Hogyan juthat állami támogatással, akár ingyenes magánorvosi ellátáshoz?

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egészségpénztári tagként személyi jövedelemadójából a következő év elején akár 150.000 forintot is visszatérítenek. Ezt a visszakapott összeget tetszőlegesen elköltheti egészségpénztári számlájáról egészségügyi szolgáltatásokra és termékekre. Különböző gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, egyes vitaminokat vásárolhat belőle, vagy akár magánorvosi rendelésekre is ellátogathat.

Az egészségpénztárra a cafeteria részeként is igényt tarthat a munkavállaló. Az államilag támogatott egészségpénztár ugyanis azt is jelenti, hogy ha a munkáltató fizet havonta egy bizonyos összeget az egészségpénztári számlára, úgy kevesebb költség terheli ezt a fajta kifizetést, mint a munkabéreket. Az állami támogatás azonban itt még nem merül ki. Amennyiben nem a munkáltató fizeti a munkavállaló után az egészségpénztár tagsági díját, hanem a munkavállaló maga vállalja ezt a fix havi kiadást, úgy a befizetett összeg 20%-át, de maximum 150 ezer forintot a következő év elején a személyi jövedelemadóból visszatérítenek.

Mire elég a visszakapott 150.000 forint?

Egészségpénztári tagként, a jövedelemadóból visszatérített százötvenezer forintot természetesen tetszőlegesen elköltheti, mi azonban most sorra vesszük, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe ezért az összegért, ha mégis úgy döntene, hogy egészségének megőrzésére fordítja.

Gyógyszerek, vitaminok

A magas gyógyszerárak sokak pénztárcáját megterhelik, főleg akkor, ha nem várt kiadásként kell elszámolni a pirulák árát. A visszaigényelhető százötvenezer forintból azonban számos gyógyszer és gyógykészítmény, vitamin ára fedezhető.

Tudta?

  • Százötvenezer forintból akár 60 hónapra elegendő speciális tápszert vásárolhat.
  • Százötvenezer forintból akár 230 hónapra elegendő C-vitamin tablettát vásárolhat.
  • Százötvenezer forintból több mint 50 hónapra elegendő vitamintablettát vásárolhat gyermekének.

Szűrések, diagnosztikai vizsgálatok, magánorvosi rendelések

Százötvenezer forintból olyan átfogó diagnosztikai (MRI, CT, EKG, mammográfia, labordiagnosztika, ételintolerancia tesztek stb.) és szűrővizsgálatokon (női és férfi szűrőcsomagok, pajzsmirigy szűrővizsgálat, állapotfelmérés, vastagbél betegség szűrőprogram, daganatszűrések stb.) vehet részt különböző magánklinikákon, melyek elvégzésével sokat tehet egészségének megőrzéséért, hiszen így olyan rejtett betegségekre is fény derülhet egy-egy szűrés alkalmával, melyek akár egy ideje tünetmentesen is lappanghatnak szervezetében.

Mindemellett magánorvosi vizsgálatokon is részt vehet anélkül, hogy az váratlan, illetve túl magas kiadást jelentene Önnek és családjának.

Tudta?

  • CT-diagnosztika már 16.000 forinttól elérhető.
  • Pajzsmirigybetegségek szűrése már 25.000 forinttól elérhető.
  • Vastagbéltükrözés már 30.000 forinttól elérhető.

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
T. Zs., fordító

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.