• Gyakori daganatos betegségek első tünetei

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt. 

    Nemzetközi rákellenes nap
    Magyarország 1993 óta tartja április 10-én a nemzetközi rákellenes napot. Az ünnep lényege, hogy a társadalom minden rétege küzdjön a rákbetegség ellen, és ismerje fel, hogy sokat tehet a megelőzés érdekében.

    Tüdőrák

    A tüdőrák a vezető halálokok között igen előkelő (65 fölött elsődleges) helyen szerepel, a dohányzásnak és a rettentő erős légszennyezésnek köszönhetően. Tünetei korai stádiumban soha nem jelentkeznek, de vannak olyan jelek, amelyekre különösen figyelni kellene ahhoz, hogy a betegséget még gyógyítható stádiumban felfedezzék.

    Tünetek

    A furcsa, ok nélküli hangszínváltozás, a véres köpet, vagy az állandó köhögés utalhat tüdőrákra.

    Általában véletlenül derül rá fény valamilyen más okból készült tüdőröntgen során. Mindenképpen fontos, hogy részt vegyen a szűrőviszgálatokon. Ezenkívül az aktív és a passzív dohányzást a lehetőségekhez mérten kerülni kell. Természetesen vannak olyan tényezők, amelyeket lehetetlen kiszűrni az életünkből – lakókörnyezet, általános légszennyezettség –, de amire lehet figyelhetni, azt komolyan kell venni. Különösen akkor szükséges résen lenni, ha a családodban volt már tüdőrákos beteg, hiszen a hajlam erősen örökölhető.

    Olvasson tovább! Olvasson bővebben a tüdőrákról a WEBBetegen

    Hirdetés

    Vastag-, illetve végbélrák

    Az esetek túlnyomó részében a betegek 70 fölöttiek, de a szűrést és a tünetek figyelését már 50 körül is nagyon komolyan kell venni.

    Tünetek

    A betegség tünetei szembetűnőek, ha tudod, mire kell figyelned. Rák gyanúja merülhet föl, ha tisztázatlan okok miatt székelési habitusváltozást tapasztalsz: székrekedés, hasmenés, kemény széklet, vagy ha bármilyen formában vér jelenik meg a székletedben.

    Kockázati tényezői között igen hétköznapi dolgok szerepelnek, mint amilyen a rostszegény étrend, a sok elfogyasztott zsír, a vastagbélgyulladás, valamint más, gyakorta előforduló bélbetegség, és a családban már előfordult vastag-, illetve végbélrák. Banális problémának tűnik, pedig igen fontos, hogy milyen a vécécsészéje otthon. A lapos öblítésű vécékben ugyanis jól látszik a „produktum”, így székletét rendszeres ellenőrizheti. Ha nem lapos öblítésű a vécéje, nincs esélye arra, hogy akár véletlenszerűen is, de észrevegye, ha bármilyen eltérés tapasztalható a székletében. Ezenkívül fontos, hogy megfelelően táplálkozzon, sok rostot és kevés zsírt fogyasszon.

    Olvasson tovább! Olvasson bővebben a vastag-, illetve végbélrákról

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Mellrák

    Tünetek

    Bármilyen fájdalmas vagy fájdalommentes elváltozás az emlőben/emlőkben, beleértve a mellbimbókat is. Csomó vagy duzzanat megjelenése, diszkomfortérzés, a mell méretének, súlyának vagy alakjának megváltozása, a mellbimbók váladékozása, ismeretlen eredetű súlyvesztés.

    A mellrák kialakulásának esélyét nagymértékben növeli, ha a családban volt már rákos - különösen mellrákos - megbetegedés.

    Kockázati tényezőt jelent továbbá a tömött szerkezetű mell, melynek mammográfiás vizsgálata nehézkes, a 30 év fölötti szülés, illetve a limfóma vagy leukémia miatti korábbi sugárkezelés.

    Bár a mellrákos betegek felét 65 fölött diagnosztizálják, a megelőzés megkezdése már jóval korábban is lényeges. Ha elmúlt 50 éves, belép a különösen veszélyeztetett korba, így a rendszeres - havi - önvizsgálat és az 1-2 évenként ismételt mammográfiai vizsgálat elengedhetetlenül fontos.

    Olvasson tovább! Bővebben a mellrákról a WEBBetegen

    Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? Mire kell figyelni az emlő önellenőrzése során? Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.

    Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket

    Prosztatarák

    A prosztatarák az 55 év fölötti férfiak halálozásának második leggyakoribb, 80 év fölött pedig a leggyakoribb oka, így az időbeni felismerés és a rendszeres szűrés életbevágóan fontos. A halálozási statisztikák azért is elborzasztóak, mert az egyik legjobban gyógyítható ráktípusról van szó, amelyet ha időben elkapnak, hihetetlen sikerrel műthető.

    Tünetek

    Fokozott vizelési inger, a vizelet indítása vagy megállítása nehézkes, gyenge, fájdalmas, szaggatott vizeletürítés, véres vizelet, diszkomfortérzés.

    Így ez csak egy bizonyítéka annak, hogy a prevenció mint kötelesség még mindig hiányzik tudatunkból. Ma már bizonyított, hogy a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés nagyban hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. Mindhárom probléma elkerülhető a rendszeres és helyes táplálkozással, az aktív életmóddal és a testmozgással. Étrendje legyen zsírban és vörös húsban szegény, viszont zöldségekben és gyümölcsökben gazdag. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék egyébként is hatékony ellenszerei a daganatos betegségeknek, hiszen megkötik a szervezetben található káros szabad gyököket.

    Olvasson tovább! Bővebben a prosztatarákról a WEBBetegen

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2019.04.20 15:06, Megjelenés: 2018.04.09 20:09
   • Cikkajánló

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    A járvány lecsengő szakaszában van, több a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

    Telemedicina

    Telemedicina

    MediCall

    Kérdések a modern online orvos-beteg kapcsolattartási rendszerekről.

    Precíziós onkológia a vastagbélrák kezelésében

    Az onkológia területén jelentős szemléletváltás következett be az elmúlt években, melynek következtében a vastagbélrák kezelésében is egyre nagyobb szerepet kap a személyre szabott terápia, melyet más néven precíziós onkológiának is nevezünk.

    A szoftver mint orvosi eszköz a rákgyógyításban

    A rákbetegek ellátásában, a gyógyító kezelésükre vonatkozó döntések megtervezésében napjainkban egyre inkább nélkülözhetetlenek a bioinformatikai, orvosbiológiai és orvosi szoftverek. E rendszerek döntéstámogató segítsége nélkül nem volna lehetséges a molekuláris diagnosztika eredményeinek gyors és hatékony gyakorlati alkalmazása, az egyénre szabott célzott terápia kiválasztása.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    A retinoblastoma kezelése

    A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.