Egészségbiztosítás, és ami mögötte van

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A biztosítók viszonylag új szereplőként vannak jelen az egészségügyi szolgáltatások területén, amely bővülést eredményezhet azáltal, hogy a munkáltatók adó- és járulékmentesen vásárolhatnak egészségbiztosítást alkalmazottaiknak. Több szempontból is körbejártuk a témát.

Régóta hangsúlyozzák a szakértők, hogy kevés az egészségügy számára felhasználható forrás, ésszerűsíteni kell a meglévő összegek felhasználását. Dr. Karner Cecília, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar docense kérdésünkre elmondta: most már tényleg elkerülhetetlen az amortizáció finanszírozása, valamilyen úton-módon legális forrásokat kell felkutatni. Nincs mese, a magántőke szerepvállalása hosszú távon elkerülhetetlen az egészségbiztosítás területén is.

A valódi bajból azonban nem húzza ki az ágazatot a magánszektor belépése, de kétségkívül jelent egy pluszforrást - véli Karner Cecília. Az egészségügybe így több pénz kerülhet, még úgy is, hogy bizonyos hasznot leemel a biztosító és a szolgáltatásszervező cég, a sok kézen történő ellátás csak nyeli a rendelkezésre álló keretet, az OEP finanszírozáson felül azonban külön bevételre számíthatnak az egészségügyi intézmények, köszönve a magán egészségbiztosításnak, amelyet szerencsésebb lenne betegségbiztosításnak hívni.

Dr. Antal Gabriella, a marcali kórház főigazgatója teljesen egyetért a magánbiztosítás terének növelésével, de úgy gondolja: egy szabályozott rendszerben és megfelelő mértékben szabad csak helyet adni neki.

Jóslatokra is hagyatkozhatunk, többen úgy vélik, a közeljövőben egy két lábon álló rendszerhez lyukadunk ki, ahol egymás mellett működik majd a kötelező társadalombiztosítás és a kiegészítő magánbiztosítás. Kérdés, mekkora szakadék lesz a két rendszer között.

Viszlát hálapénz?

A vártnál többen veszik majd igénybe ezt a formát, hiszen a biztonságért áldoznak az emberek. Talán, aki magánbiztosítást köt, nem ad ezután hálapénzt – vélekedik erről Karner Cecília, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar docense.

A Generali Biztosító sajtóanyagában is kiemelik, hogy a magánbiztosítás lehetőséget teremt a várólisták és a hálapénz elkerülésére, az innen érkező kiegészítő forrásokat tervezetten, szabályozott körülmények között lehet bevonni a rendszerbe. A biztosító közleményéből kiderül: eddig mintegy 500 érdeklődőt regisztráltak, és közel 100 szerződés megkötése van folyamatban. A társaság egyéni és munkáltatói programja mögött az országos hálózattal rendelkező Medicover magánszolgáltató, valamint több mint 20 állami partnerkórház áll.

Ha fizetsz, hamarabb sorra kerülsz?!

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász azt mondta, hogy amennyiben bevezetik a „ha fizetsz, hamarabb sorra kerülsz” módszert, akkor minden kórháznak az lesz az érdeke, hogy fizetős betegekkel töltse fel az ágyakat. A Kórházszövetség azt javasolja, hogy a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál is legyen lehetőség a fizetős betegek soron kívüli ellátására a várólistás műtétek, diagnosztikai eljárások esetében. A bevételből meggyorsíthatnák a nem fizetőképes betegek ellátását.

(Világgazdaság, Klubrádió)

Folyamatosan bővítik a hálózatot

Az UNION Biztosító is szolgáltatásszervező partnerén, jelen esetben az Advance Medical Kft-n keresztül építette ki országos egészségügyi szolgáltató hálózatát. Több mint 3 éves tapasztalatunk van, 2008 óta kínálunk szolgáltatás alapú egészségbiztosítást magánszemélyeknek, az idei évtől pedig beindult a munkáltatók által, a munkavállalókra köthető termék is - közölte kérdésünkre Bóna Katalin, életbiztosítási ügyvezető igazgató.

Az UNION egészségbiztosítás keretében országszerte számos egészségügyi szolgáltatóval - kórházzal, rendelővel - áll kapcsolatban az Advance Medical, amely a hozzájuk közvetített betegeket rövid határidővel, várakozás nélkül, az elérhető legjobb körülmények között fogadja. Minden megyében elérhető a szolgáltatásuk, a kínálat és a kereslet alakulásával pedig folyamatosan bővítik a szolgáltatói hálózatot. A vidéki ügyfelek sem szenvednek hátrányt, hiszen rendelkezésükre állnak a helyben elérhető, színvonalas szolgáltatások, semmilyen földrajzi korláthoz nem kall alkalmazkodniuk. Míg a közfinanszírozott egészségügyben általában a kötött betegutakat kell követnie a páciensek, addig a magán egészségbiztosítottak választhatnak a helyszínek között, a partnerhálózat a legjobb állami és magán egészségügyi intézményeket egyaránt magában foglalja. A miskolci beteg kérheti, hogy Debrecenben lássák el, ahogy a nyíregyházi beteg akár Budapesten is kérheti a kezelését - magyarázza dr. Karai Gábor.

Az Advance Medical ügyvezető igazgatója a WEBBetegnek elmondta azt is: az ügyfeleink ellátását privát egészségbiztosításuk fedezi, az ellátás díját a kárrendezési folyamat részeként mi utaljuk át a szolgáltatónak.

A magán egészségbiztosítás nem az orvosi szaktudás szintjénél kínál többet a bárki számára elérhető közegészségügyi rendszerhez képest. A körülmények, a résztvevő szakdolgozók és orvosok motiváltsága, a szolgáltatás színvonala teszi sokkal elviselhetőbbé az orvoshoz járást. A betegek egyre igényesebbek és egyre tudatosabbak, ezt pedig figyelembe kell vennünk.

Ellátás és egészségügyi szolgáltatás – kinek, mikor jár?

Aki rendelkezik TAJ kártyával, még nem biztos, hogy biztosított, így nem szerezhet jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira. Tehát hiába van születésünk óta a tárcánkban a kártya, ha nem vagyunk jogosultak, mert például nem fizetik utánunk a járulékot, vagy nem jelentettük be a változásokat. Ellátás és egészségügyi szolgáltatás.

Az ügyfeleknek egyetlen telefonszámot kell megjegyezniük, így orvosi tanácsért vagy bármilyen ellátási igény esetén a nap 24 órájában bármikor telefonon jelezhetik felénk az igényüket. Minden további teendő már az ellátásszervező, vagyis a mi feladatunk - mondja az ügyvezető. A beteg igénye, a háziorvosának vagy kezelőorvosának javaslata alapján megszervezzük számára a kért ellátást. A szolgáltató a beteget várakozás nélkül, időpontra fogadja. Az eddig előforduló panaszok között a nőgyógyászati, urológiai, gégészeti, gyermekgyógyászati és egyes belgyógyászati betegségek emelhetők ki.

A csoportos egészségbiztosítás számos előnnyel jár mind a munkáltató, mind pedig az alkalmazottak részére. A betegség esetén adódó egészségügyi folyamatok optimalizálásával csökken a betegszabadságok ideje, kevesebb munkahelyi nehézséget okozva ezzel a munkavállalónak, a cégek pedig növelhetik alkalmazottaik lojalitását az adó- és járulékmentes juttatásként adható biztosítással.

Melyiket válasszam?

Felvetődött bennünk a kérdés, ha valaki egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, amelynek havidíja 6390 forint, miért nem választja inkább az egyéni magánbiztosítást, hasonló összegért már kaphatna ugyanis egy alapszolgáltatást, igaz a biztosítók limiteket határoztak meg, például az egyik csomagban évente 200 000 forintig térítik meg a járóbeteg-szakellátást, 300 ezerig az egynapos sebészeti ellátást.

Karner Cecília egyetemi docens szerint tisztázni kellene, mi az, ami mindenképp jár a betegnek, függetlenül attól, hogy van-e magánbiztosítása vagy nincs. Ehhez világosan kellene látni a társadalombiztosítási ellátási csomagok tartalmát is. Az OEP honlapján arról tájékoztatnak bennünket, hogy az alapcsomag a járványügyi ellátások (védőoltások, szűrővizsgálat, kötelező orvosi vizsgálat) mellett tartalmazza az azonnali ellátásra szoruló beteg mentését, sürgős esetben az ellátását.

Magánrészleg az állami kórházban

Az egészségügyi vezetők közül néhányan évekkel ezelőtt tanulmányokat folytattunk a magánbiztosítás lehetséges egészségügyi alkalmazásáról, próbáltunk ezen a területen is előrelépni, a korábbi szabályok azonban nemigen támogatták ezt - mondja dr. Antal Gabriella, a marcali kórház főigazgatója.

Az évek óta fennálló kapacitásszűkítés, teljesítmény-volumen korlát valamennyi kórháznál eredményez kisebb-nagyobb kihasználatlan kapacitást. A legtöbb intézmény - így mi is - igyekszünk szabályos formában, a társadalombiztosítás által finanszírozott résztől elkülönítve kihasználni ezeket a kapacitásokat. Nálunk - az igen jó műtői infrastruktúrának köszönve - magán plasztikai sebészet működik, amit szeretnénk lehetőség szerint tovább bővíteni például magánfogászattal és szájsebészettel - árulta el az igazgató.

A marcali kórházat is utolérte a struktúraváltás, megszűnik önállósága, összevonják a kaposvári oktató kórházzal. Az ország tizenhét, struktúraváltással érintett vidéki kórháza közül a marcali intézmény az egyetlen, amely valamennyi aktív tevékenységét folytathatja. A váltás két hónapon belül megtörténik, cserébe az intézmény fejlesztési forrásokat kap, amelyeket a sürgősségi, a nappali és a krónikus ellátásra használnának fel.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.