• Miért jó nőnek lenni?

    Szerző: WEBBeteg - Szabó Diána Lili

    A nők 70 százaléka gondolja úgy, hogy nőnek lenni jó - derült ki a Richter a Nőkért társadalmi program keretében készült kutatásból. Az ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatón Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője, Hevesi Krisztina szakpszichológus, Orosz Barbara műsorvezető-producer és a kutatás vezetője, Bábel-Szűcs Szilvia beszélgettek az online kutatás eredményeiről.

    „A kezdeményezéssel olyan értékteremtő program létrehozása volt a célunk, ami az átlag nőnek segít a mindennapok megélésében. Fő célkitűzésünk a nők önbecsülésének és társadalmi elismertségének növelése és arra biztatni őket, hogy ezeket az értékeket merjék önmagukban felismerni és felvállalni”- mondta Beke Zsuzsa a programról.

    Hirdetés

    Az 1000 fős mintán készített reprezentatív online kutatást 18 és 59 éves nők körében végezték. A legtöbb válaszadó arra a kérdésre, hogy miért jó nőnek lenni, az anyaság örömeit említette. A megkérdezett nők 57%-nak tehát a gyermekvállalás örömei és a gondoskodás voltak a legfontosabbak, függetlenül attól, hogy van-e gyereke vagy sem. (A magyar női lakosság 63%-ának van gyereke.) Vannak, akik azért gondolkodnak pozitívan erről a kérdésről, mert nőként csinos ruhákat viselhetnek, előzékenyek velük az emberek.

    Azok, akik úgy gondolják, hogy nem kimondottan jó nőnek lenni (30%), azért látják így, mert szerintük túl sok feladat és teher hárul rájuk, érzik a hátrányos megkülönböztetést a munkaerőpiacon, vagy azt gondolják, nem becsülik meg eléggé őket és vannak, akik a menstruációt is kellemetlen élményként említették.

    Boldogság az is, ha meg tudjuk élni az apróbb sikereket is

    A felmérésben résztvevő nők úgy gondolják, hogy az élet nagy pillanatai mellett az apró örömök is fontosak az életükben és ezeket meg is tudják élni. Az apró örömök közül a legmeghatározóbb az, amikor az anya boldognak látja a gyerekét, mikor a gyermek kifejezi a szeretetét, vagy ha felszabadultan tud nevetni valamin. Ezenkívül sok nő számára fontos az is, ha jó kedvre tud deríteni  másokat (54%), és a jó szeretkezést is ilyen apró örömként említették (53%).

    A beszélgetés résztvevői a kutatás eredményeinek ismertetését követően elmondták, szerintük miért jó nőnek lenni. Orosz Barbara, a Tűsarok műsorvezetője szerint kihívás nőnek lenni és ő szereti a kihívásokat. Hevesi Krisztina szakpszichológus egy idézettel fejezte ki, hogy számára mit jelent nőnek lenni: „A világ a nő csípőjében ringatózik. Ebben benne van minden, a ringatás, az ölbe vétel, az ölelés, az ars erotica, a szerelemnek és a szeretkezésnek a művészete, tehát gyönyörűen foglalja össze a női lét csodáit.”

    Beke Zsuzsa kiemelte, hogy azért jó nőnek lenni és egyben nehéz is, mert így sok szerepnek felelhetünk meg: „Lehetünk anyák, partnerek valaki mellett, főzhetünk vacsorát, de közben a munkahelyen elérhetünk sikereket is. Szerintem azért jó nőnek lenni, mert nagyon sokrétű az, aminek meg tudunk felelni és persze ezért nehéz is egyben.”

    A gondoskodás alapvető örömforrás

    A kutatás egyes eredményei régió- és ország specifikusak, tehát árnyalja a képet, hogy a magyar nők véleményét mutatja. De a gondoskodás és a kapcsolatok fontossága, a folyamatos odaadás valószínűleg általános értékek a nők számára. A kutatás szerint azok a nők, akik a szakmájukban sikeresnek érzik magukat, sokkal inkább érzik nőként jól magukat, mint azok, akik kevésbé sikeresek.

    A munka elismerésével járó szakmai és anyagi megbecsülés is fontos a nők számára, 75%-uk gondolta úgy, hogy ez is hozzájárul hétköznapjai boldogabbá tételéhez. A mintában reprezentált magyar nők többsége számára az első szerelembe esés élménye sokkal nagyobb boldogságot okoz, mint például az első szeretkezés, vagy akár a házasság. A válaszadók fontos női szerepnek gondolták a család összetartását, és szeretteik egészségével kapcsolatos felelősségvállalás sem jelent terhet számukra, sőt, inkább a boldogság egyik forrásaként tekintenek rá. A kutatásból kiderült, a nőknek sokkal fontosabb a család összetartása, a gyermekük jólléte, a párjuk elismerő véleménye, mint a saját magukra szánt idő. Bár a válaszadók 34%-a szerint ez is fontos érték, de a rangsorban szinte leghátul szerepel. A sport és a mozgás csupán a nők ötödének jelent egyfajta boldogságforrást.

    „Az önmegvalósítás, a klasszikus női értékek nagyon hátra sorolódtak. Látszik, hogy a magyar nők önértékelése sok szempontból kívánni valót hagy maga után. Szükség van olyan programokra, amik a női önbecsülést helyezik előtérbe, és foglalkoznak azzal, hogy a nők önmagukkal is törődjenek”- foglalta össze Beke Zsuzsa.

    „Számomra a legfontosabb üzenete a kutatásnak, hogy éld meg a pillanatot a maga örömében. Ha a jelenben nem tudod megélni az örömöket, az azt jelenti, hogy leragadtál valamiért a múlt emlékeinél. Lehet, hogy azért, mert visszasírod vagy annyira traumatizáló volt a múlt, hogy magadat sajnálod miatta a jelenben is. Ha túlságosan a jövőbe tekintesz, az is azt jelenti, hogy nem a mának élsz, hanem azt mondod, lehet, hogy ma rossz, de majd jó lesz holnap. Nem, nekem most jó, ha észre tudom venni a pillanat örömét, azt, hogy ez minden pillanatban ott van. Örülj neki, ha rád mosolyog a gyereked, amikor kétéves. Tizennyolc évesen máshogy fog mosolyogni.” – mondta Hevesi Krisztina, szakpszichológus.

    (WEBBeteg - Szabó Diána Lili)

    Módosítva: 2015.11.11 16:50, Megjelenés: 2015.11.11 16:50
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

    Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják. Úgy tűnik, félnek elköteleződni a nők és a férfiak is, viszont a társtalanság elviselése is veszélyeket rejthet a kiegyensúlyozott, egészséges testi-lelki élet fenntartásában.

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    Amíg a férj tagad, addig a feleség van nyeregben?

    A mai világ a rohanó és felfokozott élet, a pénz és megélhetés utáni hajsza mintha azt sugallná: pótolhatóak, kicserélhetőek vagy lecserélhetőek vagyunk. Bármikor. Ez kishitűvé, bizalmatlanná tesz sok embert.

    A gyerek fogainak egészségéért az anya felelős?

    Sok szülő hajlamos azt gondolni, hogy tejfogak ápolása nem fontos, hiszen azokat úgyis elveszti a gyerek. Sőt, a fogorvosi kezeléseket sem veszik túl komolyan, holott gyermekkorban lehet megalapozni a felnőttkori szájhigiéniát.

    A nők életében luxus a szabadidő - Átadták a 7. Terézanyu pályázat díjait

    A magyar nők leterheltek, kimerültek, kevés időt fordítanak magukra. Ha mégis sikerül ezen változtatni, akkor sokan támogató női közösségek létrehozásával vagy azokhoz csatlakozva tudnak igazán töltődni – derült ki a Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. által meghirdetett Terézanyu pályázat írásaiból, melynek idén a nő és a szabadidő volt a témája.

    Miben segít a mediáció?

    Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut egymásra. Ez a felgyorsult tempó konfliktusok forrásává válhat, és kikezdheti a legerősebb kapcsolatokat is. A felgyülemlő feszültségeket, problémákat gyakran a szőnyeg alá söpörjük, ahelyett hogy szembe néznénk vele, és idegőrlő viták helyett megoldanánk őket. Legalább magunknak bevallhatjuk, sokszor nem arról beszélünk, amit valójában érzünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.