10 kérdés és válasz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

E-tér, EESZT, felhő - így is nevezik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret, amely egy felhőalapú kommunikációs felület, célja, hogy összekapcsolja egymással az egészségügyi ellátókat, valamint a gyógyszertárakat és a lakosságot.

Mióta használható az EESZT?

A rendszer tesztelése 2017-ben volt, november 1-jén az adatbázishoz csatlakoztak a háziorvosi számítógépek, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények számítógépes hálózatai, valamint az összes gyógyszertár számítógépe is.

Előnye a rendszernek, hogy elkerülhetőek a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kaphatnak pácienseikről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást.

Hogyan léphetek be a rendszerbe?

Az EESZT használata a páciensek számára Ügyfélkapu-belépéssel történik, ezután meg kell adni a taj-számot, majd dönthet a beteg az adataihoz történő hozzáférés részleges korlátozásáról. Amennyiben nincs még ügyfélkapus regisztrációja, a legközelebbi Kormányablakban intézheti el.

Milyen lehetőségeket nyújt az EESZT?

Az EESZT adatbázis a személyes adatok mellett a leletek, receptek és különféle egészségügyi vizsgálatokkal kapcsolatos információk gyűjtésére, tárolására és megosztására szolgál. Összefoglalja a beteg legfontosabb egészségügyi adatait, amelyet minden érintett lát, összegzi az egészségügyi ellátás során készült vizsgálatokat, az összes ilyen dokumentumot, leletet összegyűjti egy helyen. A szakorvosi beutalók elektronikus formában történő megírása elősegíti a beutaló és az ellátó orvos közötti jobb kommunikációt és a fogadó intézmény felkészülését. A gyógyszerek elektronikus formában történő felírását is biztosítja a rendszer, így a gyógyszerkiváltás egyszerűbb és gyorsabb.

Lehet-e abból probléma, hogy minden érintett látja a betegutat?

A beteg személyre szabottan beállíthatja, hogy ki férhet hozzá egészségügyi adataihoz, valamint hogy miről szeretne értesítést kapni:

  • Lehetőséget ad arra, hogy az EESZT által kezelt egészségügyi adataihoz történő hozzáférést szabályozza.
  • Beállíthatja, hogy milyen értesítést kér a rendszertől.
  • Folyamatosan követheti, ki kért hozzáférést az adataihoz.

Milyen ellátók és szolgáltatók kapcsolódtak az e-térhez?

Nemcsak a háziorvosi és az államilag finanszírozott járó- és fekvőbeteg-szakellátásban részt vevők és a patikák csatlakoztak az EESZT-hez, hanem az Országos Mentőszolgálat, sőt, a magánorvosok és a gyógyászatisegédeszköz-forgalmazók is.

Ha magánorvoshoz megyek, akkor is rögzítik az adataimat a rendszerben?

2020. óta a magánegészségügyi szolgáltatóknál keletkezett adatok is megjelennek az EESZT rendszerében, így a magánorvosok által felírt e-receptek és az elvégzett ellátások, beavatkozások adatait is láthatjuk.

Szülőként intézhetem a gyermekem ügyeit?

Szülőként, törvényes gyámként vagy gondozóként van lehetősége hozzáférni 14 év alatti gyermekének egészségügyi dokumentumaihoz, kiválthatja e-receptjeit. Ehhez nem kell mást tennie, mint „Törvényes képviselet igénylést” benyújtania a Kormányablakban, a személyazonosító fényképes igazolvány és jogosultságot igazoló okiratok bemutatása mellett.

Láthatom a rendszerben, milyen készítményeket írt fel az orvosom?

Külön oldalon jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró vények az e-receptek felületen, a hagyományos úton felírt vényekre ugyanez érvényes.

Hogyan történik az e-recept felírása és a gyógyszer kiváltása?

Minden orvos eddig megszokott számítógépes programjával írt receptje automatikusan e-receptté válik és felkerül az e-térbe, ahonnan az ország bármelyik gyógyszertárában lekérdezhetővé válik, azaz kiváltható a gyógyszer. A hagyományos, kézzel írt receptek is rögzítésre kerülnek az EESZT-be.

Ha meghatalmazott venné át a gyógyszert, a személyazonosítás mellett, a páciens taj-számának ismeretével, bármilyen további dokumentum bemutatása nélkül kiválthatja az adott készítményt.

Fontos információ, hogy a patikákban csak az e-recept adataihoz férhetnek hozzá a gyógyszerészek és a gyógyszertári szakasszisztensek, ők tehát nem látják a leleteket.

Fontos újdonság még, hogy a myEESZT applikációban elérhetőek azok a vények, amiket az orvos a "felhőbe küldött". A patikában a gyógyszer kiváltásához a telefonon elérhető, felírási igazoláson is szereplő, 22-vel kezdődő kódot szükséges bemutatni. Ilyen módon a telefon tulajdonosa csak saját vényét tudja kiváltani, más (rokon, barát, ismerős) vényét csak abban az esetben, ha az illető átküldi neki a saját telefonján lévő receptjéről készített fényképet a 22-es vonalkóddal.

Beutalót kértem, láthatom az e-térben ezt is?

Igen. Amennyiben beutalót írt fel orvosa az e-térben, megtekinteni, hogy pontosan hová és mikor kell elmennie a szakorvosi vizsgálatra. Akkor is látható a rendszerben a beutalás, ha papíralapon kapta.

Tovább Hogyan használjuk az EESZT Lakossági Portált?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Forrás: EESZT Információs portál

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.