Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

Szerző: Az év praxisa a Kárpát-medencében

Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét, ajánlását jelölni kívánt háziorvosáról!

„Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat kiírója – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága – a páciensek, de az önkormányzatok, a polgármesteri hivatalok, a könyvtárak, az idős otthonok, az egyházkerületek, a civil és szakmai egyesületek ajánlásait is várja!

Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról
Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

Az orvos-beteg kapcsolatról

Már rengeteg ajánlás érkezett

A pályázat portálján már olvasható hazai ajánlások kis és nagyvárosokból – többek között Törökbálint, Eger, Mezőkövesd, Szentendre, Kecskemét, Szolnok, Miskolc, Budapest – apró és még apróbb községekből, falvakból – Napkor, Arló, Jászfényszaru, Kővágószőlős, Paszab, Nyírmihálydi – érkeztek.

A határon túlról érkeztek ajánlások Nagymegyerről a Felvidékről, Erdélyből, Szovátáról, Zetelakáról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredáról, Kárpátaljáról pedig Tarnócról, Kisdobronyból, Viskről, Ungvárról, valamint Tiszasalamonról is szállingóztak az ajánlások. A hálás páciensek mellett írt a református lelkész, a polgármester (Pécs, Újszilvás, Sándorfalva), a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, rezidensek és orvoskollégák egyaránt.

Akad olyan 2000 lélekszámú település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a betegek 90%-a roma, a háziorvos viszont a helyén marad, nem menekül el, ahogyan elődei tették, pedig hálapénzre nyilvánvalóan nem számíthat.

A legtöbb ajánlást eddig egy nyíregyházi családorvos kapta, róla 13 betege írt történetet. A legidősebb elismerésre javasolt az a budapesti doktornő, aki 79 évesen fekvőgipsszel a lábán is rendel, mert lelkiismerete nem engedi, hogy cserbenhagyja betegeit.

Olvasson tovább! Ismerje meg a legutóbb díjazottakat!

Megható történetek

Számos életmentő és megható történet érkezett, ilyen például a felvidéki csontrákos kisfiú esete: Geri tragédiája egyik lábának amputálásával kezdődött. A fiú már nem él, de édesanyja szerint négy és féléves küzdelmében szülein kívül a doktornéni volt a támasza, akitől még a rendszeres vérvételt is eltűrte. A nehéz évek után az édesanya és a doktornő együtt hozott létre alapítványt a csontrákos gyerekek megsegítésére. Valóságos hős a marosvásárhelyi doktornő is, aki éjjel-nappal prosztatatrákos betege rendelkezésére áll, és ha a helyzet drámaira fordul, még a férjét is magával viszi az éjszaka kellős közepén, hogy segíthessenek.

A betegek azt az orvost szeretik és becsülik igazán, aki partnerként tekint rájuk, aki a szakorvosi rendelőből visszatérőknek elmagyarázza a szakkifejezéseket, és segít levonni a következtetéseket. Fontos, hogy a családorvos részt vegyen szakmai képzéseken, hogy minilabort működtessen – pláne a vidéki kistelepüléseken –, hogy előre egyeztetett rendelési időpontokkal minimálisra csökkentse a zsúfoltságot és a várakozási időt, és az is, hogy az infokommunikáció korában szinte mindig elérhető legyen.

A legnépszerűbb orvosok a mobiltelefon mellett e-mailben és a közösségi portálokon, sőt saját honlapjukon is elérhetőek, ahol egyébként naprakész és fontos információkkal látják el pácienseiket.

Küldje be történetét május 10-ig, és döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

(www.evpraxisa.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.