Magasabb véralkoholszint - súlyosabb baleset

Szerző: Medipress

Habár az Egyesült Államokban a megengedett véralkoholszint 0,08 százalék, már minimális mennyiségű alkohol elfogyasztása után sem biztonságos az autóvezetés, állítják San Diego-i szociológusok.

David Phillips és Kimberly M. Brewer, a Kaliforniai Egyetem kutatói az Egyesült Államokban 1994 és 2008 között regisztrált enyhébb, vagy súlyos kimenetelű közúti balestek adatainak vizsgálata közben megállapította, hogy a balestek átlagosan 36,6%-kal súlyosabbak voltak, ha akárcsak minimális szintű alkoholt is kimutattak a sofőr vérében.

A józan sofőrökkel összehasonlítva, az alkoholos befolyásoltság alatt álló vezetők sokkal hajlamosabbak a gyorshajtásra, valamint valószínűbb, hogy elfelejtik bekapcsolni a biztonsági övet, ezek a faktorok, pedig mind hozzájárulnak a sérülés súlyosságához, mondta Phillips. Minél magasabb a vezető véralkoholszintje, általában annál nagyobb az átlagsebesség, és ezzel egyenes arányban nő a balesetek súlyosságának mértéke is.

Phillips és Brewer megállapította, hogy a közúti balestek kimenetele elsősorban hétvégén, este 8 és hajnali 4 között, illetve a nyári hónapokban, júniustól augusztusig volt a legsúlyosabb; ugyanabban az időszakban, amikor a legtöbb ember alkoholt fogyaszt.

A vezetéshez megengedett legmagasabb véralkoholszint Amerikában 0,08%, Németországban, 0,05%, Japánban 0,03%, Svédországban pedig 0,02%, de a legtöbb országban egy csepp alkoholt sem fogyaszthatnak az autóvezetők.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Hogyan függ össze az...

Évtizedek óta ismert, hogy az alkohol fokozott bevitele többek között növeli a szájüregi, gége-, garat-, hörgő-, nyelőcső-, májrákok...

Kevesebb alkohol, erősebb csontok

Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.