Karácsony speciális diétával

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Azok számára, akiknek speciális diétát kell tartaniuk, a karácsonyi ünnepek inkább szólnak a lemondásról, mint az ünneplésről. Ennek ellenére ma már nem lehetetlen, hogy olyan menüsort állítsunk össze, amely mellett az egész család felhőtlenül élvezi az ünnepet.

A december nehéz időszak azok számára, akik speciális diétán vannak mindaddig, míg az ünnepi menü jelentős része a számukra tiltólistán van. Azonban annak sem kell kerülnie a karácsonyi vagy szilveszteri partikat, aki cukorbeteg, mindössze néhány dolgon kell változtatnia.

Amennyiben Ön is cukorbeteg, próbálja meg a telített zsírsavak bevitelét a minimumra szorítani, helyette fogyasszon minden étkezés alkalmával lassan lebomló szénhidrátot. Azok, akiknek a magas kolesztrinszint miatt kell fokozottan figyelniük, még fontosabb a zsírok - különösen a telített zsírok - fogyasztásának kerülése. Válasszon rostokban gazdag élelmiszereket, melyek legjobb forrásai a zöldségek, gyümölcsök illetve a teljes kiőrlésű magvak.

Zsír és bőr nélkül!

  • Legyen a menü grillezett, párolt, vagy sült hal, tenger gyümölcse. Amennyiben nem olajban sütik, a halak alacsony zsírtartalmúak, és gazdagok az értékes omega-3 zsírsavakban. Próbálja ki a garnélarákot, melyben egyáltalán nincs telített zsírsav.
  • Sovány húsokat válasszon, és arról is vágjon le minden zsírosnak látszó darabot! Ha mégis a disznóhús mellett dönt, vágja le a bőrt és a zsíros részeket arról is.
  • Ha baromfihúst készít, távolítsa el a bőr alatti zsíros részeket. Tömje meg a bőr alatti részt zöldfűszerekkel, citrommal és süsse meg így.
  • Csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket vásároljon, és sajtot csak olyankor fogyasszon, mikor csak alacsony zsírtartalmú ételek vannak terítéken.
  • Sütéshez, főzéshez használjon zöldségolajat zsír vagy vaj helyett. A legjobb választás az extra szűz olívaolaj, mely gazdag antioxidánsokban, és intenzív íze miatt csak keveset használunk belőle. Ha sült zöldséget szeretne köretnek, készítse azt kevés olajon, wokban.
  • A szószokat, krémeket, majonézt ne késztermékből készítse, hanem saját kezűleg, így könnyebb követni azok kalória- és zsírtartalmát.
  • Ha nassolni kíván, tartsa észben, hogy a dió-és mogyorófélék sokkal egészségesebbek, mint a chips.
  • Ha partit rendez, kiváló egészséges csipegetnivalók a nyers zöldségcsíkok (uborka, zellerszár, répa stb) joghurtos szószba mártogatva.
WEBBeteg receptkereső

1500 speciális ételrecept a különböző betegségekben szenvedőknek és a fogyókúrázóknak. Receptek a WEBBetegen

Fontos a szénhidrát is

A szénhidrátok megítélése az utóbbi időben meglehetősen kétes, ám fontos, hogy tudja, szénhidrátra szüksége van a szervezetnek. Nem mindegy azonban, hogy melyik fajtára.

Biztosan elkerüli a hirtelen vércukorszint emelkedést, ha lassan emészthető fajtát választ, mint például a:
• bogyós gyümölcsök
• teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér
• natúr müzli
• basmati rizs
• tésztafélék
• bab
• édesburgonya

Ha a fenti alapelvekhez tatja magát, nemcsak a vércukorszintje miatt nem kell aggódnia, de a koleszterinszintje sem fog az egekbe szökni.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Cs.K. fordító
Forrás: Taste.com
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.