A nélkülözhetetlen hialuronsav

WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A hialuronsav egy máig kevéssé ismert anyag, amely azonban már nélkülözhetetlen a gyógyászatban. Elsősorban ízületi fájdalmak kezelésében használják, de bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti felhasználása is ismert.

Mi a hialuronsav?

A hialuronsav (hialuronan, hialuronát) természetes nagy molekulájú szénhidrát, amely az összes szövetben megtalálható és ott a szintézise vagy bejuttatása után néhány nap alatt lebomlik. Egy átlagos testtömegű emberben naponta kb 50 mg hialuronsav bomlik le, ennyi lenne a napi szintű minimum szükséges utánpótlás is.

A hialuronsavnak az emberi testben leginkább vízmegkötő, az ízületekben, izmokban síkosító szerepe van. Halmazállapota és szövetbarát jellege lehetőséget ad arra, hogy sok-sok gyógyszerészeti termék alkotórésze legyen. Ennek köszönhetően megtalálható bőrápoló, szemsebészeti és ortopédiai termékekben.

Hialuronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hialurantartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható.

A hialuronsav eloszlása a szervezetben

 • 56 % a bõrben;
 • 35 % az izmokban és csontokban;
 • 9 % máshol, például az ízületi folyadékban, köldökzsinórban, vérben, nyirokban.

A hialuronsav előnyös tulajdonságai

A száraz hialuronsav könnyű anyag, vizes oldata már kis koncentrációban, például 1 százalékos vizes oldatban, rendkívül rugalmas és viszkózus. Az anyag hasonlít a nyers tojásfehérjéhez, már a régi idők szürkehályog-eltávolításánál is használták, az arcon lévő ráncok eltüntetésére nem is olyan rég még használtak tojásfehérjét tartalmazó pakolást.

Az emberi szervezetben szinte mindenhol előfordul, de igazán nagy koncentrációban a szem üvegtestében, az ízületekben és a bőrben, valamint a sejtközötti állományban van jelen. A hialuronsav különleges tulajdonságainak szerepe leginkább a köldökzsinórban való jelenléte által érthető: az anyag rugalmassága teszi lehetővé, hogy a köldökzsinór a csavarodások ellenére ellátja feladatát.

Napjainkig csaknem 40 millió embert kezeltek a hialuronsav különböző válozataival. Milliók ízületeit kezelik hialuronsavas készítményekkel, elsősorban térdfájdalmakon segítve, de további ízületek kezelését is fokozatosan engedélyezik.

A hialuronsavat több terápiás területen is használják

 • A reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban: az ízületek „kenőanyagaként” ismert, így kopásos megbetegedésekben közvetlenül az ízületi résbe fecskendezve a mozgás javítható, a fájdalom csökkentését, a gyulladás elkerülését, a porc további kopásának megakadályozását egyaránt lehetővé teszi.
 • Az urológiában fájdalmas hólyag szindróma esetén alkalmazzák: a hólyag feltöltésével a hólyagfal nyálkahártyája helyreállítható, ezáltal a gyulladás és a fájdalom enyhül, az életminőség javul.
 • A nőgyógyászati problémák közül a hüvelyszárazság kezelésére léteznek hialuronsavas készítmények.
 • Bőrgyógyászati sebkezelésben: a legkisebb horzsolásoktól egészen a fekélyes sebekig alkalmazzák, továbbá esztétikai kezelésekre, pl. ráncfeltöltésre használják (tabletta, krém, injekció formájában).
 • Enyhít az allergiás betegek panaszain, valamint segít a fül-orr-gégészeti gyulladás okozta fájdalom enyhítésében azáltal, hogy segíti az allergének kiürülését, illetve nedvesen tartja a nyálkahártyát.
 • Fogászati alkalmazása: parodontális gyulladások megszüntetésében egyre jobb eredményeket értek el.
 • Szemszárasság ellen is vannak hialuronsavat tartalmazó szemcseppek, amik használatával a kellemetlen tünetek enyhíthetők.
 • Egyes tanulmányok szerint a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) miatt sérült vékony- és vastagbélnyálkahártya, illetve a savas reflux miatt károsodott nyelőcső nyálkahártya „sebeit” képes helyreállítani, a gyógyulási folyamatot gyorsítani.
 • Állatkísérletek kecsegtető eredményeket mutatnak a hialuronsav csontrokra gyakorolt hatásáról: a hialuronsav-kiegészítők segíthetnek lassítani a csontvesztés mértékét az oszteopéniában szenvedő patkányokban, a csontritkulás kezdeti szakaszában, valamint a hialuronsav nagy dózisa növelheti az új csontszövet felépítéséért felelős sejtek, az oszteoblasztok aktivitását.

Egy kis történelem

Karl Meyer és munkatársai a '30-as évek végén reumás betegeken végeztek kísérleteket a New York-i Columbia Egyetemen. A betegek duzzadt ízületeiből aktív anyagot sikerült elkülöníteniük, amelyet hialuronsavnak neveztek el a savas vegyhatása miatt.
Széleskörű elterjedéséért és használatáért egy magyar tudósnak kell köszönetet mondanunk. 1942-ben Dr. Balázs Endre szabadalmat nyújtott be a hialuronsav sütőipari felhasználására tojásfehérje helyett, ugyanis a második világháborúban a tojás hiánycikk volt. Dr. Balázs Endre a következő ötven évben a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakjává vált. A negyvenes években a hialuronsavat gyakorlatilag minden állatfajból izolálták.
Az első hialuronsavat tartalmazó termék a nyolcvanas években jelent meg a viszkoelasztikus termékek piacán, amelyet szemsebészeti beavatkozásoknál használtak. A kilencvenes évek már a hialuronsav-származékok évtizede volt.

Az ízületek „kenőanyaga”

Dr. Horváth-Kenéz László, a Virányos Klinika ortopéd-traumatológus szakorvosa a WEBBeteg kérdésére elmondta: az életkor előrehaladtával a hialuronsav termelése csökken, ezért az ismétlődő traumák és gyulladásos folyamatok a porc kopását eredményezik. A csontokat borító, elvékonyodott porc már nem képes regenerálódni, ezért a legfontosabb feladat a maradék megóvása. Ezeket a folyamatokat lassíthatja a kívülről bevitt hialuronsav, a hialuronsav injekció. Az ízületbe juttatott gél nagy koncentrátumban tartalmazza a hialuronsavat, ezáltal néhány ml-nyi folyadék elegendő lehet, hogy a tünetek csökkenjenek. Azáltal, hogy védi a porcok felszínét, mechanikusan is hozzájárul az ízületek rugalmasságához. A hialuronsav sportorvosi és ortopédiai felhasználásáról itt olvashat bővebben.

Dr. Bálint Anita reumatológus szakorvos a WEBBetegnek elmondta, a hialuronsav tartalmú ízületi injekciókat a sérüléses eredetű és kopásos, úgynevezett degeneratív ízületi elváltozások (artrózis) kezelésére ajánlják. Ez a fajta injekciós kezelés elsősorban a térd-, csípő- és vállízület nem gyulladásos megbetegedéseikor, valamint ortopédiai műtétek esetén kiegészítő kezelésként alkalmazható.

Az ízületi injekciós készítmények hatóanyaga a hialuronsav, mely az artrózisos ízületbe való bevitelét követően jelentős és több hétig tartó fájdalomcsökkenést, az ízületi folyadékgyülem csökkenését, valamint az ízület mozgásképességének javulását váltja ki. Szövettani vizsgálatokkal igazolták, hogy az ízületi degeneratív porcelváltozások gyógyulását is segíti.

Lásd még Mi a különbség a porcerősítő készítmények között?

Ezen az angol nyelvű videón a hialuronsav kopásos ízületi gyulladás esetén történő alkalmazása látható:

Fül-orr-gégészeti problémákra is használható

- A hialuronsav hatásait elsősorban kozmetikai vonatkozásai miatt, illetve műtéti, és egyéb eredetű sebek gyógyulása kapcsán ismerik széles körben. Kevésbé ismert azonban a különböző nyálkahártyákon kifejtett igen kedvező hatása. Eleinte magam is elsősorban az arcon, nyakon végzett műtéti beavatkozások kapcsán, a kedvezőbb kozmetikai eredmény elérése érdekében alkalmaztam csupán - mondja Dr. Piros Zsuzsanna fül-orr-gégész szakorvos.

Dr. Piros ZsuzsannaHatásának alapja, hogy nedvesíti a nyálkahártyát, annak funkcióit javítja, így segíti a különböző szennyező anyagok, irritáló ágensek, allergének ürülését, csökkentve a krónikus gyulladásos folyamatokat, allergiás reakciókat. Segíti a nyálkahártya regenerációját, mind irritáció, gyógyszerek hatásai, mind műtéti, vagy egyéb műszeres beavatkozások után csakúgy, mint vírus, vagy bakteriális fertőzések után is, ezáltal hamarabb áll helyre a normál, élettani működés.

A szakorvos szerint kiegészítő kezelésként igen jó hatású fülkürt hurut, savós középfülgyulladás, gennyes középfülgyulladás, közönséges nátha, és egyes rhinitisek (orrnyálkahártya gyulladások) esetén a lohasztó orrspray-k mellett.

Hialuronsav infografika

WEBBeteg összeállítás
Lektorálta és aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.