Az eredménytelen fogyókúrákért a hormonok felelősek?

Medipress
megjelent:

Előfordul, hogy valaki minden fogyókúrás utasítást betart, mégis egyre gyarapodnak a zsírpárnái. Michael F. Roizen és Mehmet C. Oz szerint a baj a hormonokkal is lehet.

1. A pajzsmirigy-hormon szintje. A pajzsmirigy alulműködése lelassítja az anyagcserét. Mintha háromkerekű gyerekbiciklin akarná az ember felvenni a versenyt Lance Armstronggal.

2. PCOS, vagy policisztás ovárium szindróma. A nők 20 százalékánál ez a betegség felelős a nem kívánt súlygyarapodásért. Ez voltaképp nem más, mint inzulinrezisztencia, mely a cisztás petefészkek által abnormális mennyiségben kiválasztódó hormonok miatt következik be.

3. A tesztoszteron csökkenése. Idősebb férfiak és a menopauzán átesett nők esetében fordul elő, akik tekintélyes mennyiségű zsírt halmoztak fel hastájékon. A hasi zsír ugyanis a tesztoszteront ösztrogénné alakítja.

Vannak, akik azt mondják, a kövér egyedülálló férfiak ezért söröznek együtt: nincs nemi vágyuk, sem agresszió, hogy megküzdjenek egy nő kegyeiért. A hasra hízó nőknél ugyanúgy problémák merülnek fel, mivel náluk is a tesztoszteron felel a libidóért. A kevesebb tesztoszteron miatt kisebb az izomtömeg, ami miatt nehezebben égetik el a zsírt, vagyis az ördögi kör bezárul. A megoldás: az állóképesség fokozása edzéssel. Vajon honnan lehet tudni, hogy kevesebb tesztoszteron termelődik a szervezetben? Ha a megszokottnál ritkábban kell borotválkozni.

4. A növekedési hormon mennyiségének csökkenése. Az öregedéssel ez is együtt jár, főként, ha valaki nem tud legalább 90 percet egyhuzamban aludni, mert fel kell kelnie vizelni. Ez is elhízáshoz vezethet. A legjobb természetes módszer a növelésére: az elegendő alvás és a testmozgás.

Jojó-effektus
A jojó effektus a testsúly leadásának és a kilók visszatérésének többszöri váltakozása. Nem ajánlott a drasztikus gyors fogyás, inkább az életmód változtatásával, rendszeres mozgással és tudatos étkezéssel érjék el céljaikat. A fogyókúra céljából diétát folytató emberek, többször tapasztalják, hogy a kúra abbahagyását követően a nehezen leadott kilók visszatének. A jójó effektus azt jelenti, hogy a diéta alatti fogyást a diéta utáni hízás követi, ami akár többször is váltja egymást. Hogy kerülhető el és mi okozza a jojó-effektust?

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.