Magasabb véralkoholszint - súlyosabb baleset

Medipress
megjelent:

Habár az Egyesült Államokban a megengedett véralkoholszint 0,08 százalék, már minimális mennyiségű alkohol elfogyasztása után sem biztonságos az autóvezetés, állítják San Diego-i szociológusok.

David Phillips és Kimberly M. Brewer, a Kaliforniai Egyetem kutatói az Egyesült Államokban 1994 és 2008 között regisztrált enyhébb, vagy súlyos kimenetelű közúti balestek adatainak vizsgálata közben megállapította, hogy a balestek átlagosan 36,6%-kal súlyosabbak voltak, ha akárcsak minimális szintű alkoholt is kimutattak a sofőr vérében.

A józan sofőrökkel összehasonlítva, az alkoholos befolyásoltság alatt álló vezetők sokkal hajlamosabbak a gyorshajtásra, valamint valószínűbb, hogy elfelejtik bekapcsolni a biztonsági övet, ezek a faktorok, pedig mind hozzájárulnak a sérülés súlyosságához, mondta Phillips. Minél magasabb a vezető véralkoholszintje, általában annál nagyobb az átlagsebesség, és ezzel egyenes arányban nő a balesetek súlyosságának mértéke is.

Phillips és Brewer megállapította, hogy a közúti balestek kimenetele elsősorban hétvégén, este 8 és hajnali 4 között, illetve a nyári hónapokban, júniustól augusztusig volt a legsúlyosabb; ugyanabban az időszakban, amikor a legtöbb ember alkoholt fogyaszt.

A vezetéshez megengedett legmagasabb véralkoholszint Amerikában 0,08%, Németországban, 0,05%, Japánban 0,03%, Svédországban pedig 0,02%, de a legtöbb országban egy csepp alkoholt sem fogyaszthatnak az autóvezetők.

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.