Bizonyos edények magas koleszterinszintet okoznak?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A tapadásmentes edények, valamint a víz-olaj- és saválló termékek gyártása során alkalmazott vegyi anyagok magas koleszterinszintet okoznak a gyerekeknél – állítja egy új tanulmány.

Olívaolaj: mérsékelt adagban jobban hat
Az olívaolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely telítettségérzetet okoz. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt, a mechanizmus nem működik - mutatták ki amerikai tudósok patkányokat vizsgálva. Olívaolaj: mérsékelt adagban jobban hat>>

Kutatók több mint 12 000 nyugat-virginiai és ohioi gyermek vérének perfluoro-oktánsav (PFOA) és perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) tartalmát vizsgálták. Megállapították, hogy azoknál, akiknél eme anyagok szintje magasabb a vérben, jelentősen nagyobb az abnormálisan magas összkoleszterin és az úgynevezett rossz koleszterin (LDL) szint is. „Ezek a vegyi anyagok nem csak a környezetünkben, hanem bennünk is megtalálhatóak, ezért is fontos megtudni, mi által vagyunk kitéve hatásuknak, és hogyan hatnak ránk”- nyilatkozta a kutatásban résztvevő Stephanie J. Frisbee.
Ezeket a vegyi anyagokat évtizedek óta széles körben használják mindennapi használati tárgyak gyártásához. A PFOA és a PFOS olaj- és vízálló, ami miatt leginkább teflonedényeknél, a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica tasakokhoz, ruhaneműknél, elektronikai eszközökben, pizzás dobozokhoz és gyorséttermi csomagolóanyagokhoz használják. A PFOA, mely C8 néven is ismert, leginkább a tapadásmentes (ismertebb nevén teflon) edények gyártásánál használt, míg a PFOS-t leginkább ruhaneműkhöz, élelmiszerek csomagoláshoz alkalmazzák.

A tapadásmente edények gyártói tiltakoztak a tanulmány ellen, arra hivatkozva, hogy a PFOA-t a tapadásmentes réteg gyártásánál használják, ám a fogyasztóhoz eljutott termék bevonata már nem tartalmazza azt. Ennek ellenére nem árt tudni, hogy 260 Celsius fok felett a hagyományos tapadásmentes felület elkezd bomlani.

Magas PFOS, magas LDL

Az újonnan megjelent tanulmány az Ohio River Valley területén élőket vizsgálta, akik a szennyezett ivóvíz által magas PFOS-nek vannak kitéve. 2005 és 2006 között 12 476 gyermektől és kamasztól vettek vérmintát. Az érintettek vérének PFOA koncentrációja mintegy hétszer magasabb volt, mint az országos átlag, ám a PFOS szint az átlaghoz hasonlóan alakult. A kutatások kimutatták, hogy a magas PFOA szinttel rendelkezőknél 20-40 százalékkal volt nagyobb az abnormálisan magas összkoleszterin- és LDL koleszterinszint, míg a magas PFOS esetén a tanulmány 60 százalékos magas koleszterinszint kockázatra utalt.

Mivel a PFOA expozíció pontos egészségügyi kockázatai még ismeretlenek, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal felkérte a teflont gyártó DuPont és egyéb vegyi vállalatokat, hogy 2015-ig szüntessék be a vegyi anyag használatát. A DuPont ígéretet tett arra, hogy még a 2015-ös határidő előtt fokozatosan megszünteti annak használatát. A tanulmány az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine szeptemberi számában jelent meg.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.