Hormonnal a stressz ellen?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az oxitocin elnevezésű hormon nagy segítség lehet az agyunkban túltengő stresszhormonok ellen vívott harcban. Legújabb kutatások arra keresték a választ, milyen hatással van az említett anyagból egy-egy nagyobb dózis a párkapcsolatra.

Az oxitocin hormon szintjének növekedésével bizonyítottan javítható az emberek szociális magatartása, az anyag ugyanis nagy szerepet kap az agyunkban található stresszhormonok lebontásában - állapítja meg a Zürichi Egyetem egyik friss tanulmánya.

A vizsgálódások során összesen negyvenhét 20 és 50 év közötti pár vitatkozási szokásait elemezte egy svájci tudóscsoport - számol be a kutatásról a "Biological Psychiatry" című tudományos szaklap. A kutatók arra a korábbi megállapításra alapozták munkájukat, amely szerint az emlős állatok esetében az agyban található oxitocin mennyisége felelős az egyedek szociális viselkedéséért.

Hogy az anyag kisebb-nagyobb koncentációban tapasztalható hatását az emberek esetében is bebizonyítsák, olyan orrspray-ket osztottak ki a teszt résztvevői között, amelyekben vagy oxitocin vagy egy mindenféle hatás nélküli placebo volt megtalálható, s a használat után arra kérték a párokat, hogy olyan témákról beszélgessenek, amelyek általában puskaporos hordóhoz hasonló hatást fejtenek ki a mindennapokban.

Mindeközben a tudósok árgus szemekkel figyeltek minden apró jelre, így a pozitív viselkedési formákra is, mint a figyelem, megerősítés vagy mosolygás, de természetesen a negatív megnyilvánulásokra - mint a partner félbeszakítása, kritizálása vagy lekicsinylése - is azonnal lecsaptak.

Pozitívabb maradt a hozzáállás

A résztvevők között parázs vitákat is eredményező megfigyelések után a tudósok megállapították, hogy azok a párok, akik oxitocint vettek magukhoz, jobban kezelték a stresszhelyzetet, mint placebót kapott társaik.

A hormon jelentősen meghosszabbította a pozitív hozzáállás időszakát a vitatkozás alatt, amelyből a kutatók arra következtetnek, hogy ez az anyag felelős alapvetően a pozitív beállítódásért és a párkapcsolaton belüli stresszhelyzetekre adott reakcióért.

Egyes feltételezések szerint az oxitocin a kiegyensúlyozottabb párkapcsolatok esetében valószínűleg jóval nagyobb koncentrációban van jelen, s ez biológiai magyarázatot szolgáltathat arra is, hogy a harmonikus kapcsolatok miért is hatnak szintén pozitívan az abban résztvevők egészségi állapotára is.

(WEBBeteg - K. J.; Forrás: welt.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.