• Magasabb véralkoholszint - súlyosabb baleset

    Szerző: Medipress

    Habár az Egyesült Államokban a megengedett véralkoholszint 0,08 százalék, már minimális mennyiségű alkohol elfogyasztása után sem biztonságos az autóvezetés, állítják San Diego-i szociológusok.

    David Phillips és Kimberly M. Brewer, a Kaliforniai Egyetem kutatói az Egyesült Államokban 1994 és 2008 között regisztrált enyhébb, vagy súlyos kimenetelű közúti balestek adatainak vizsgálata közben megállapította, hogy a balestek átlagosan 36,6%-kal súlyosabbak voltak, ha akárcsak minimális szintű alkoholt is kimutattak a sofőr vérében.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A józan sofőrökkel összehasonlítva, az alkoholos befolyásoltság alatt álló vezetők sokkal hajlamosabbak a gyorshajtásra, valamint valószínűbb, hogy elfelejtik bekapcsolni a biztonsági övet, ezek a faktorok, pedig mind hozzájárulnak a sérülés súlyosságához, mondta Phillips. Minél magasabb a vezető véralkoholszintje, általában annál nagyobb az átlagsebesség, és ezzel egyenes arányban nő a balesetek súlyosságának mértéke is.

    Phillips és Brewer megállapította, hogy a közúti balestek kimenetele elsősorban hétvégén, este 8 és hajnali 4 között, illetve a nyári hónapokban, júniustól augusztusig volt a legsúlyosabb; ugyanabban az időszakban, amikor a legtöbb ember alkoholt fogyaszt.

    A vezetéshez megengedett legmagasabb véralkoholszint Amerikában 0,08%, Németországban, 0,05%, Japánban 0,03%, Svédországban pedig 0,02%, de a legtöbb országban egy csepp alkoholt sem fogyaszthatnak az autóvezetők.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.06.26 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    Alkohol: nincs biztonsággal fogyasztható mennyiség

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

    Utazási betegség: Hogyan lehet megelőzni?

    Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

    A zenei fesztiválok veszélyei az egészségre

    A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon, nem árt elkerülni a baleseteket, a gyomorrontást és az alkoholmérgezést.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Gyermekeinkre leselkedő veszélyek a nyári szünidőben

    Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel csemetéje felügyelete nehezen megoldható. S mindezek mellett megannyi nyári veszély is leselkedik a gyermekek egészségére, biztonságára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.