Az új influenza és a daganatos betegségek

Szerző: Rákgyógyítás

Miközben 2009 októberében elkezdődött a H1N1 vírus elleni oltóanyagok kiszállítása és beadása, világszerte folyamatosan figyelik a járvány terjedését és az oltóanyagok hatását, mivel a betegség természetével kapcsolatban rendre jelennek meg új információk.

A daganatos betegek is benne vannak a rizikócsoportban, akiknek veszélyeztetettségük miatt az állam már első körben ingyenesen biztosítja a H1N1 influenzavírus elleni oltóanyagot, hasonlóan a szív- és érrendszeri betegekhez, az idős emberekhez vagy a kiemelten veszélyeztetett munkakörben – például az egészségügyben – dolgozókhoz.

A magyarázat: úgy vélik, hogy a más betegségek miatt legyengült immunrendszerű embereknél nemcsak a fertőzésveszély nagyobb, hanem az influenzavírus miatti szövődmények kockázata is.

Négy halálos áldozat a H1N1 vírussal összefüggésben

Az új influenza első hazai halálos áldozatáról még júniusban érkezett hír: egy 41 éves szív- és tüdőbeteg férfi az influenza nyomán kialakult tüdőgyulladásba halt bele.

A második áldozat nála is fiatalabb volt, ráadásul teljesen egészséges: a Tolna megyei fiatalember úgy lett egy súlyos szövődmény, a vérzéses tüdőgyulladás áldozata, hogy esetében nem is gyanakodtak a H1N1 jelenlétére, arra csak a kórszövettani vizsgálat világított rá.

Azóta további két hazai haláleset után mutatták ki a H1N1 vírust az elhunytak szervezetében.

Szezonális influenza, vagy H1N1 okozta fertőzés?

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy vélhetően már eddig az időpontig is több százan voltak, akik elkapták az új influenzát, majd – mint a korábbi években – meg is gyógyultak belőle.

Alapjában véve ugyanis a klinikai tünetek alapján nem lehet megkülönböztetni a H1N1 által okozott panaszokat a szezonális influenza által kiváltott tünetektől, mint amilyen a magas láz, az elesettség, az izomfájdalom, olykor hasmenés.

Ebben az évben két típusú oltóanyag került forgalomba. Az egyikből 1,3 millió ampulla készült, ez a "szokásos" szezonális influenzavírus ellen hat, korábbi években is hasonló nagyságrendben gyártották le.

A másik oltóanyag az új, úgynevezett pandémiás (világjárványt okozó) vírus elleni vakcina, amelyből 6 millió oltóanyag készül, ebből 4 milliót hoznak ingyenesen forgalomba.

A szakmai ajánlás szerint a két vakcina – különböző testtájakon – akár egy időben is beadható, hatását 2 hét alatt fejti ki.

H1N1 - Milyen tünetek jelzik a betegséget?

A megbetegedés általában az influenza szokásos jellegzetes tüneteivel jár, és szövődmény nélkül, magától gyógyul. A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. A légúti tünetek mellett esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl.hasmenés, hányinger, hányás.

Jó tudni! - A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatója az új influenzáról

A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon.

Amennyiben a beteg krónikus alapbetegségben szenved és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmények lépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés), akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

(rakgyogyitas.hu)

Módosítva: 2009.10.17 20:10, Megjelenés: 2009.10.17 20:10
Címkék: H1N1, Daganat, Oltás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Agydaganat elleni szerrel...

Egyes agresszív agydaganatok kezelésére szolgáló hatóanyagból szeretnének gyógyszert készíteni a Debreceni Egyetem és egy lyoni egyetem...

A mellékpajzsmirigy daganatos...

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó felszínén elhelyezkedő, általában 4 darabból álló apró endokrin szerv. Fő szerepe a parathormon (PTH)...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Túlélni a H1N1-et, babával a...

A terhesség az egyszerű influenzával és azok komplikációival szemben is nagyobb kockázatot jelent az anyára. Különösen így van ez a H1N1 vírust...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.