Romlik az egészségünk a gazdasági válság miatt

Független Hírügynökség
megjelent:

A WHO szerint a gazdasági világválságnak negatív következményei lesznek egészségi állapotunkra. Válságban többen fordulnak alkoholhoz, dohányhoz, kábítószerhez, az emberek ilyenkor hajlamosak elhanyagolni egészségüket, elmarad a megelőzés, ráadásul az egészségügy így is túlterhelt és alulfinanszírozott.

A gazdasági világválságnak negatív következményei lesznek az emberek egészségi állapotára - hívta fel a figyelmet hétfő este az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A nehézségek miatt többen fordulnak majd az alkoholhoz, a dohányhoz és a kábítószerekhez - emelte ki a WHO vezérigazgatója, Margaret Chan. Hasonló helyzetekben a múltban is mindig ez történt - érvelt WHO vezetője.

"Gazdasági válságok idején az emberek lemondanak a magánorvosi ellátásról, és inkább az állami egészségügyhöz fordulnak. Pedig sok országban az állami egészségügy már amúgy is túlterhelt és alulfinanszírozott" - hangsúlyozta a WHO vezérigazgatója.

Gazdasági instabilitás idején az emberek hajlamosak elhanyagolni az egészségüket, és olyankor a megelőzés messze elmarad a szükségestől - jelentette ki Margaret Chan.

Chan egy konferencián szólalt fel, amelyet a pénzügyi válság egészségügyi hatásairól tartottak. Ugyanezen az értekezleten a Világbank ENSZ-képviselője, Richard Newfarmer felhívta a figyelmet, hogy a fejlődő országokban ebben az évben felére eshet vissza a gazdasági növekedés.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.