatásuk szerint, amennyiben tudtak volna a kis ágyszámú kórteremben történő elhelyezési lehetőségről, akkor sem igényelték volna azt. Ez alól egy beteg volt kivétel, aki egy 16 ágyas kórteremben került elhelyezésre.
  • A vizsgált intézmények közül egyben a felvételi vizsgálóban kifüggesztet díjszabás alapján tájékozódhat a beteg arra vonatkozóan, hogy komfortosabb elhelyezési lehetőség igénybe vételére is van mód. Azonban ez a tájékoztató igen apró betűs volt, másfelől a beteg feltehetően kevés időt tölt a vizsgálóban.
  • Egy másik intézményben a folyosó közepén elhelyezett faliújságra van kifüggesztve egy hirdetmény a magasabb komfortfokozatú kórtermek igénybevételi lehetőségéről.
  • Két intézmény a honlapján is közzétette a térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások listáját.

Az „extra” szolgáltatások és felszereltség

Az EBF vizsgálata többek között arra keresték a választ, hogy milyen szempontok alapján történik a betegelhelyezés egyes kórtermekben, illetve milyen extrákat kapnak azok a biztosítottak, akik igénybe veszik az intézmény extra hotelszolgáltatását.

„Átlagos” kórtermek

A betegelhelyezésre szolgáló kórtermek nagyságában igen széles a skála, ugyan többnyire 4-6 ágyas kórtermekben történik a betegek elhelyezése, az egyik vizsgált intézményben 16-24 ágyas, egy légterű, fa és plexifallal három oldalról elválasztott (boxosított) kórtermekben is történik betegelhelyezés.

A tapasztalatok szerint a betegek elhelyezésének körülményei igen változatosak. A vizsgált intézmények közül mindössze kettőben volt nevesített VIP-kórterem, amely túlnyomórészt egy, esetleg kétágyas szobát jelentetett külön zuhanyzóval és WC-vel - teszi közzé az EBF kutatása.

A VIP-szobák működtetéséről egyébként mindenhol külön szabályzat rendelkezik. Az egyik kórházban például az intézmény dolgozói, közvetlen hozzátartozók ingyen vehetik igénybe a pluszszolgáltatást, másoknak azonban fizetniük kell.

A vizsgált időszakban előfordult, hogy az egyik intézmény VIP kórtermében szinte kizárólag az osztályvezető főorvos betegei feküdtek, ami szakmai vagy egyéb méltányolható érvekkel nem volt alátámasztható.

Az EBF javaslatai a hiányosságok orvoslására

(WEBBeteg; Forrás: Egészségbiztosítási Felügyelet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Nemcsak jog, kötelezettség is! A...

Alapelv, hogy a beteg köteles hozzájárulni saját kezelésének sikeréhez, illetve tekintettel kell lennie mások jogaira, egészségére. Bár kevesen...

A betegek kötelességeiről

A betegnek nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak! Alapelv, hogy a beteg köteles hozzájárulni saját kezelésének sikeréhez, és tekintettel kell...

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés...

A gyógyintézet elhagyásának joga

A betegnek a hazai jogszabályok szerint joga van a gyógyintézetet elhagyni, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. E...

Betegjogok - A kórház nem börtön!

A kórház nem börtön, a betegek közül egyre többen vannak tisztában jogaikkal – és élnek is ezekkel. A legfontosabb kérdéseket Kristóf Péter...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.