Nehezen felismerhető immunbetegségek

Debreceni Egyetem
megjelent:

Minél hamarabb azonosítják az immunhiány betegségeket, annál korábban kezdődhet el a gyógyításuk. Ez a betegség világhetének fő üzenete.

Az immunhiány betegségek különösen nehezen azonosíthatóak. Az amerikai kamasz fiú, Jeffrey Modell 15 éves korában veszítette életét ebben a betegségben, azóta szülei jótékonysági tevékenységének köszönhetően világszerte működnek az immunhiányos betegségek felismerését és gyógyítását szolgáló központok, köztük 2004 óta a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén is. Az intézet rendszeresen fogad kivizsgálásra betegeket más országokból is.

Minden ötszázadik ember szenved immunhiány betegségben, ez azt jelenti, hogy náluk teljesen vagy részben hiányoznak a szervezet védekezőképességért felelős fehérjék, így ők hamarabb kapnak el fertőzéseket, gyulladásokat. Az ilyen betegeket úgynevezett immunglobulin pótlással kezelik. Az immunhiány betegségek április 22-27. között zajló világhétén 75 Jeffrey Modell centrumban – köztük Debrecenben – szerveznek programokat.

A Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén április 26-án 10.30-tól tart betegtalálkozót, ahol orvosok mutatják be az immunhiányos betegségeket és terápiájukat.

Gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges, vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak. Gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.