Egészségnap vagy termékbemutató? - Ne hagyjuk magunkat becsapni!

WEBBeteg
megjelent: 2013.04.22.

A termékbemutatókra általában úgy csalogatják be a résztvevőket, hogy ingyenes állapotfelmérést ígérnek nekik, ám sokszor csak a helyszínen derül ki, hogy a szervezőknek valójában egész más szándékaik vannak.

Kéky Kira, az RTL II. „Forró nyomon” című magazinműsorának riportere részt vett egy "egészségnapon”, ahol rejtett kamerás felvételek is készültek, és amely – ahogy előre sejthető volt – átcsapott termékbemutatóba. A program 3 és fél órája alatt több törvénysértés történt és számtalanszor megtévesztették a vásárlókat. Kéky Kira riportjából kiderül, hogyan.

A Duna-parti szállodában tartott termékbemutatón (nevezzük most már így) körülbelül 20 nyugdíjas vett részt a postán, névre szólóan kiküldött meghívóik leadása után, melyek íriszdiagnosztikára és bőrvizsgálatra szóltak, és azzal kecsegtettek, hogy az egyébként állítólag 18 ezer forintos vizsgálatot most ingyen végzik el rajtuk – de csak akkor, ha végigülik az eseményt, különben kiszámlázzák a bemérő lapokat.

Méregdrága készülék „fillérekért”?

A magát Szegeden praktizáló orvosnak mondó előadó több mint 3 órás beszédében – miközben többször is helytelenül használt orvosi kifejezéseket – azt magyarázta például, hogy a magyarországi cukorbetegek több mint fele nem is cukorbeteg, viszont éppen a velük szedetett gyógyszerektől és inzulintól betegednek meg. A termékbemutatót tartó álorvos meggyőző beszédében azt is állította, hogy az orvosok által felírt gyógyszerekben méreg van és hatásukra hónapokon belül rákos elváltozások alakulnak ki.

Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?

A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk

Az idős emberek itták minden szavát, hiszen komoly kifejezéseket használt, meggyőzően beszélt és megoldást kínált minden betegségükre. A cél pedig az, hogy a hallgatóság megvegye a terméket: egy gyógymatracot.

Videót is mutattak, melyben betegek mesélik el, hogy meggyógyultak, és ennek hatására bizony sokan elhiszik, hogy itt a megoldás minden nyavalyánkra.

Az előadás végén kiderült, hogy a készülék 990.000 forint. Ám ha most azonnal döntünk, akkor mindössze 399.000 forintért miénk lehet a mindent gyógyító készülék. Ám a jelenlévők közül csak hárman vásárolhatnak ezen az áron – mondja az eladó.

Álorvos, átverés és kétségbeesés

Kéky Kira megkérdezte a Szegedi Tudományegyetemet, hogy dolgozik-e náluk ilyen nevű doktor. A válasz nemleges volt.

A termékbemutatón készült rejtett kamerás felvételeket megmutatta dr. Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara elnökének, aki elmondta, hogy létezik egy hiteles nyilvántartás az orvosokról. Ám a termékbemutatót tartó „orvos” a nyilvántartásában nem szerepel.

- Ha valaki orvosnak adja ki magát, miközben ehhez a megfelelő képesítése nincs meg, akkor - bár nem vagyok jogász - de BTK-ba ütköző kuruzslás cselekményét valósítja meg, ami hivatalból üldözendő. - hangsúlyozta Éger István, elnök, majd hozzátette - Azt állítani - orvosnak mondva magát - hogy belátható időn belül daganatos betegséget okoz - ez képtelenség és hajmeresztő!

Éger István elmondta, hogy amiket az álorvos mondott, tudománytalan és szakmailag megalapozatlan, ilyen módon alkalmas arra, hogy a hallgatóságot félrevezessék.

A riporternő a termékbemutatón elhangzottakat a Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének is megmutatta, mivel ők rendszeresen járnak álruhában ilyen eseményekre. Amikor végignézték a rejtett kamerás felvételeket, közölték, hogy orvostechnikai eszközt (márpedig a matracot ennek mondták) nem árusíthatnak termékbemutatón.

Selmeci Zsuzsanna osztályvezető elmondta, hogy az egész esemény törvénysértő. Mint ahogy az is, hogy ott, azonnal el kellett volna döntenünk, hogy megvesszük-e a készüléket kedvezménnyel. Ez tehát tiltott nyomásgyakorlás volt. 10-nél is több ok miatt lehetett volna eljárást indítani a cég ellen. Ezek egyike, hogy fizetésre kötelező szerződést írattak alá a vásárolni szándékozókkal, miközben azt állították, hogy az aláírás nem jár semmiféle kötelezettséggel. Ez esetben, ha a vevő meggondolná magát, és elállna a vásárlástól, akkor is ki kell fizetnie a terméket.

A riporter elment a Pest Megyei Békéltető Testülethez is, melytől akkor kaphatnak segítséget a vásárlók, ha az eladóval nem jutottak semmire. A békéltetés a legszerencsésebb esetben úgy zárul, hogy a testület kötelezi a vállalkozást a kár megtérítésére.

Megdöbbentő, de néhány jogszabály változtatásra lenne csupán szükség ahhoz, hogy az összes termékbemutatós átverés megszűnjön Magyarországon, és egyre nagyobb szükség lenne erre a szigorításra, mert csupán tavaly 8 hónap alatt 180 ehhez hasonló termékbemutatót ellenőriztek Magyarországon, és 117 esetben találtak szabálytalanságot.

(WEBBeteg, Forrás: RTL II.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.