Fejsérülések rejtett veszélyei

Medipress
megjelent:

Az agyat számos esetben érheti sérülés, amelyek után mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Ilyen események a stroke (gutaütés), a belélegzett mérgező toxinok, az áramütés, villámcsapás, autóbalesetek során bekövetkezett fejsérülések, fizikai támadások, vagy a sport közben elszenvedett fejet ért ütések.

Egy nagyvállalat csúcsvezetőjét, Fredet elgázolták, a baleset során néhány bordája eltörött és a homlokán sérülések keletkeztek, de más különösebb jel nem utalt egyéb panaszokra, így rövid lábadozást követően néhány nappal később hazaengedték a kórházból.

A sebek valóban begyógyultak, de akik Fredet addig ismerték, látták, hogy valami nagyon megváltozott. Fred feledékennyé vált, nehezen tervezett előre és nagyon gyorsan elvesztette a türelmét, akár a legkisebb apróságok miatt is. Egy neuropszichológus és egy neurológos segítségével azonban fény derült arra, hogy Fredben kisebb mértékű agysérülést is okozott a gázolás, és a diagnózist követően olyan rehabilitációs programba kezdtek, amely képes volt a férfi mentális és fizikai funkcióit fejleszteni.

Frednek óriási szerencséje volt, hogy hozzátartozói és munkatársai idejében észrevették a bajt, mert a sikeres rehabilitáció egyik legfontosabb eleme, hogy a sérülést követően a lehető leghamarabb megkezdődjön.

Az agysérülés rehabilitációjának lehetőségei

A mai tudományos nézetek szerint 18 hónap az a határ, amíg a rehabilitáció egy agyi sérülést követően megkezdhető, és természetesen, minél korábban kezdődhet el, annál nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a kezelés sikerrel jár.

Az agy teljesen ugyan képtelen helyreállni, de a sérülés után 18 hónapig még képes új kapcsolatok létrehozására. Az ma még nem ismeretes, hogy új agysejtek létrejönnek-e vagy sem, egyelőre az uralkodó álláspont az, hogy nem, ugyanakkor az újabb kutatások szerint bizonyos mértékig az agysejtek is képesek regenerálódni.

Agyi sérülések és veszélyeik

Az agyat számos esetben érheti sérülés, amelyek után mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Ilyen események a stroke (gutaütés), a belélegzett mérgező toxinok, az áramütés, villámcsapás, autóbalesetek során bekövetkezett fejsérülések, fizikai támadások, vagy a sport közben elszenvedett fejet ért ütések. Ritkán, még az olyan enyhe sérülések is, mint az agyrázkódás is járhat agykárosodással.

Ezek az események az agyon keletkező horzsolásokat és vérzést, az agyat ellátó vérerek szakadását, illetve az agyon keletkező duzzanatok, agyvizenyő megjelenését okozhatják. A vérzés kialakulásával az agy egyes területei nyomás alá kerülnek, amelyek révén az ott megtalálható szövetek károsodhatnak.

Az agyvizenyő (agyi ödéma) az agy sérülése nyomán keletkező duzzanat, amely megnöveli a koponyán belüli nyomás értékét és ez akár halálhoz is vezethet.

Létezik még az agyszövet szakadásának jelensége is, ez a mikroszkopikus méretű szövetszakadás nagyon nehezen diagnosztizálható sérülés még CT és MRI készülékekkel is, ugyanakkor nagyon komoly panaszokat okoz, mivel az agyszövet szakadásával a létrejött agyi kapcsolatokat, az ideghálózatot éri sérülés. Ez a sérülésfajta a boxolókban fordul elő leggyakrabban.

Traumás agysérülések

Agyrázkódás során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A koponya gyakran még erőteljes külső behatások esetén sem törik el, így a zárt koponyasérülés alakulhat ki. Agyrázkódás, traumás agyi sérülések tünetei

A fejtraumát elszenvedő betegek kevesebb, mint felénél van szükség műtétre a sérült agyrész eltávolítása végett. Bizonyos esetekben az agyburkok között felgyülemlő vért kell eltávolítani. A biztonság érdekében mindig keresse fel orvosát, ha beütötte a fejét. Az agyi sérülések kezelése

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.