• Családorvosok világnapja 2016. május 19.

    Szerző: Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE)

    2010. évtől a Családorvosok Világszervezete világnappá nyilvánította május 19-ét, amely napon a figyelem a családorvosokra irányul. Ki a XXI. századi családorvos ideál?

    Aki a beteg szempontjait helyezi előtérbe a betegségek megállapítása és kezelése során, akinek a rendelője a betegek közelében helyezkedik el, akivel hosszú távú kapcsolat alakul ki, és akihez többféle betegség esetén is fordulhatunk, aki a betegek egymás közötti családi, szomszédi kapcsolatait is ismeri, tudja mi illik, mi nem és mire van szükség az adott tágabb közösségben.

    Visszaidézi ez a gyermekkorunk doktor bácsijáról alkotott képet? Ismerős. Mára sem találtak ki jobbat.

    Hirdetés
    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza? Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról>>

    A családorvos jelenti az első találkozási pontot betegség esetén és Ő szervezi a beteg további kivizsgálását a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok, szakorvosi konzultáció irányába. Feladatai közé tartozik a betegségek megelőzése, személyre szabottan és hosszú távon tervezve. Az életkor szerint meghatározott szűrések alapján azonosított rizikótényezők kezelése a családorvosi gondozás keretében történik. A lakosság idősödésével, a krónikus betegségek számának növekedésével a betegek igényei is sokszorozódnak. Amíg 40 évvel ezelőtt alig több, mint 3000 körzetben látták el a hazai lakosságot, mára 6000 praxisban folyik az ellátás, közel azonos vagy inkább csökkenő lakosság mellett. Ezen megnövekedett igény mellett a családorvosok ellátásával a betegek elégedettek, szoros hosszú távú bizalmi kapcsolatok alakulnak ki.

    Ünnepeljük együtt a Családorvosok Világnapját május 19-én! Mottónk: “A reggelitől az esti sétáig!”

    Mentők, ügyelet, házi orvos?

    A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete a Világnap keretében szeretné felhívni a magyar lakosság figyelmét arra, hogy a hazai megbetegedések és halálozás zömét okozó krónikus nem fertőző népbetegségek (szív és érrendszeri betegségek, rosszindulatú betegségek) az Európai Unió országaihoz képest fiatalabb életkorban jelentkeznek. 40 éves korban a kardiovaszkuláris megbetegedések előfordulási rizikója már számottevő, a szűrés és megfelelő gondozás már időszerű. Ezen korosztály kevésbé látogatja meg háziorvosát, rendszeres követésük esetleges. Kisebb arányban menedzserszűrésben részesülnek, vagy digitális platformokon szerepelnek egészségügyi adataik, ám ellátásuk, követésük véletlenszerű. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabály (51/1997. évi NM rendelet) szerint, a lakosság szűrése biztosított, a háziorvosokon keresztül elérhető. Mindemellett a szűrés szükséges, de nem elégséges, hiszen az egészségtelen életmód folytatása a kiszűrt rizikótényezőket nem fogja javítani. Túlzottnak tűnik-e az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása a médiában? Nyitott fülekre talál-e és előremozdítja-e az egészséges út választását? Vajon miért kell egy hirtelen esemény saját életünkben vagy közvetlen környezetünkben, hogy odafigyeljünk a káros magatartásra? A kiegyensúlyozott életvitel nosztalgia szintjén emlegetett? Miért ne lehetne ezt a mindennapokban megvalósítani? A felhozott indokok vajon valósak vagy csupán a kibúvást szolgálják? A szakemberek támogatást nyújthatnak ebben a folyamatban, ugyanakkor helyettünk nem hozhatják meg a döntéseket.

    A Világnap alkalmából a családorvosok felhívják a figyelmet az életkorhoz kötött szűrések és az egészséges életmód választás fontosságára!

    (Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE))

    Legutóbb frissült: 2016.05.19 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.