Kiváló agytevékenység az internetes keresés

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai tudósok felfedezték, hogy az interneten való keresgélés segít megőrizni a szellemi frissességet a középkorúak és idősek számára.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói 24 idegorvosilag egészséges önkéntest vizsgáltak. Az alanyok életkora 55 és 76 év között volt. A felüknek volt tapasztalata internetes keresésben. A kísérleti alanyokkal internetes keresést végeztettek, és könyvet olvastattak, közben pedig fMRI készülékkel (funkcionális mágnesrezonanciás képalkotó eszközzel) nézték az agyi tevékenység változását.

A könyvolvasás és az internetes keresés közben is fokozott agyi tevékenység zajlott, de az internetezésben jártas csoportban szörfölés közben kétszer intenzívebb volt az agytevékenység, mint a netezésben tapasztalatlan csoportban.

Az internetezésben járatos csoportban nemcsak általában fokozódott az agytevékenység, hanem főleg a homlok- és a halántéklebeny, valamint a fehér állomány működött intenzívebben, amelyek a döntéshozatalt és a komplex gondolkodási folyamatokat irányítják.

A kutatókat meglepte, hogy internetezés közben milyen sok olyan idegpálya lépett működésbe, amely olvasás közben nem aktív. De mindez csak azoknál, akiknek már volt internetes tapasztalatuk. A kutatók következtetése szerint az internetes keresés közben összetett agyi tevékenység zajlik, ami segíti edzésben tartani az agyfunkciót.

A kísérletről az American Journal of Geriatric Psychiatry című szaklap legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

(FH)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.