Így alszunk járvány és háború idején

szerző: Gorzsás Anita, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2022.03.17.

Az Alvás Világnapja a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society, korábban World Association of Sleep Medicine 65 országot magában foglaló szervezetének évnapja, amelyhez világszerte milliók csatlakoznak.

A csillagászati tavaszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik, üzenete, hogy felhívja a társadalom, a nemzetek, az országok és az emberek figyelmét a minőségi alvás fontosságára, az alvásproblémák következményeire, azok egészségügyi, oktatási és szociális vonatkozásaira, és segítse az alváshoz kapcsolódó rendellenességek megelőzését és kezelését.

2022-ben is a Magyar Alvás Szövetség szervezésében és koordinálásával került sor az eseményre hazánkban március 17-én, amelynek központi rendezvénye a nemzetközi alvás konferencia.

Hogyan alszik a világ pandémia után, a háború árnyékában?

Dr. Tárnok Zsanett, klinikai szakpszichológus, neuropszichológus és Dr. Zelena András, tanszékvezető, egyetemi docens előadásában elhangzott, hogy az online jelenlét napjainkban táplálja a generalizált szorongást. A híradások, social média, kommentek észrevétlenül szivárognak be mindennapjainkba. A tik tok 0-24 órás valós háborús tartalmakat ad, ezért a mai fiatalok nagyon kitettek a szorongásnak. Az ingerlékenység, fáradtág, feszültségérzés, kialvatlanság megjelent a praxistapasztalatokban is.

Nemcsak a humanitárius gesztusokat, hanem az énidőre, a struktúrált médiafogyasztásra kell helyeznünk a hangsúlyt. A gyakori ébredések, felszínes alvás szintén megjelenik, ami táplálja a szorongás táptalaját, hiszen sérül a biztonságérzetünk. Nemcsak transzgenerációs traumák érvényesülnek, hanem a PTSD-re hajlamosító tényezők is. A rossz alvásminőség egyértelműen növeli a PTSD előfordulását.

A generalizált szorongás szintén jelen van, tünetei: nyugtalanság, koncentrációszavar, izomfeszülés, ingerlékenység, aggodalom.

Álomtevékenység közben is felszínre törhet a trauma, előfordulhatnak rémálmok, gyakori ébredések, mely fiziológiai tünetekkel, izzadással, szapora légzéssel is jelentkezik. Ne aludjunk ilyen esetben vissza a lehető legrövidebb időn belül, hanem sétáljunk egyet a lakásban, így az alvás második üteme sokkal pihentetőbb lesz. A szorongás további következményei lehetnek: depresszió, alkohol és gyógyszer megnövekedett fogyasztása. Ennek következménye, hogy az alváshigiéné romlik. Gyógyszerezés helyett szorongásoldás, struktúrált médiafogyasztás, megfelelő énidő és humanitárius gesztusok segíthetnek.

A jó alvás tanítható – tanulható?

Bartucz Éva, alvásképzési módszertani szakember és dr. Szalay Katalin, neurológus, alvásoktató előadásukban kiemelték, hogy az emberek félnek az alvástól. Félnek attól, hogy ha kitöltenek egy alvástesztet, az valahová bekerül, és az rájuk nézve negatív információkat tartalmazhat.

A produktivitás, egészsségmegőrzés és kiegyensúlyozott élet feltétele a jó alvás. Sokan nem tudják például, hogy a matracot kétévente meg kell fordítani, illetve a meditáció nagyon pozitív hatással bír az alvásra. A jó alvás tanítható, méghozzá különböző képzéseken sajátíthatjuk el a jó alvási technikákat, melyek segíthetnek és amelyekkel segíthetünk akár másoknak is.

Lásd még Az alvászavar és típusai

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Gorzsás Anita, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Intim fertőzés? Intim fertőzés?

Fontos az élettani pH-érték helyreállításáról is gondoskodnunk. (x)

Vaspótlás hatásosan Vaspótlás hatásosan

A vas létfontosságú nyomelem, amit a szervezetünk nem tud előállítani. (x)

Veszélyes lehet az óraátállítás - Egyre rosszabbul alszunk

Az egészséges szervezetet is megviseli az óraátállítás. A nyári időszámításra való áttérés miatt ugyan csak egy órával alszunk kevesebbet...

Alvásproblémák? - Tippek a nyugodt pihenéshez

Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is legyőzheti az...

Hitek és tévhitek az alvászavarokról

A teljes felnőtt lakosság kb. 10 százaléka küzd súlyos vagy krónikus alvási nehézségekkel (ennél nagyobb számban fordul elő átmenetileg ez a...

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi...

Az alvási apnoe okai

Milyen elváltozások állhatnak az obstruktív, és milyenek a centrális alvási apnoe hátterében? A pontos diagnózis a kezelés alapját jelenti.

Testi betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

Az alvászavar jelentkezhet helytelen életmódbeli tényezők következményeként, illetve kísérhet bizonyos pszichés kórképeket. Ám hátterében testi...

Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott...

Alvásproblémák: minden második embert érinthet

A pihentető alvás minden korban elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Az alvásproblémák terhe egyéni és társadalmi szinten is komoly gondot...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.