• Nehezen felismerhető immunbetegségek

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Minél hamarabb azonosítják az immunhiány betegségeket, annál korábban kezdődhet el a gyógyításuk. Ez a betegség világhetének fő üzenete.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az immunhiány betegségek különösen nehezen azonosíthatóak. Az amerikai kamasz fiú, Jeffrey Modell 15 éves korában veszítette életét ebben a betegségben, azóta szülei jótékonysági tevékenységének köszönhetően világszerte működnek az immunhiányos betegségek felismerését és gyógyítását szolgáló központok, köztük 2004 óta a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén is. Az intézet rendszeresen fogad kivizsgálásra betegeket más országokból is.
     
    Minden ötszázadik ember szenved immunhiány betegségben, ez azt jelenti, hogy náluk teljesen vagy részben hiányoznak a szervezet védekezőképességért felelős fehérjék, így ők hamarabb kapnak el fertőzéseket, gyulladásokat. Az ilyen betegeket úgynevezett immunglobulin pótlással kezelik. Az immunhiány betegségek április 22-27. között zajló világhétén 75 Jeffrey Modell centrumban – köztük Debrecenben – szerveznek programokat.
    Hirdetés
     
    A Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén április 26-án 10.30-tól tart betegtalálkozót, ahol orvosok mutatják be az immunhiányos betegségeket és terápiájukat.
     
    Gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges, vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak. Gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek>>

    (Debreceni Egyetem)

     

    Legutóbb frissült: 2014.04.24 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A Wiskott-Aldrich-szindróma és tünetei

    A Wiskott-Aldrich-szindróma egy összetett immunhiányos betegség, mely X-kromoszómához kötötten öröklődik. A genetikai hiba lényege, hogy egy bizonyos protein, amit a felfedezőik után Wiskott-Aldrich-szindróma-proteinnek neveztek el, nem, vagy nem megfelelő mennyiségben van jelen az ún. hematopoetikus, vagyis vérképző sejtekben.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

    Immunhiány állapotok

    Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, melynek feladata a szervezet élettani egyensúlyának biztosítása, a szövetek integritásának védelme az idegennek felismert struktúrákkal, azaz a testidegen antigénekkel szemben.

    Immunhiány-betegségeket kutatnak és gyógyítanak Debrecenben

    A ritka genetikai hibák miatt kialakuló fertőzéses betegségek vizsgálatában és kutatásában nemzetközileg elismert központ lett a Debreceni Egyetem; az orvos- és egészségtudományi centrum infektológiai és gyermekimmunológiai tanszékének egyik jelentős feladata a veleszületett, ritka primer immunhiányos betegségek klinikai és genetikai diagnózisa, valamint lehetőség szerinti gyógyítása - mondta el Maródi László professzor, a tanszék vezetője az MTI-nek.

    Csontvelő-transzplantáció - Hónapokat kell kórházban tölteni

    Csontvelő-transzplantáción átesett és veleszületett immunhiányos gyermekek találkozóját rendezték meg hétfőn a Szent László Kórházban Budapesten.

    Tüdőgyulladás vitte el Guillaume Depardieu-t

    Tüdőgyulladásban meghalt Gerard Depardieu fia egy Párizs környéki kórházban hétfőn - közölte sajtósa. A hivatalos információk szerint Guillaume Depardieu egy olyan vírust kapott el, amely heveny tüdőgyulladást okozott nála.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.