Miért csak egyes esetekben lassítja a kevesebb evés a daganat növekedését?

MTI
megjelent:

Egy évszázada tudott dolog, hogy a korlátozott táplálkozás lassítja egyes daganatok növekedését, de eddig nem ismerték ennek az okát: a kutatóknak most sikerült kideríteniük egy enzim szerepét, amelynek az aktiválódása fékezi a kevesebb evés hatását.

Az egyesült államokbeli Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) két munkatársa, Nada Kaalany és David Sabatini egereknél tanulmányozta a korlátozott táplálkozás hatását egyes daganatos betegségekre, így az agydaganatra, a vastagbél-, a prosztata- és a különböző emlőrákos megbetegedésekre. A tanulmány eredményeit a Nature című folyóirat szerdai számában ismertették.

A kutatók megállapították, hogy bizonyos daganatok (a vastagbélrák és kétfajta emlőrák) esetében lassult a növekedés a visszafogott táplálkozás esetében, míg más esetekben, így a prosztata-, az agy- és egyfajta emlőráknál a kevesebb evésnek nem volt hatása a rákos sejtek burjánzására.

A tudósok megállapították, hogy a hatás elmaradását a foszfatidilinozitol-3-kináz (PI3K) aktiválódása okozta. Ez az enzim fontos szerepet játszik a rákos sejtek burjánzásában, és az aktiválódásának különböző szintje miatt a szervezet különbözőképpen reagál a táplálék csökkenésére.

"A PI3K aktiválódását módosítva az élelmiszerkorlátozással szemben ellenálló tumort arra érzékeny tumorrá lehet átalakítani" - állítják a kutatók.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.