• Ezek a régiós betegségek!

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A cukorbetegség dunántúli, míg az asztma jellemzően alföldi betegség a felnőttek körében. A legtöbb orvos-beteg találkozó Észak-Magyarországon történik, ebben a régióban a legmagasabb a rendszeresen dohányzók aránya a férfiak körében. Górcső alá vettük a KSH adatait.

    Alsó-légúti panaszok és asztma

    Mentők, ügyelet, házi orvos?
    Az idült alsó légúti fertőzések tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet toronymagasan: több a megbetegedés (40 579), mint Pest megyében – Budapestet is beleértve – összesen (32 937). Öt év alatt 12 százalékkal emelkedett az alsó-légúti megbetegedések száma országszerte (2007-ben 325 192, 2011-ben 367 222 esetet regisztráltak). A teljes statisztika ide kattintva olvasható.

    Az asztma kialakulása a felnőtt korosztálynál viszonylag alacsony, a gyerekeknél viszont magas. A listavezető Pest megye 27 595 esettel, mögötte nem sokkal lemaradva Hajdú-Bihar megye 21 476-tal majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 19 363 esettel. Öt éves távlatban az asztmás betegek száma országosan 24 százalékkal nőtt!

    Hirdetés

    Cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegségek

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több, mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

    Magyarországon körülbelül 500 ezer cukorbeteg él, azaz a lakosság mintegy 5 százalékát érinti közvetlenül. A diabétesz leginkább a Nyugat- és Dél-Dunántúlon élő felnőttekre jellemző, a legkevésbé érintettek az észak-magyarországiak. Az OEP adatai alapján 100 biztosítottra átlagosan 5,34 cukorbeteg jut.

    Magas vérnyomással kapcsolatba hozható betegségek a magyar lakosság csaknem egyharmadát érintik. A listavezető Pest megye és Budapest, kiugróan magasak a számok Borsodban és Szabolcsban is.

    A daganatos betegségek tekintetében Budapest vezet, mögötte szorosan Borsod-Abaúj-Zemplén majd Baranya megye. Szomorú tény, hogy a legtöbb megyében csaknem megduplázódott a rosszindulatú daganatos betegségek száma, bár ez a szűrések hatékonyságának, a szűrési hajlandóságnak is köszönhető.

    Alzheimer-kór, pajzsmirigy-problémák

    A bejelentkezett pajzsmirigy betegek többsége a 2011-es adatok alapján a dél-dunántúli településeken él, míg Közép-Dunántúlon jóval kevesebben vannak, a középmezőnybe az északi régiók kerültek. 1999-től tíz év elteltével négyszeresére nőtt az pajzsmirigy-betegek száma.

    Azonosított Alzheimer-kórban Budapest és Pest megye mellett Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet, az 1999-hez képest 34 százalékkal több esetet regisztráltak 2011-ben.

    Alkoholfogyasztás

    Alkoholos májbetegség terén a listavezető Pest megye, valamint Budapest. 2009 és 2011 között sajnos emelkedő tendencia figyelhető meg, csakúgy, mint az alkohol okozta mentális és viselkedészavarokszámában is, melyben Pest megye és Borsod megye vezet kimagaslóan.

    Ha a kalóriatöbblet miatt elhízott gyerekek arányát nézzük, kiderül, hogy az észak-magyarországi régió az élen jár, Közép-Magyarországon, így a fővárosban is kevesebb 18 év alattinál jelentkezik ez a probléma.

    Sötét képet mutatnak a csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei (Spondylopathia) Dél-Dunántúl mellett Észak- és Dél-Alföldön, valamint Észak-Magyarországon. Egész Magyarországot nézve elég riasztó adatot találunk: csaknem másfél millióan szenvednek ilyen panaszoktól.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rendszeresen dohányzók aránya a férfiak körében Észak-Magyarországon a legmagasabb, 37 százalék, a nőknél viszont a dél-dunántúliak vezetnek 33,4 százalékkal. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt a déli régiókban fogyasztják, a szegediek és a pécsiek vezetnek. Észak-Alföldön, így pl. a Nyírségben is jól fogynak a gyümölcsök.

    Születéskor várható élettartam

    Hogy pozitívadatokkal is szolgáljunk, meg kell nézni a születéskor várható élettartamot, mely minden megyében növekvő tendenciát mutat: 1990-hez képest csaknem 15 évvel nőtt a várható élethossz.

     - Az egészség a testi, lelki szociális jól-lét állapota. Az egészséget és a betegséget az öröklött és szerzett tulajdonságok, a környezeti hatások, az életmód, és a pszicho-szociális tényezők határozzák meg. Az egészségmegőrzéshez jelentősen hozzájárul az egészségtudatos magatartás. Egy országon belül a régiók egészségi állapota, a betegségek előfordulási gyakorisága különbségeket mutathat. A befolyásoló tényezők feltárásához több szakterület kutató munkája szükséges – véli Dr. Árki Ildikó, a WEBBeteg orvos szakértője.

    Betegforgalom és ágyszám

    Egy háziorvosra és gyermekorvosra az Észak-Alföldön és Közép-Dunántúlon jut a legtöbb, 1606 páciens, Dél-Dunántúlon ez a szám 1441. Ha a betegforgalmat nézzük, akkor Észak-Magyarországon regisztrálták a legtöbb orvos-beteg találkozót 2012-ben, 20 876-ot. A középső régióban ez a szám 14 835.

    Dél-Dunántúlon 10 ezer lakosra 73,7 ágy jutott 2012-ben, ezzel szemben az ország másik végén, az Észak-Alföldön csak 63,5 ágy. A Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon sem jobb a helyzet (64,4 és 66 ágy). Az ágykihasználás a legtöbb régióban 70 százalék környéki, egyedül Közép-Dunántúlon közelíti meg a 80 százalékot.

    A kórházi ápolás átlagos tartama a dél-alföldi kórházakban a legkevesebb: 7, 1 nap, Észak-Magyarországon a legtöbb: 9,1 nap. A legtöbbet a fővároson és Pest megyén kívül Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön költjük az egészségügyre, ott az egy családra jutó éves kiadása 33-42 ezer forint. A legtöbb pénzt gyógyszerekre fordítjuk, átlagosan 24 800 forintot.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró; Forrás: http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/index.jsp)

    Legutóbb frissült: 2014.08.06 10:26
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az ősz leggyakoribb betegségei

    A forró nyári napok után üdítően hat a nyár végi, ősz eleji hűvösebb idő. Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegség

    Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21 százalékkal csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.