Alzheimer-kór és mobiltelefon

MTI
megjelent:

Az egyetem Alzheimer-kutatási központjának munkatársai 100 egeret vontak be a kísérletekbe. Ezek legtöbbje úgynevezett Alzheimer-modellegér volt, vagyis olyan genetikailag módosított állat, amelynek agyában a szindróma tipikus fehérjelerakódásai (prionok) keletkeztek.

A mobiltelefonok sugárzása, egy amerikai laboratóriumban egereken végzett kísérlet során megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlődését, a már beteg rágcsálóknál pedig enyhítette az agyi fájdalmakat. Erről a meglepő eredményről számoltak be a dél-floridai Tampa egyetemének orvosai a Journal of Alzheimer Disease című szakfolyóiratban.

Mint írták, az egészséges egereknél a sugárzás még javította is az emlékezőképességet. A kutatók egyelőre nem ismerik pontosan, hogy mi váltotta ki ezeket az egészségügyi hatásokat, de úgy gondolják, hogy eredményeik az emberek szempontjából is fontosak lehetnek.

Az időskori elbutulás korai előjelei
Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
Az időskori elbutulás korai előjelei >>

Az egyetem Alzheimer-kutatási központjának munkatársai 100 egeret vontak be a kísérletekbe. Ezek legtöbbje úgynevezett Alzheimer-modellegér volt, vagyis olyan genetikailag módosított állat, amelynek agyában a szindróma tipikus fehérjelerakódásai (prionok) keletkeztek.

Egy antenna körül helyezték el őket ketrecekben. Az antenna a mobiltelefonokra jellemző, elektromágneses sugárzást bocsátott ki, 918 megahertzes frekvencián, naponta kétszer egy órán át, hét-kilenc hónapon keresztül.

A 0,25 watt/kilogrammos adag megfelel annak, amely a fülhöz tartott mobiltelefonból az emberi agyra hat. A fiatal, még nem beteg állatok agyában, a kísérlet során nem alakultak ki a prionfehérjék.

A magatartásteszt kimutatta, hogy kognitív képességeik teljességgel épek maradtak. Az idősebb, már Alzheimer-kórban szenvedő állatok esetében a kutatók megállapították, hogy a több hónapos besugárzás után, a teszteken éppolyan jól teljesítettek, mint teljesen egészséges társaik.

Mobiltelefon és Alzheimer-kór

Agyukban kevesebb lerakódás keletkezett. És ez még nem minden: ha egészséges, genetikailag nem módosított egereket szolgáltattak ki az elektromágneses hullámoknak, az emlékezeti teszteknél ezek jobban teljesítettek, mint a kísérlet előtt. A kutatók szerint az eredmények az emberek számára is fontosak lehetnek. Létrejöhet egy új, hatékony Alzheimer-terápia. A hatások okait mindenesetre tovább kell kutatni.

Egyelőre csak az bizonyosodott be, hogy az agy hőmérséklete az Alzheimer-kóros egereknél, a kísérlet során kismértékben emelkedett. Ez a hőmérséklet-emelkedés segítette elő a kutatók feltételezése szerint, a kóros lerakódások feloldódását.

Az egészséges egyedek fokozott agyi tevékenységét a kutatók azzal magyarázzák, hogy a sugárzás serkentette az agysejtek aktivitását, a vér- és az egész energiaáramlás fokozódott.

Azt pedig, hogy a mobiltelefonok sugárzásának az agyra gyakorolt pozitív hatása eddig ismeretlen volt, arra vezették vissza, hogy hosszabb távon még senki nem tanulmányozta ezt a hatást.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.