Hogyan neveljek egy 13 éves kamasz lányt?

Tisztelt Dr. nő / úr!

 

A nevelt lányom 10 éves korában a vér szerinti szülök közös de törvényesen is jóváhagyott rendelkezés alapján vissza került édesapjához.

A kislány most már 13 éves. Sajnos az édesapja következetlen nevelésének eredménye az lett, hogy a gyámhivatal a gyermeket nevelőintézetbe akarta elhelyezni, de az anya (a párom) és én úgy döntöttünk, hogya kislányt inkább magunkhoz vesszük és a továbbiakban tesszük amit tennünk kel.

De én nem szeretnék hibát, hibára halmozni.                                                        A túlzót szigor, és a túlzót engedékenység sem jó. Mi a jó?

Kérem legyen olyan szíves írja meg nekem, hogy Pécsen van e nevelési tanácsadó vagy hasonló.

Kérek pontos címet és elérhetőséget.

Köszönöm. Tisztelettel.: Rofus.

 

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza nevelés témában

Kedve Rofus!

A gyermekkori neveltetés, pszichés traumák nagyban befolyásolják a kamasz, későbbiekben a felnőtt viselkedését. Egyéni, hogy melyik gyermeket hogyan viselik meg a negatív életesemények, de azért azt gondolom, ne számítsanak könnyű esetre. A legfontosabb a szeretetteljes, meleg, megértő, család a gyermek számára, hogy tudja bármiben és bármikor számíthat az őt nevelőkre. Ezt mindenképpen hangsúlyozniuk kell neki. Valóban, sem a túlzott engedékenység, sem a túlzó szigor nem megoldás. Fontos a kompromisszumkötés és közös megbeszélés a problémákat illetően, hiszen egy 13 éves kamasz már szeretne önálló döntéseket hozni.

Ha segítségre van szükségük, megkereshetik az iskolapszichológust, családsegítő-és gyermekjóléti szolgálatot (tudnak segíteni pszichológus ajánlásában) , nevelési tanácsadóhoz (7630 Pécs, Apáczai krt. 1., (72) 550 655) is fordulhatnak. Gyermekpszichiátriai részleg pedig működik a Gyermekklinikán.

Kérdés: 2010. január 26., 17:16; Megválaszolva: 2010. január 26., 17:16
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
15 éves gyermek idegrohamjai
Rexetin emelés
Frontin elhagyása
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas