Sok a rákos a családomban. Én is megbetegedhetek?

Dr. Nagykálnai Tamás
Szerző: WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Mennyi az esélye annak, hogy én is elkapom ezt a betegséget? Válogatás a WEBBeteg Az orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

Tisztelt Doktor Úr!

A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Kérdésem, hogy mennyi az esélye annak, hogy én is megbetegszem?

Az onkológus válasza

Tisztelt Kérdező!

Mennyi az esélye? Fogalmam sincs, tudniillik nem írta meg, hogy Nagymamának, Nagypapának, Mamának milyen daganata volt. Lehet, hogy egyiknek semmi köze a másikhoz.

Például: ha Nagypapa erős dohányos volt és tüdőrákban meghalt, annak semmi köze mondjuk a Nagymama (vagy a Mama) emlőrákjához. Vagy például ha a Nagymama mondjuk melanomában, vagy leukémiában halt meg, annak semmi köze a Nagypapa prosztatarákjához, vagy vastag-végbél-rákjához, de a Mama emlőrákjához sem. Mivel a rákos betegségek igen gyakoriak, véletlen egybeesések könnyen előfordulhatnak.

Mindössze a daganatos betegségek (kiindulási szervtől és szövettani jellegtől függően) 1-2-3 százalékát képezik a valóban örökletes - gén-hibából adódó - daganatos megbetegedések, tehát nagyon ritkának mondhatók, a magyarországi évi 35.000 új daganatos beteg közül néhány százra lehet tenni a számukat.

Viszont az örökletes génhibák nagyon nagy kockázatot jelentenek, mert mondjuk BRCA1-2 mutáns gén hordozóknál szinte biztos, hogy előbb-utóbb emlőrákot, vagy petefészekrákot kap az illető nőbeteg (ha hímnemű a leszármazott, akkor emlőrákot kaphat - persze petefészekrákot nem).

Azt sem tudom, hogy a kérdező kb. hány éves, mert bizony az életkor előrehaladtával egyre nagyobb esélyünk van valamilyen rákbetegséget kapni. Mi férfiak pl. öregkorunkra prosztatarákot kapunk, ennek nagy a valószínűsége, ha hosszan (80-85 évet) élünk - és ez teljesen független attól, hogy Mamának, Papának milyen baja volt.

Ha ért egy kicsit angolul, akkor például a "Cancer risk" (rák kockázat) szavakat beütve a Google-ba sok-sok adatot olvashat erről, persze leginkább az USA-ra vonatkozóan (pl. 2 férfiből 1-et, 3 nőből 1-et előbb utóbb valamilyen daganat érint). Persze ott sokkal hosszabb a várható életkor, tehát tovább élnek, több daganatos betegség is van.

Szóval ez egy bonyolult kérdés, tudni kellene a felmenők daganatait - leginkább szövettani eredménnyel együtt.

WEBBeteg
Forrás: WEBBeteg Orvos válaszol
Szakértő:
Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Megtörtént az első hazai...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Rákbetegek és a klinikai kutatások

Mielőtt egy biztonságosnak ítélt, ígéretes hatóanyagból hivatalosan is törzskönyvezett – azaz széles körben alkalmazható – gyógyszer válna...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.