A TTK kutatóinak felfedezése hozzájárulhat a kemoterápia mellékhatásainak csökkentéséhez

MTI
megjelent:

A kemoterápiás szerek szelektivitásának növelése céljából olyan zöld, narancssárga vagy vörös fénnyel lehasítható vízoldható blokkolócsoportokat azonosítottak legújabb kutatásukban az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Szerves Kémiai Intézetének munkatársai, amelyek lehetővé teszik a fotoaktiválható kemoterápia klinikai alkalmazását.

Az eredményeket bemutató publikáció a Journal of the American Chemical Society című kémiai folyóiratban jelent meg február 8-án – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pénteken.

A terápiás szerek mellékhatásainak minimalizálása napjaink egyik legégetőbb kihívása. A hatóanyagok célzott bevitelével elvileg elkerülhető a gyógyszereknek az egészséges sejtek pusztulását okozó nemkívánatos hatása. A kemoterapeutikumok hatóanyagainak szelektív alkalmazására több megközelítés is létezik, ám e téren jelenleg is számos megoldandó feladat vár a kutatókra. Ilyen ígéretes eljárás a terápiás szerek fény segítségével történő, térben és időben kontrollált aktiválása – írták a közleményben.

A fénnyel aktiválható kemoterápia a hatóanyagok aktivitását kémiailag átmenetileg blokkoló csoportok alkalmazásán alapul. Ezek fénnyel történő besugárzása kiváltja a hatóanyag felszabadulását, amely révén az újra aktívvá válik. Az eljárás átültetése az orvosi gyakorlatba eddig azért nem volt lehetséges, mert az ilyen fényérzékeny blokkolócsoportok vagy csak az egészséget károsító UV-tartományban voltak aktiválhatók, vagy rossz volt a vízoldhatóságuk.

A TTK Kémiai Biológia Kutatócsoportjának munkatársai legújabb kutatásuk során olyan vízoldható, zöld, narancssárga vagy vörös fénnyel lehasítható blokkolócsoportokat azonosítottak, amelyekkel az említett akadályok leküzdhetők, és így lehetővé válik a fotoaktiválható kemoterápia klinikai alkalmazása – áll a közleményben.

Tovább Kemoterápia - Tudnivalók

(MTI)

Cikkajánló

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.