• Idegsejt-kapcsolatok az agyban

    Szerző: Medipress

    Az agy fejlődése során számtalan rossz idegsejt-kapcsolat jön létre, melyeket végül meg kell szüntetni. Egy idegsejthálózat létrehozása nem mindig hiba nélküli folyamat.

    Dr. Peter Scheiffele kutatócsoportja  a Bázeli Egyetem Biocentrumában megfigyelhette ezt a jelenséget a finommozgások kontrolljáért felelős kisagy fejlődése során, fejlett mikroszkópos technikát alkalmazva.

    Az agyműködés rendszere

     Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?


    "Szeretném megkérdezni pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?>>

    Az eredményeket jövő héten publikálják a nyilvános PLoS Biology című online újságban. Az agy különböző típusú idegsejtek ezreinek kapcsolódásával létrejövő nagyon összetett idegsejthálózat. Minden idegsejtnek meghatározott másik idegsejtekhez kell kapcsolódni az agy fejlődése során.

    Ez a pontos sajátosság biztosítja, hogy a különböző agyterületek különféle funkciókat töltenek be. A kisagy például nagyon meghatározott kapcsolatrendszerének köszönhetően képes az érző (bejövő) információk fogadására, és megfelelő mozgató (kimenő) válasszá alakítására.

    A kisagy számos sejtfélesége közül kettő: a Purkinje- és a szemcsesejtek. A moha-rostok, a kisagyba érkező idegrostok egy csoportja, amik csak a szemcsesejtekkel létesítenek kapcsolatot.

    Hirdetés

    Zavar az agyműködésben

    Dr. Scheiffele csoportja viszont a vizsgálat során kimutatta, hogy a moha-rostok az agyfejlődés korai szakaszában gyakran kapcsolódnak a Purkinje-sejtekhez is. Ezek a hibás kapcsolatok azután egy héten belül megszűnnek, létrehozva a kisagy megfelelő szerkezetét. Azt is kimutattták, hogy a hibák kijavítását ugyanaz a fehérje végzi, melynek korábban is ismerték a csontképződés során történő sejtspecializációban betöltött szerepét.

    Ha a nem megfelelő kapcsolatok nem tűnnek el, az jelentős zavart okozhat az agyban. Az autizmusnak is oka lehet a hibák kijavításának elmaradása, mondta Dr. Scheiffele.

    Mérésekkel feltárható változások

    A kutatócsoport egereken végezte vizsgálatait. Egy fluoreszcens fehérje segítségével megjelölték a az idegsejt kapcsolatokat, és fény- és elektromikroszkópos technika ötvözésével tették láthatóvá. Így a  változások több típusát figyelhették meg. Dr. Schiffele szerint ez az eljárás fontos szerepet tölthet be a jövő agykutatásában.

    Az agy drasztikus változásokon megy át a fejlődés kezdeti szakaszában. Míg az idegsejtek kapcsolódása egy újszülött agyában még nem annyira specifikus, a kapcsolatok szelektivitása folyamatosan nő. Dr. Scheiffele újabb kutatásának középpontjában az áll, hogy mi az előnye az agy fejlődése során ezeknek a rövidéletű, nem megfelelő kapcsolatoknak, és főként, hogy milyen kihatással vannak az olyan neurológiai betegségekre, mint az autizmus, a skizofrénia és az epilepszia.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.02.20 10:33, Megjelenés: 2011.02.20 10:33
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalók kizárólag olyan feladatra alkalmazhatók, ami az egészségükre, a testi alkatukra és fejlettségükre tekintettel van, és káros hatás nem éri őket.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Modern daganatterápia
    Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások