• A nem kívánt terhességek statisztikájának alakulása az elmúlt években

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs

    Világszerte közel 1,5 milliárd a szülőképes korú, vagyis a 15-45 éves nők száma. Ezen évek során ők rendszerint szexuális életet élnek, de nem akarnak teherbe esni vagy azért, mert számukra „még nem jött el az ideje”, vagy pedig nem kívánnak a meglevőknél több gyermeket. A fogamzásgátlók gyakoribb használata ellenére a nők világszerte még igen sokszor vállalkoznak abortuszra.

    Évente kb. 26 millió legális és a becslések szerint 20 millió illegális abortusz történik világszerte. Más szavakkal: világszerte kb. 126,000 abortusz történik naponta! A legtöbb abortuszra (közel 80%-ra) a fejlődő országokban kerül sor, ám ez elsősorban a nagyobb népességszám következménye. A fejlődő országokban csupán a terhességek ötödéről döntenek úgy, hogy megszakításra kerüljön, míg a fejlett országokban a terhességek több mint harmada nem kerül anyai akaratból kihordásra. Ennek következtében a fejlett országokban a terhességek csupán alig több mint fele tervezett, míg a fejlődő országokban ez az arány a kétharmadot is elérheti.

    Hirdetés

    A magyarországi helyzetről

    Magyarországon 2011-ben 38 400 terhesség megszakítás történt hazánkban, ami nagyon magas szám, de ha megnézzük a KSH korábbi adatait, folyamatos csökkenést tapasztalhatunk ezen a téren. 2005 óta tízezerrel kevesebb művi terhességmegszakítást végeznek Magyarországon, 2000-ben pedig még átlépte az 59 ezret. A rendszerváltás körüli mutatók még rosszabbak voltak: 1990-ben 90 ezer abortuszt végeztek el.

    A 2010-es adatok alapján az abortuszra jelentkező nők több mint fele hajadon, harmaduk házasságban él, míg tizedük elvált vagy özvegy. Érdekes módon ez a tendencia lassan fordult meg az évek során, régen inkább a férjezett nők végeztettek terhességmegszakítást. 1990-ben még a házas nők jelentkeztek nagyobb számmal abortuszra, ám a kétezres évtől kezdődően kiegyenlített lett az arány, majd beállt a változás a hajadonok „javára”. Ebben a trendváltásban nem csekély szerepet játszott az, hogy a szülőképes korú nők között is jelentősen csökkent, sőt kisebbségbe került a házas nők aránya a nem házasokkal szemben.

    Az abortuszok megoszlása a különféle társadalmi osztályokban

    A társadalmi csoportok tekintetében a 8 általános iskolai osztályt illetve a középiskolát végzettek nagyjából egyenlő arányban jelentkeztek a terhességmegszakításra. Az élveszülésekre viszonyított abortuszok számát tekintve a legtöbb abortuszt szintén a 8 osztályt végzettek körében végzik, ahol minden élve születésre jut egy abortusz. 2010-ben a legtöbb abortuszra jelentkező nő gyermektelen volt, de az egy- illetve kétgyermekes anyák között is kiemelkedően sokan döntöttek úgy, hogy nem tartanak meg egy harmadik gyermeket.

    A 2010-es adatok tükrében elmondható, hogy a terhességmegszakítások száma a gyermektelen hajadonok és az egy gyermekkel rendelkező férjezetlen nők körében volt a legmagasabb. Elgondolkodtató tény, hogy a kétgyerekes házas nők következnek a sorban, vagyis olyan anyák, akik a családi háttér mellett nem mertek vállalkozni gyermekük megtartására. Mindezek mellett fontos megemlíteni azt a tényt, hogy nem mindegyik "nem kívánt" terhesség végződik megszakítással, ezért a statisztika nem a teljes képet mutatja.

    (WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs)

    Módosítva: 2012.10.18 09:41, Megjelenés: 2012.10.18 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

    Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Mik azok a teratogén szerek?

    A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak. Ezek lehetnek többek között betegségek (pl.: kezeletlen cukorbetegség), külső ártalmak (pl.: radioaktív sugárzás), vegyszerek és bizonyos gyógyszerek.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Kinek nem ajánlott a tablettaszedés?

    Magyarországon a leggyakoribb hormonális fogamzásgátló módszer a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedése. Ennek köszönhetően gyakori kérdés a megfelelő fogamzásgátlást keresők körében, hogy szedhet-e tablettát az illető vagy sem.

    Előváladéktól lehetek-e terhes? A megszakításos közösülés veszélyei

    Az előváladéktól történő teherbeesés kockázata nem nagy, ugyanakkor megtörténhet, mert a folyadék kis mennyiségben tartalmazhat élő spermiumokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.