Nagyobb rohamsisakok az agyi sérülések ellen

MTI
megjelent:

Nagyobb rohamsisakokkal tervezik csökkenteni az amerikai katonákat érő agyi sérülések számát. Egy mérettel nagyobb és jobban kibélelt fejfedőkkel az esetek közel egynegyede elkerülhető lehetne.

A tudósok megállapították, hogy ha 3 milliméternyivel megnövelnék a sisakok belső párnázását, az 24 százalékkal csökkentené az ütközésnek a koponyára gyakorolt hatását. Mivel Afganisztánban gyakoriak a fejsérülések, a hadsereg fontolóra vette, hogy jobban kipárnázott, nagyobb sisakokat rendszeresít - közölte Peter Fuller dandártábornok.

Gyakori fejsérülések

A közép-ázsiai országban havonta mintegy 300 katonát kell orvosi ellátásban részesíteni agyrázkódás vagy kisebb agyi sérülések miatt.

Fuller, a hadsereg leköszönő hadtápfőnöke szerint az első kísérleti eredmények biztatóak, ezért lehetséges, hogy hamarosan, a széles körű alkalmazás előkészítése érdekében egy dandárt megnagyobbított és megerősített béléssel felszerelt sisakokkal szerelnek fel.

Fejsérülések rejtett veszélyei

Az agyat számos esetben érheti sérülés, amelyek után mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Ilyen események a stroke (gutaütés), a belélegzett mérgező toxinok, az áramütés, villámcsapás, autóbalesetek során bekövetkezett fejsérülések, fizikai támadások, vagy a sport közben elszenvedett fejet ért ütések. Fejsérülések rejtett veszélyei>>

Fejsérüléseket többnyire a harci járművek rázkódása miatt szereznek a katonák, vagy akkor, amikor az ellenük a felkelők által bevetett aknák robbanásának ereje a fölhöz vágja őket.

Egy rohamsisak súlya általában 2,36 kilogramm, a megnövelt fejvédő 11 dekával fog többet nyomni. A Pentagon által finanszírozott kísérletsorozatban összehasonlították a hadsereg és a profi futballiga, az NFL sisakjait és megállapították, hogy a sportfejvédők belső borítása nem nyújt jobb védelmet a katonainál.

A Lawrence Livermore laboratóriumban folytatott kísérletek az ütés erejének tompítása mellett a sisakok repeszállóságának erősítését is célozzák.

Agyi sérülések

Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okoz (agyrázkódás). Egy ilyen ütés során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A koponya gyakran még erőteljes külső behatások esetén sem törik el, így a zárt koponyasérülés alakulhat ki. Az agy sérülhet akkor is, ha valamilyen áthatoló sérülés eredményeként, például egy lövedék, egy kő, vagy a törött koponyacsont egy darabja ténylegesen behatol az agyba. Ez a típusú nyílt sérülés lényegesen ritkább, mint az agyrázkódás. Agyrázkódás, traumás agyi sérülések

(MTI)

Cikkajánló

Az agyi sérülések kezelése

Dr. Zsuga Judit, neurológus
A biztonság érdekében mindig keresse fel orvosát, ha beütötte a fejét. Az agykárosodás tünetei - görcsök, végtaggyengeség vagy érzéskiesés, ismételt hányás, elkent beszéd - esetén sürgősségi ellátásra van szükség, mert az ilyen mértékű sérülés életveszélyes.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.