• A nem kívánt terhességek statisztikájának alakulása az elmúlt években

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs

    Világszerte közel 1,5 milliárd a szülőképes korú, vagyis a 15-45 éves nők száma. Ezen évek során ők rendszerint szexuális életet élnek, de nem akarnak teherbe esni vagy azért, mert számukra „még nem jött el az ideje”, vagy pedig nem kívánnak a meglevőknél több gyermeket. A fogamzásgátlók gyakoribb használata ellenére a nők világszerte még igen sokszor vállalkoznak abortuszra.

    Évente kb. 26 millió legális és a becslések szerint 20 millió illegális abortusz történik világszerte. Más szavakkal: világszerte kb. 126,000 abortusz történik naponta! A legtöbb abortuszra (közel 80%-ra) a fejlődő országokban kerül sor, ám ez elsősorban a nagyobb népességszám következménye. A fejlődő országokban csupán a terhességek ötödéről döntenek úgy, hogy megszakításra kerüljön, míg a fejlett országokban a terhességek több mint harmada nem kerül anyai akaratból kihordásra. Ennek következtében a fejlett országokban a terhességek csupán alig több mint fele tervezett, míg a fejlődő országokban ez az arány a kétharmadot is elérheti.

    Hirdetés

    A magyarországi helyzetről

    Magyarországon 2011-ben 38 400 terhesség megszakítás történt hazánkban, ami nagyon magas szám, de ha megnézzük a KSH korábbi adatait, folyamatos csökkenést tapasztalhatunk ezen a téren. 2005 óta tízezerrel kevesebb művi terhességmegszakítást végeznek Magyarországon, 2000-ben pedig még átlépte az 59 ezret. A rendszerváltás körüli mutatók még rosszabbak voltak: 1990-ben 90 ezer abortuszt végeztek el.

    A 2010-es adatok alapján az abortuszra jelentkező nők több mint fele hajadon, harmaduk házasságban él, míg tizedük elvált vagy özvegy. Érdekes módon ez a tendencia lassan fordult meg az évek során, régen inkább a férjezett nők végeztettek terhességmegszakítást. 1990-ben még a házas nők jelentkeztek nagyobb számmal abortuszra, ám a kétezres évtől kezdődően kiegyenlített lett az arány, majd beállt a változás a hajadonok „javára”. Ebben a trendváltásban nem csekély szerepet játszott az, hogy a szülőképes korú nők között is jelentősen csökkent, sőt kisebbségbe került a házas nők aránya a nem házasokkal szemben.

    Az abortuszok megoszlása a különféle társadalmi osztályokban

    A társadalmi csoportok tekintetében a 8 általános iskolai osztályt illetve a középiskolát végzettek nagyjából egyenlő arányban jelentkeztek a terhességmegszakításra. Az élveszülésekre viszonyított abortuszok számát tekintve a legtöbb abortuszt szintén a 8 osztályt végzettek körében végzik, ahol minden élve születésre jut egy abortusz. 2010-ben a legtöbb abortuszra jelentkező nő gyermektelen volt, de az egy- illetve kétgyermekes anyák között is kiemelkedően sokan döntöttek úgy, hogy nem tartanak meg egy harmadik gyermeket.

    A 2010-es adatok tükrében elmondható, hogy a terhességmegszakítások száma a gyermektelen hajadonok és az egy gyermekkel rendelkező férjezetlen nők körében volt a legmagasabb. Elgondolkodtató tény, hogy a kétgyerekes házas nők következnek a sorban, vagyis olyan anyák, akik a családi háttér mellett nem mertek vállalkozni gyermekük megtartására. Mindezek mellett fontos megemlíteni azt a tényt, hogy nem mindegyik "nem kívánt" terhesség végződik megszakítással, ezért a statisztika nem a teljes képet mutatja.

    (WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs)

    Módosítva: 2012.10.18 09:41, Megjelenés: 2012.10.18 09:41
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    portfolio.hu

    Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-járvány.

    A szoptatás alatti fogamzásgátlás

    A szoptatás alatt is szükséges védekezni a nem kívánt terhességgel szemben, gyakori tévhit az, hogy a szoptatás, a prolaktin hormon fogamzásgátlóként is funkcionálhat.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer.

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

    Mik azok a teratogén szerek?

    A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak. Ezek lehetnek többek között betegségek (pl.: kezeletlen cukorbetegség), külső ártalmak (pl.: radioaktív sugárzás), vegyszerek és bizonyos gyógyszerek.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Előváladéktól lehetek-e terhes? A megszakításos közösülés veszélyei

    Az előváladéktól történő teherbeesés kockázata nem nagy, ugyanakkor megtörténhet, mert a folyadék kis mennyiségben tartalmazhat élő spermiumokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.