A daganatok hőkezelése - Mennyire hatékony?

MTI
megjelent:

Nagyobb eséllyel maradnak életben és hosszabb ideig rákmentesek azok, akik a kemoterápia mellett hőkezelést is kapnak - közölték német kutatók.

Eredményeik alapján a kemoterápiás szerek mennyisége csökkenthető lenne hőkezelés mellett, bár ennek alátámasztására további kutatások szükségesek.

Rolf Issels, a Müncheni Egyetem onkológusa kutatócsoportjával azt vizsgálta, hogy lágy szövetekben, például az izom- és zsírszövetben, valamint az ízületek körül lévő tumorokra miként hat a hőkezelés.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

Megállapították, hogy a hőkezelés mellett a betegek kétszer nagyobb arányban reagáltak jól a kemoterápiára. Az eljárás nem növelte a kemoterápia káros hatásait.

A rák hőkezelése során a helyi hipertermia technikáját alkalmazzák: fókuszált elektromágneses energiával felmelegítik a daganatot és közvetlen környékét 40-43 Celsius fok közé.

A hő elpusztítja a rákos sejtek egy részét, ráadásul érzékennyé teszi a kemoterápiás szerekre, így azok hatékonyabbak. További előnye, hogy gyorsítja a véráramlást, ami szintén hozzájárul a kemoterápia eredményességéhez.

A kemoterápia hőkezeléssel együtt hatékonyabb

Issels - aki a Berlinben megtartott európai rákkongresszuson számolt be tanulmányukról - elmondta, hogy csaknem három évvel a kezelés megkezdése után 42 százalékkal kisebb valószínűséggel estek vissza vagy haltak meg a hőkezelésben is részesült páciensek, mint azok, akik csak kemoterápiás kezelést kaptak.

A mindkét terápiában részesült páciensek rákmentes időszaka átlagosan 30 hónap volt, míg a csak kemoterápiás csoporté 18 hónap.

Az onkológus szerint a hőterápiához szükséges készülék és szakértelem jelenleg csupán maroknyi klinikán és kórházban áll rendelkezésre Németországban, Hollandiában, Svájcban, Norvégiában és az Egyesült Államokban.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.