Nehezen felismerhető immunbetegségek

Szerző: Debreceni Egyetem

Minél hamarabb azonosítják az immunhiány betegségeket, annál korábban kezdődhet el a gyógyításuk. Ez a betegség világhetének fő üzenete.

Az immunhiány betegségek különösen nehezen azonosíthatóak. Az amerikai kamasz fiú, Jeffrey Modell 15 éves korában veszítette életét ebben a betegségben, azóta szülei jótékonysági tevékenységének köszönhetően világszerte működnek az immunhiányos betegségek felismerését és gyógyítását szolgáló központok, köztük 2004 óta a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén is. Az intézet rendszeresen fogad kivizsgálásra betegeket más országokból is.

Minden ötszázadik ember szenved immunhiány betegségben, ez azt jelenti, hogy náluk teljesen vagy részben hiányoznak a szervezet védekezőképességért felelős fehérjék, így ők hamarabb kapnak el fertőzéseket, gyulladásokat. Az ilyen betegeket úgynevezett immunglobulin pótlással kezelik. Az immunhiány betegségek április 22-27. között zajló világhétén 75 Jeffrey Modell centrumban – köztük Debrecenben – szerveznek programokat.

A Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén április 26-án 10.30-tól tart betegtalálkozót, ahol orvosok mutatják be az immunhiányos betegségeket és terápiájukat.

Gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges, vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak. Gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.