Mikor kell demencia miatt abbahagyni az autóvezetést?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

Demencia esetén, ha a beteggel többször megesik, hogy elfelejtkezik a parkolójegyről, eltéved vagy gyakoriak a hirtelen fékezésből, koccanásból eredő kellemetlenségei, át kell gondolni, hogy szabad-e még vezetnie.

A hozzátartozók egyik legfájdalmasabb döntése, amikor eljön az ideje, hogy autonómiájának feladására kényszerítsék a demenciában szenvedő beteget. A család feladatát nehezíti, hogy nem támaszkodhat semmilyen általánosan elfogadott útmutatásra, amely alapján felmérhető lenne, hogy a beteg aktuális állapota mekkora veszélyt jelent saját magára és a környezetére nézve.

Újabb kutatási eredmények

A Neurology című szaklapban közzétettek egy ajánlást arra vonatkozóan, hogy a szellemi hanyatlás jeleit mutató betegeknek milyen körülmények között engedélyezett az autóvezetés. Az American Academy of Neurology korábbi javaslata szerint már enyhe demencia esetén sem tanácsos a kormány mögé ülni. Egy friss, 6000 fő bevonásával végzett vizsgálat alapján azonban új irányelveket dolgoztak ki.

Bár a betegek 88 százaléka nagy valószínűséggel nem menne át egy teljes körű járművezetői vizsgán, mégis azt tapasztalták, hogy ha a betegség még kezdeti stádiumú, a páciensek 76 százalékának nem okoz gondot a járművezetői gyakorlati vizsga, biztonsággal vezetnek. Az ellentmondó kutatási eredményekre alapozva a szakértők azt ajánlják, hogy az érintettek már a betegség korai szakaszában fontolják meg a vezetés mellőzésének lehetőségét.

Az útmutatás egyrészt felhívja a figyelmet a szellemileg leépülő idősek romló vezetési képességeire, másrészt nem korlátozza azokat, akik nem veszélyeztetik a közlekedés biztonságát. Szakértők szerint, aki átmegy a gyakorlati járművezetői vizsgán, az nem jelent veszélyt a forgalomban.

A közlekedés biztonságát veszélyeztető vezetők azonosítása

A járművezetők minősítésére a legjobb teszt egy szabványos, klinikai demencia értékelés (CDR), amely a memóriát, a problémamegoldó képességet, valamint az önmagukról való gondoskodás képességét méri. A családtagok, a gondozók sokat segíthetnek a biztonságot veszélyeztető vezetők azonosításában, de csak ha teljesen őszintén nyilatkoznak. Általában az a gyakoribb, hogy a hozzátartozók annyira aggódnak a betegért, hogy inkább alulminősítik a vezetői képességüket.

Figyelmeztető jelek:

  • balesetek;
  • közlekedési szabályok megsértése – egy tanulmány szerint azok a 70 év felettiek, akik az elmúlt három évben több mint két közlekedési kihágást követtek el, nagyobb valószínűséggel szenvednek balesetet, mint bármelyik más korcsoport, ideértve a tiniket is;
  • kevesebb vezetés, a vezetői rutin hiánya;
  • bizonyos közlekedési viszonyok elkerülése, pl. éjszakai vezetés, esőben vezetés;
  • az agresszív vagy impulzív vezetési stílus;
  • gyakori eltévedés – ha kisebb koccanásokkal is jár, figyelmeztető jel arra, hogy itt az idő a slusszkulcs végleges letételére.

A demenciában szenvedők semmit nem tehetnek annak érdekében, hogy javítsák a járművezetői képességeiket. Minél előrehaladottabb a betegség, a páciens annál kevésbé hiszi el vagy fogja fel, hogy milyen veszélyt jelent az utakon. Éppen ezért óriási az orvos, a család és a gondozó felelőssége a helyzet megítélésében.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.