Az abortusztabletta

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Alig két hete, a gyártó több éve tartó próbálkozása után, hazánkban is engedélyezték az ún. abortusz tablettát.

A pirulákat a világ 37 országában alkalmazzák a terhességmegszakítás egyik módjaként, itthon egyelőre mégsem lehet majd használni. Az egészségügyi vezetés ugyanis nagyobbnak ítélte a kockázatot, mint a tabletta hasznát, pedig az Egészségügyi Világszervezet szerint biztonságos. Ám közel sem annyira, mint ha már szeretkezéskor figyelünk arra, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet!

Szigorú a szabályozás

Szomorú statisztikák

Míg 2010-ben 40 500, addig tavaly 38 400 abortuszt végeztek el itthon, de ez is az európai átlag kétszerese. Az abortuszok körülbelül 20 százalékát 20 év alatti fiatal lányokon végzik.

Az elején fontos leszögezni, hogy az abortusztabletta nem összekeverendő a 72 órás, szeretkezés után bevehető tablettával! Annak jogi szabályozásában semmi változás nem történt. Az abortusztabletta akkor alkalmazható (csakis ellenőrzött, kórházi körülmények között), ha a kritikus 72 óra eltelt, és megtörtént a fogantatás. Az esemény utáni tabletta viszont a hímivarsejtek petesejtbe való bejutását gátolja, ám ha megtörtént a fogantatás, vagyis 72 óra eltelte után hatástalan. Ha sajnálatos módon arra kerül a sor, hogy egy nő valamilyen okból nem tudja vállalni a gyermekét, és babája elvetetésére kényszerül (abortusz), akkor először is a művi terhességmegszakítás nagyon komoly és pontosan definiált szabályaival kell szembenéznie – legyen az gyógyszeres vagy műtéti.

Ha a terhességet nem orvosi okból (a magzat vagy az édesanya betegsége, méhen kívüli terhesség) kell megszakítani, a nő „súlyos válsághelyzetre” hivatkozva kérheti a küretet. Ehhez előbb az orvosi leletekkel meg kell jelenni egy anonim védőnői tanácsadáson, és 29 710 forintot be kell fizetni egy csekken, de az összeg szociális okra hivatkozva részben mérsékelhető vagy teljesen elengedik.

Az abortusz fajtái

Felelőségteljesen gondolkozni

Bár a tabletta kíméletesebb, mint a műtét, nem szabad elfelejteni, hogy mégiscsak életekről van szó. A magzatéról, az anyáéról és az apáéról. A terhességmegszakítás elkerülhető, ha nem csak a nőgyógyásznál vagyunk képesek felelős döntést hozni, hanem már azelőtt, hogy egyáltalán szükség lenne erre a horrorisztikus és lelkileg is megterhelő folyamatra. A megfelelő védekezéssel az abortusz minden gondja elkerülhető – tanácsolta a szakértő.
 • Műtét
  A műtéthez a nőt vagy elaltatják vagy helyi érzéstelenítést alkalmaznak. A méhbe egy csövet vezetnek és egy vákuumszívóval kiürítik a méhlepényt és az embriót. Ezután a közepén lyukas, szélein éles küretkanállal kezdik el kaparni a méh falát, hogy a még ott maradt magzati szöveteket teljesen eltávolítsák – magyarázta az eljárást dr. Hadnagy János, a Siófoki Városi Kórház osztályvezető főorvosa.
 • Tabletta
  A gyógyszeres tehességmegszakításkor semmilyen eszközre nincs szükség, az egész folyamat tulajdonképpen a spontán vetélés mechanizmusát utánozza. A tablettát csak orvos írhatja fel, s ennek használata ellenőrzött kórházi körülmények között történik! A nőnek ekkor előbb be kell vennie egy tablettát. Ez blokkolja a terhesség megmaradásához szükséges hormon hatását, azaz tulajdonképpen megszakítja a terhességet. Két nap múlva a nő egy újabb tablettát kap, ami megnyitja a méhszájat, és erős vérzéssel kiüríti a méh teljes tartalmát, a vetélés erős görcsökkel jár, nagy szükség lehet fájdalomcsillapítóra is. A vérzés ezután napokig, sőt hetekig is eltarthat. – Nem áll fenn a műtéti kockázat, a fertőzés lehetősége. A második tabletta bevétele után ultrahanggal ellenőrzik, hogy a méh teljesen kiürült-e. Ha nem (erre az esetek 10 százalékában van példa), akkor szükség van a méh falának kaparására. A tabletta használatát korlátozza, hogy csak az utolsó menstruációtól számított 49., vagy a fogantatástól számított 35. napig alkalmazható.

A műtét után néhány óráig még a kórházban kell maradni megfigyelésre, de a páciens estére általában hazamehet. Az abortusztablettánál is legkorábban fél év múlva lehet gyermeket vállalni. Műtét esetén nagyobb a kockázat, gyógyszer esetében a több napos görcsölés pszichésen is megviselheti a nőt.

Hosszú volt az engedélyezési folyamat

Ahhoz, hogy egy gyógyszer használható legyen itthon is, az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek kell rá engedélyt adnia. A spontán vetéléshez hasonló állapotot kiváltó RU-486-ot a nyolcvanas években fejlesztette ki egy francia cég. A gyógyszerrel már korai stádiumban is elvégezhető a beavatkozás, amivel jelentősen csökken a terhességmegszakítás utáni komplikációk száma. Pár hete az Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezte a tablettát. .

Várható volt, hogy mint ahogy a törzskönyvezés előtt, az után is olyan heves vita alakul ki a tabletta körül. Így is lett, s a viták hatására Szócska Tamás, egészségügyi államtitkár kijelentette: a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni. Bár az államtitkár a konkrét okokat nem nevezte meg, az biztos, hogy engedélyezésekor még nem volt kidolgozva pontosan az eljárás szakmai protokollja: a szükséges vizsgálatok, hogy hány napig kell a nőnek a kórházban tartózkodni, vagy hogy mennyibe kerül a szolgáltatás.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Abortusztabletta alkalmazása a különböző országokban

 • AUSZTRIA Ausztriában 1975 óta engedélyezett a terhességmegszakítás a terhesség első 3 hónapjában. Az első 3 hónap alatt nincs szükség engedélyre, és nem kötik feltételhez az abortuszt. A terhességmegszakításra orvosi tanácsadást követően kerülhet sor és orvosi közreműködéssel kell történnie.1999 óta engedélyezett a gyógyszeres terhességmegszakítás is az első 3 hónap alatt. Az abortusztabletta házi- vagy magánorvosi praxisban nem, csak kórházakban vagy ambuláns rendelőintézetekben kapható. A tablettát legalább részben orvosi - kórházi - felügyelet mellett kell alkalmazni. A gyógyszeres abortusz bevezetése megosztotta az osztrák társadalom konzervatív értékrendet valló részét. Az egyházak, leginkább a katolikus egyház, élesen ellenezték a bevezetését. A keresztény gyökerű, jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanakkor nem ellenezte, de egyetértését ahhoz a feltételhez kötötte, hogy csak kórházi ellenőrzés mellett lehessen alkalmazni a tablettát.
 • BELGIUM Belgiumban 1990-ben törvénnyel liberalizálták az abortuszt. A terhesség művi megszakítása általános szabály szerint a terhesség 12. hetéig engedélyezett. Ettől eltér az abortusztabletta - az RU 486 (más néven: Mifepristone, Mifegyn, illetve Mifeprex) és a Misoprostol (más néven: Cytotec, Arthrotec, Oxaprost, Cyprostol, Mibetec, Prostokos, illetve Misotrol) - alkalmazhatósága: a tablettát az utolsó menstruáció kezdő napját követő 49. napig, vagyis hét hétig lehet használni. A tabletta családtervezési központokban, illetve nőgyógyászoktól szerezhető be.
 • CSEHORSZÁG Csehországban a legújabb abortusztabletta (Mifegyne vagy RU 486) egyelőre nincs felvéve a gyógyszerek hivatalos jegyzékébe, mert hatásainak cseh elemzése, ami a bevezetés feltétele, még állítólag nem fejeződött be. A szakértői vélemények a tablettáról Csehországban is megoszlanak, de a közvélemény körében ez nem téma. A Lékarské listy című orvosi szaklapban közölt elemzés szerzői azonban reményüket fejezték ki, hogy a tabletta bevezetésére mihamarabb sor kerül. A Zdravotnické Noviny című szaklapban közölt ismertetés szerint a régebbi abortusztabletták (Postinor, Postinor-2 , Escapelle, Ellaone) használata Csehországban hivatalosan engedélyezett, de csak orvosi előírásra. Ezeket az abortusztablettákat nem csak a szakorvosok, hanem a családi és a gyermekorvosok is felírhatják.
 • EGYESÜLT ÁLLAMOK Az Egyesült Államokban, ahol a Planned Panethood adatai szerint 45 éves koráig minden harmadik nő átesik művi vetélésen, az abortusztablettát a terhesség első 9 hetében alkalmazzák, utána alapvetően kórházi terhességmegszakítást alkalmaznak. A gyógyszeres módszerrel az érintett lányok mintegy egynegyede él, de ez az arány fokozatosan növekszik. Egyrészt azért, mert növekedtek a biztonságosságra vonatkozó mutatók, másrészt pedig azért az Egyesült Államok megyéinek 87 százalékában más mód nincs a terhességmegszakításra. A New York-i Guttman Intézet adatai szerint az Egyesült Államokban évi 1,21 millió abortuszt hajtanak végre. A Mirefex nevű, csak orvosi rendelvényre kapható, elsődleges abortusztablettát 2000-ben engedélyezték és az a Planned Parenthood szerint az esetek 98,5 százalékában hatékonynak bizonyult.
 • FRANCIAORSZÁG A gyógyszeres abortusz 1988 óta engedélyezett Franciaországban. Bevezetésének lehetősége harminc évvel ezelőtt óriási vitát váltott ki az abortuszellenes mozgalmak részéről. Több mint 15 évig csak kórházi körülmények között volt alkalmazható, 2004 óta azonban nőgyógyászoknál, 2009 óta pedig az úgynevezett családtervezési egészségügyi központokban is hozzáférhető. A művi terhességmegszakításoknak ma már több mint harmada gyógyszeres úton történik Franciaországban.
 • HOLLANDIA Hollandiában 2000 óta forgalmazzák az abortusztablettát; csak receptre kapható és csak a felhatalmazott egészségügyi intézményekben, de bizonyos korosztályoknak nem kell fizetniük érte. A világ legliberálisabb országai közé tartozó nyugat-európai államban a nyolcvanas évek eleje óta legális a művi terhességmegszakítás, de tablettát csak az előző évszázad legvégén engedélyezték. A szer bevezetését viták előzték meg: a kormány ezzel kapcsolatos javaslatát bírálták a keresztény kötődésű pártok, valamint a katolikus egyház is, de még a szakmának is számos kifogása volt ez ellen a módszer ellen, köztük a mellékhatások és a nem kellően magas szintű megbízhatóság. A tabletta engedélyezésére mindazonáltal a kormány és a gyógyszerhatóság jóváhagyását követően sor került. A holland szabályok szerint a terhesség megszakítására legkésőbb a 49. napon kerülhet sor. A szabadelvűségéről ismert országban az abortusz engedélyezése után sok külföldi is élt ezzel a lehetőséggel, ugyanakkor a művi terhességmegszakítások száma a statisztikák szerint jelentősen visszaesett. Egy kormánytól független holland szervezet, a Woman on Waves (Nők a hullámokon) úszó abortuszklinikát is működtet, amelyen nemzetközi vizeken - elsősorban abortusztabletta alkalmazásával - is tudnak beavatkozásokat végrehajtani. Az "abortuszhajó" elsődleges rendeltetése mindazonáltal a felvilágosító tevékenység.
 • KÍNA Az abortusz 1953 óta legális Kínában. A kelet-ázsiai országban becslések szerint évente mintegy 10 millió művi terhességmegszakításra kerül sor, és csaknem ugyanennyi abortusztablettát értékesítenek. A RU486 (Mifepristone) abortusztabletta az 1990-es évek végétől kezdve használatos, ára jelenleg körülbelül 500 jüan, azaz mintegy 18 ezer forint. Bevezetését nem kísérte vita, mivel az a népességszaporulatot fékezni igyekvő központi törekvések megvalósítását, és az 1979-ben bevezetett, egy gyermeket engedélyező szigorú családtervezési politika betartását segíti.
 • LENGYELORSZÁG Lengyelországban törvény tiltja a gyógyszeres terhességmegszakítást, így az abortusztabletta illegális és csak a sürgősségi fogamzásgátlás engedélyezett. A lengyel jogszabályok csak szigorúan meghatározott esetekben engedélyezik az abortuszt: ha a terhesség a nő életét vagy egészségét veszélyezteti, vagy törvénytelen tett következménye, illetve a magzat komoly és maradandó fogyatékossága esetén. Az egyik varsói gyógyszerész az MTI-nek azt mondta, hogy ilyen esetekben a kórházi kezelésben engedélyezett a gyógyszeres terhességmegszakítás. Lengyelországban heves viták folynak nemcsak az abortusz, de a fogamzásgátlás kérdése körül is, mert a katolikus, konzervatív körök gyakran ez utóbbi alkalmazását is ellenzik és az terhességmegszakítás teljes tiltását szorgalmazzák. Ezen kívül az orvosokra vonatkozó úgynevezett lelkiismereti záradék szélesebb körű alkalmazását is sürgetik, hogy a gyógyszerészek is megtagadhassák az elveiket sértő magatartást, például a fogamzásgátlók kiadását.
 • NAGY-BRITANNIA Nagy-Britanniában törvényesen a terhesség 24. hetéig végezhető abortusz, és a 9. hétig engedélyezik az abortusztabletta alkalmazását. Az eljárást - amely a Nagy-Britanniában honos módszer alapján valójában több, különböző hatású szer alkalmazását jelenti egy általában 48 órás kezelési kurzus során - a klinikák a terhességmegszakítás biztonságosabb formájaként javasolják azzal az érvvel, hogy e kezeléshez nem szükséges altatás, illetve helyi érzéstelenítés. A gyógyszeres terhességmegszakítás lehetősége a mindenki által ingyenesen igénybe vehető állami egészségügyi szolgálat, az NHS keretében is hozzáférhető, de ez a beavatkozás az NHS-kórházakban rendszerint várólistás. NÉMETORSZÁG Németországban 1999 óta lehetséges a tablettás, egyéb beavatkozást nem igénylő terhességmegszakítás, és erre a célra a Mifegyne néven forgalmazott tabletta használata engedélyezett. A tablettát orvosi felügyelet mellett, a terhesség 9. hetéig lehet szedni. Hozzáférése korlátozott, gyógyszertárakban nem kapható, csak a külön engedéllyel rendelkező klinikákon és nőgyógyászati rendelőkben árusítható. Az engedélyezéshez döntő lendületet adott az 1998-as kormányváltás, amelynek során a jobbközép konzervatív-libeárlis koalíciót a szociáldemokraták és a Zöldek balközép koalíciója váltotta fel. A német statisztikai hivatal (Destatis) szerint 2011-ben 108.900 művi terhességmegszakítást jelentettek be a 82 milliós országban. Ez 1,4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A bejelentett abortuszok mintegy 15 százalékát - bő 16 ezer terhesség-megszakítást - Mifegyne alkalmazásával hajtották végre.
 • OROSZORSZÁG Oroszországban 2000 óta engedélyezett az abortusztabletta használata, de csak orvosi felügyelet mellett. Az interneten számos oroszországi klinika ajánlja szolgáltatásként a gyógyszeres beavatkozást. A nőgyógyászati intézmények többsége lelkiismeretesen felhívja a figyelmet arra, hogy az abortusztabletta nem feltétlenül jelent megoldást és részletesen tájékoztat a gyógyszer használatának feltételeiről és annak esetleges mellékhatásairól. Többféle abortusztablettát is forgalmaznak Oroszországban, de azokhoz - elvileg - a gyógyszertárakban nem lehet hozzájutni. A volt Szovjetunióban évtizedekig igen nagy számban végeztek abortuszt, a művi beavatkozások száma 1990 után még évekig nem csökkent jelentősen. 1990-2008 között 46 millió abortuszt végeztek az országban. 2009-ben a terhességek 40 százaléka végződött abortusszal.
 • ROMÁNIA Romániában a gyógyszerek engedélyezéséért felelős kormányzati ügynökség engedélyezte az abortusztabletta használatát. A gyógyszeres művi terhességmegszakítás magánkórházak kínálatában szerepel. Ennek a szolgáltatásnak az ára egy bukaresti magánklinikán például 550 lej (36 850 forint). Romániában pontatlanok az abortuszra vonatkozó statisztikák, mivel csak az állami kórházakban végrehajtott beavatkozásokat tartják számon. Ugyanakkor igen elterjedt a kiskorúak teherbe esése. Egy felmérés szerint a tinédzserek körében évente átlagban 23 ezer abortuszt hajtanak végre. Egy másik felmérés szerint a 18 és 32 évesek korosztályhoz tartozó nők több mint 35 százaléka már túlesett legalább egy abortuszon. Romániában nem okozott politikai vitát a tabletta engedélyezése.
 • SZLOVÁKIA Szlovákiában nem szerepel a jóváhagyott gyógyszerek listáján terhességmegszakításra alkalmas készítmény. "Ilyen készítmények bevezetéséről ez idáig még szakmai szinten sem esett szó" - erősítette meg az MTI-nek Földes Károly nőgyógyász. A terhességmegszakításra alkalmas gyógyszerjellegű készítmények bevezetéséről Szlovákiában eddig sem szakmai, sem politikai, sem társadalmi vita nem zajlott. Kivételt egyedül az úgynevezett esemény utáni tabletták - képeznek, amelyek használata orvosi szempontból terhességmegelőzésnek számít. Ezek vény nélkül hozzáférhetőek a gyógyszertárakban. A hatályos törvények szerint Szlovákiában a terhesség 12. hetéig végezhető művi terhességmegszakítás.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.