• Sok a rákos a családomban. Én is megbetegedhetek?

    WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

    A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Mennyi az esélye annak, hogy én is elkapom ezt a betegséget? Válogatás a WEBBeteg Az orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

    Tisztelt Doktor Úr!

    A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Kérdésem, hogy mennyi az esélye annak, hogy én is megbetegszem?
    Hirdetés

    Az onkológus válasza

    Tisztelt Kérdező!

    Mennyi az esélye? Fogalmam sincs, tudniillik nem írta meg, hogy Nagymamának, Nagypapának, Mamának milyen daganata volt. Lehet, hogy egyiknek semmi köze a másikhoz.

    Például: ha Nagypapa erős dohányos volt és tüdőrákban meghalt, annak semmi köze mondjuk a Nagymama (vagy a Mama) emlőrákjához. Vagy például ha a Nagymama mondjuk melanomában, vagy leukémiában halt meg, annak semmi köze a Nagypapa prosztatarákjához, vagy vastag-végbél-rákjához, de a Mama emlőrákjához sem. Mivel a rákos betegségek igen gyakoriak, véletlen egybeesések könnyen előfordulhatnak.

    Mindössze a daganatos betegségek (kiindulási szervtől és szövettani jellegtől függően) 1-2-3 százalékát képezik a valóban örökletes - gén-hibából adódó - daganatos megbetegedések, tehát nagyon ritkának mondhatók, a magyarországi évi 35.000 új daganatos beteg közül néhány százra lehet tenni a számukat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Viszont az örökletes génhibák nagyon nagy kockázatot jelentenek, mert mondjuk BRCA1-2 mutáns gén hordozóknál szinte biztos, hogy előbb-utóbb emlőrákot, vagy petefészekrákot kap az illető nőbeteg (ha hímnemű a leszármazott, akkor emlőrákot kaphat - persze petefészekrákot nem).

    Azt sem tudom, hogy a kérdező kb. hány éves, mert bizony az életkor előrehaladtával egyre nagyobb esélyünk van valamilyen rákbetegséget kapni. Mi férfiak pl. öregkorunkra prosztatarákot kapunk, ennek nagy a valószínűsége, ha hosszan (80-85 évet) élünk - és ez teljesen független attól, hogy Mamának, Papának milyen baja volt.

    Ha ért egy kicsit angolul, akkor például a "Cancer risk" (rák kockázat) szavakat beütve a Google-ba sok-sok adatot olvashat erről, persze leginkább az USA-ra vonatkozóan (pl. 2 férfiből 1-et, 3 nőből 1-et előbb utóbb valamilyen daganat érint). Persze ott sokkal hosszabb a várható életkor, tehát tovább élnek, több daganatos betegség is van.

    Szóval ez egy bonyolult kérdés, tudni kellene a felmenők daganatait - leginkább szövettani eredménnyel együtt.


    Forrás: WEBBeteg Orvos válaszol
    Szakértő: 
    Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

    Módosítva: 2017.04.30 14:55, Megjelenés: 2017.04.30 14:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Testsúly

    Testsúly

    Cs. K., fordító

    Az elhízás károsíthatja a sperma minőségét?

    Intim védelem

    Intim védelem

    Szponzorált tartalom

    Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)

    Rákbetegek és a klinikai kutatások

    Mielőtt egy biztonságosnak ítélt, ígéretes hatóanyagból hivatalosan is törzskönyvezett – azaz széles körben alkalmazható – gyógyszer válna, világszerte betegek ezreinek teszik hozzáférhetővé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A nemzet háziorvosa
    Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások