Nem ismer meg a nagymamám!

szerző: Dr. Siró Péter, neurológus - WEBBeteg
megjelent:

A nagymamámnak tíz évvel ezelőtt volt egy agyvérzése. Egy idő óta már nem ismer meg engem, anyukámat viszont igen (velem ritkábban találkozik) néha vannak tisztább periódusai, de sokszor alig ismeri meg a családtagokat is. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Attól tartok, hogy a nagymamájára vonatkozó részletesebb adatok ismerete nélkül csak általánosabb választ tudok adni.

Kérdésében említette, hogy a nagymamájának agyvérzése volt. Az agyi érkatasztrófák járhatnak érelzáródással illetve vérzéssel, ezeket összefoglalóan angol szóval stroke-nak nevezzük, magyarul gutaütésnek. Eredettől függetlenül - nem teljesen pontosan - az agyvérzés, agylágyulás, agyérgörcs szavakat is használják a betegség leírására.

A stroke általában bizonyos betegségek, úgymint magasvérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség, érelmeszesedés szövődményeként jelentkezik. Ezekre a betegségekre jellemző, hogy ha nem megfelelően kezelik őket, közvetlenül is ronthatják a magasabb agyi működéseket (gondolkozás, memória stb).

Az agyunkban a különböző funkciókért felelős idegsejteknek (érzés, mozgás, látás) adott helye van. A stroke így közvetlenül érintheti a beszédért, mozgásért felelős agyi területeket, ilyen módon is romolhatnak a szellemi funkciók.

Ahogy említette az agyvérzés tíz éve volt, és ha jól értem a szavait, a probléma nem azóta áll fenn, így az sem kizárt, hogy az agyvérzéstől függetlenül jelentkező szellemi hanyatlással állunk szemben, ilyen lehet például az Alzheimer kór.

Kivizsgálás és apró dolgok, amik segíthetnek

Véleményem szerint akkor segít legjobban a nagymamáján, ha odafigyel az alapbetegségeinek a gondozására: rendszeres otthoni vérnyomásméréssel, vércukorméréssel és az adatok feljegyzésével sokat segíthet a kezelőorvosának abban, hogy az optimális terápiát találja meg a beteg számára.

Egy neurológiai átvizsgálás, ami áll egy fizikális vizsgálatból és beszélgetésből, illetve a neurológus által szükségesnek tartott eszközös vizsgálatokból (koponya CT, nyaki nagyerek Doppler vizsgálata, laborvizsgálatok stb.), segíthet a betegségek azonosításában, amelyek kezelésével a beteg szellemi teljesítménye javítható vagy legalább a hanyatlás lassítható.

Az átvizsgálás végeztével - ha szükségessé válik -, a megfelelő szakrendelés (dementia, cerbrovascularis stb.) veszi gondozásba a beteget, így a kezelést a továbbiakban az adott betegségre specializált orvosok tudják biztosítani.

Leírása szerint nagymamája időnként tájékozatlanul viselkedik. Az ilyen epizódok száma csökkenthető, ha sikerül kialakítani egy a beteg állapotát is figyelembe vevő napi és heti ciklust (adott időpontban étkezés, fekvés, kelés, TV, házimunka stb.). Mindenfajta változás elősegítheti a zavartság kialakulását.

Sokszor segíthet, ha a beteg előtt mindig van óra, naptár, ha a beteg programjait feljegyezzük számára és valamilyen látható helyen hagyjuk a teendők listáját és néhány fényképet az őt körülvevő személyekről (hűtőszekrényen, üzenőfalon).

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus és Dervalics Dóra, pszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.