Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe

Szerző: MTI

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mint ahogy a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában is - hangzott el az első országos táplálkozástudományi konferencián Debrecenben.

Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem táplálkozástudományi intézetének professzora nyitó előadásában utált rá, hogy jelenleg Európa-szerte a férfiak 70, a nők 60 százaléka elhízott, és folyamatosan növekszik az úgynevezett civilizációs betegségek - cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések - aránya. Hozzátette: a túlsúlyos, kövér emberek szervezetében nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának. Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet, és statisztikák szerint "az első helyeken vagyunk sok tumoros betegség kialakulásában".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegségek legalább 40 százaléka nagyon összefügg a táplálkozással, és további 38-40 százalék is valamilyen módon összefügg vele - jelezte a professzor hozzátéve: "ebből az is következik, ha megfelelő módon, kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, ezen betegségek kialakulását jelentős mértékben megelőzhetjük".

A táplálkozástudomány óriási fejlődésen ment keresztül

Már nem csak a makrotápanyagok - fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok - szerepét vizsgálják a táplálkozásban, hanem számos olyan új információkat is feltártak, mint a mikroorganizmusok, a mikrobioták szerepe a szervezetünkben, hatásai a bélflórában - magyarázta.

A professzor szerint "ma már a táplálkozástudománynak nem az a célja, hogy az élelmiszerek fogyasztásával gyógyítsanak bizonyos betegségeket, hanem az, hogy megpróbálják megelőzni azok kialakulását". Kutatják például, hogy az időskori szellemi leépülést hogyan lehetne lelassítani, megakadályozni bizonyos fajta élelmiszerek fogyasztásával.

Bánáti Diána elmondta azt is, hogy a bonyolult táplálkozástudományi kutatásokat az Európai Unió különféle keretprogramokkal ösztönzi. A jelenlegi Horizon 2020 keretprogram például a táplálkozástudományi összefogásra, együttműködésre ösztönzi a kutatókat és az élelmiszergazdaság szereplőit Európa-szerte.

Győri Zoltán, a DE táplálkozástudományi intézetének vezetője a konferencia megnyitóján felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt, az országban elsőként egyetemükön kezdődött meg a táplálkozástudományi képzés, melynek már doktori iskolája is működik Debrecenben.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az az egészségterv? Mi az az egészségterv?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Hormonmentes segítség Hormonmentes segítség

Ha a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Az ülés az új dohányzás

Egyebek mellett ez hangzott el a 3. Európai Mozgásgyógyszer Kongresszuson, amelyet először tartottak a németországi központon kívül, Budapesten.

Az egészség nem szerencse kérdése

Egészséges életmód, megfelelő információ, öröklött tényezők. A lakosság többsége szerint ezek a legfontosabb tényezők az egészség...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.