Sokat ül a monitor előtt? Íme a veszélyek

MTI
megjelent:

A számítógép képernyője elől, vagy az íróasztal mellől leggyakrabban felálló embereknek átlagosan több mint 4 centiméterrel volt karcsúbb a dereka, mint az azonos munkakörben dolgozó, jóval ritkábban szünetet tartóknak - idézte szerdán ausztrál kutatók eredményét a The Daily Telegraph című folyóirat online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health).

A csaknem 5 ezer amerikai bevonásával készült tanulmány eredetileg az European Heart Journal című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg. A leggyakrabban felállók csoportjába került emberek vérében magasabb volt a "jó" (HDL) koleszterin szintje, alacsonyabb a trigliceridek (vérzsírok), valamint az erek elzáródásához vezető folyamatokat jelző C-reaktív fehérje (CRP) szintje. A derékbősége átlagosan 4,1 centiméterrel volt kisebb a legtöbbet felálló csoport tagjainak, mint a legkevesebb szünetet tartóknak.

Az ülőmunka ártalmai

Az ülő életmódnak köszönhetően kóros izomtónus eloszlás alakul ki a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulásával és gyengülésével. A nem megfelelő helyeken kialakult izomtónus-fokozódások akár a végtagok zsibbadását, fájdalmát is kiválthatják. Rossz testtartás alakul ki: a vállak előreesnek, a gerinc fiziológiás görbületeinek egyensúlya megbomlik. Gyakran röntgenfelvételen a gerinc úgynevezett nyaki lordosisának kiegyenesedése látszik. A gerincoszlop rendellenes megterhelésének következtében akár porckorongsérv is kialakulhat. A nyaki gerinc és a nyakizmok eltérései gyakran okoznak fejfájást, súlyos esetben szédülést.
Milyen problémákat okozhat az ülőmunka?

Álljon fel minél többször munka közben

Az önkéntesek átlagosan 8,4 órát töltöttek el ébren eltelt idejükből nyugalmi állapotban (például ülve), miközben 92 alkalommal, azaz 5 és fél percenként álltak fel. Az értékek azonban jelentősen szórtak: volt olyan, aki csak 1,8 órát töltött el ülve, volt azonban olyan is, aki 21,2 órát. A felállások száma pedig eközben 14 és 180 között változott. A vizsgálatban résztvevők közül nem feltétlenül azok álltak fel a legtöbbször, akik naponta a legtöbb időt töltötték el ülve.

A tanulmányba 4757 húsz év fölötti embert vontak be, akik 2003 és 2006 között egy amerikai egészségügyi felmérésben vettek részt. Mindannyian olyan mérőeszközt viseltek napközben, amely regisztrálta aktivitásuk időtartamát és intenzitását.

Genevieve Healy kutatásvezető, az ausztráliai Queensland Egyetem munkatársa arra bíztatta az irodistákat, hogy álljanak fel telefonálás közben, a megbeszéléseket is tartsák inkább állva, és két emelet között lift helyett használják a lépcsőt. Jó ok lehet az ülő munkát végzőknek a mozgásra akár a mosdóba vagy a vízért való séta is.

A számítógép előtti munkavégzés és munkavédelmi szabályozása

A munkáltató a munkafolyamatokat úgy köteles megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg. Bővebben a monitor előtti munkavégzés hatályos szabályozásáról

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.