• Sok a rákos a családomban. Én is megbetegedhetek?

    Dr. Nagykálnai Tamás
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

    A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Mennyi az esélye annak, hogy én is elkapom ezt a betegséget? Válogatás a WEBBeteg Az orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

    Tisztelt Doktor Úr!

    A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Kérdésem, hogy mennyi az esélye annak, hogy én is megbetegszem?
    Hirdetés

    Az onkológus válasza

    Tisztelt Kérdező!

    Mennyi az esélye? Fogalmam sincs, tudniillik nem írta meg, hogy Nagymamának, Nagypapának, Mamának milyen daganata volt. Lehet, hogy egyiknek semmi köze a másikhoz.

    Például: ha Nagypapa erős dohányos volt és tüdőrákban meghalt, annak semmi köze mondjuk a Nagymama (vagy a Mama) emlőrákjához. Vagy például ha a Nagymama mondjuk melanomában, vagy leukémiában halt meg, annak semmi köze a Nagypapa prosztatarákjához, vagy vastag-végbél-rákjához, de a Mama emlőrákjához sem. Mivel a rákos betegségek igen gyakoriak, véletlen egybeesések könnyen előfordulhatnak.

    Mindössze a daganatos betegségek (kiindulási szervtől és szövettani jellegtől függően) 1-2-3 százalékát képezik a valóban örökletes - gén-hibából adódó - daganatos megbetegedések, tehát nagyon ritkának mondhatók, a magyarországi évi 35.000 új daganatos beteg közül néhány százra lehet tenni a számukat.

    Viszont az örökletes génhibák nagyon nagy kockázatot jelentenek, mert mondjuk BRCA1-2 mutáns gén hordozóknál szinte biztos, hogy előbb-utóbb emlőrákot, vagy petefészekrákot kap az illető nőbeteg (ha hímnemű a leszármazott, akkor emlőrákot kaphat - persze petefészekrákot nem).

    Azt sem tudom, hogy a kérdező kb. hány éves, mert bizony az életkor előrehaladtával egyre nagyobb esélyünk van valamilyen rákbetegséget kapni. Mi férfiak pl. öregkorunkra prosztatarákot kapunk, ennek nagy a valószínűsége, ha hosszan (80-85 évet) élünk - és ez teljesen független attól, hogy Mamának, Papának milyen baja volt.

    Ha ért egy kicsit angolul, akkor például a "Cancer risk" (rák kockázat) szavakat beütve a Google-ba sok-sok adatot olvashat erről, persze leginkább az USA-ra vonatkozóan (pl. 2 férfiből 1-et, 3 nőből 1-et előbb utóbb valamilyen daganat érint). Persze ott sokkal hosszabb a várható életkor, tehát tovább élnek, több daganatos betegség is van.

    Szóval ez egy bonyolult kérdés, tudni kellene a felmenők daganatait - leginkább szövettani eredménnyel együtt.


    Forrás: WEBBeteg Orvos válaszol
    Szakértő: 
    Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

    Módosítva: 2017.04.30 14:55, Megjelenés: 2017.04.30 14:55
   • Cikkajánló

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    A szoftver mint orvosi eszköz a rákgyógyításban

    A rákbetegek ellátásában, a gyógyító kezelésükre vonatkozó döntések megtervezésében napjainkban egyre inkább nélkülözhetetlenek a bioinformatikai, orvosbiológiai és orvosi szoftverek. E rendszerek döntéstámogató segítsége nélkül nem volna lehetséges a molekuláris diagnosztika eredményeinek gyors és hatékony gyakorlati alkalmazása, az egyénre szabott célzott terápia kiválasztása.

    Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

    Rákbetegek és a klinikai kutatások

    Mielőtt egy biztonságosnak ítélt, ígéretes hatóanyagból hivatalosan is törzskönyvezett – azaz széles körben alkalmazható – gyógyszer válna, világszerte betegek ezreinek teszik hozzáférhetővé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.