A laphámrák szisztémás gyógyszeres kezelése

Dr. Baki Márta
szerző: Dr. Baki Márta, onkológus - WEBBeteg
megjelent:

Mindenképpen indokolt a laphámrák daganat (spinalioma) helyi kezelése, de abban az esetben, ha sem sebészi, sem sugárterápia nem lehetséges az elváltozás kiterjedése vagy elhelyezése miatt, akkor gyógyszeres terápiát kell alkalmazni.

A helyi kezeléssel gyógyíthatók csoportjában a nők 3 éves túlélése 68 százalékos volt, a férfiaké pedig 65 százalékos. Angliai adatok alapján a férfiaknál 2,4 %-ban, a nőknél 1,1 %-ban fejlődik ki azonban áttét a bőr laphám sejtes karcinoma estén. Ezen betegcsoport átlag túlélése a teljes népességhez képest alacsonyabb. Az áttétes betegek közül a nők 29 százaléka élt 3 évnél tovább, a férfiak csoportjában ez 46 százaléknak bizonyult.

Gyógyszeres terápia előrehaladott és áttétes laphámrák esetén

Az alkalmazandó készítmények esetén mindenképpen figyelembe kell venni a beteg életkorát és kísérő betegségeit is.

A klasszikus kemoterápiás szerek közül a ciszplatint vagy kisebb arányban a carboplatint alkalmazzák 5-fluorouracillal kombinálva. Ezzel a kezeléssel 17-85 %-ban lehet javulást elérni, de a hatás nem tart hosszú ideig.

Epidermális növekedési faktor receptor gátló (EGFR-gátlók) adásával ezzel szemben 50-70 százalékos daganatcsökkenés érhető el. Az EGFR-gátló szerek közül a cetuximabbal történt a legtöbb kezelés.

Újabb kutatások az immun ellenőrző pont gátlók (PD-1) alkalmazásával érték el a legjobb kezelési eredményeket. Ezek közül a cemiplimabot Európában 2019-ben törzskönyvezték az előrehaladott vagy áttétes bőr laphámrák kezelésére. A betegek körülbelül 50 százaléka reagált erre a terápiára.

Az alkalmazási előíratban leírtak alapján a helyileg előrehaladott esetekben 43,6 %-ban érhető el remisszió, míg áttétes esetekben 49 %. A kezelés 6. hónapja után a helyileg előrehaladott, előzetesen reagált csoportban 71,5 %-ban volt tartható a javulás, áttétes esetekben 60 %. 1 év után a helyileg előrehaladott csoport tagjai közül 93,2 %-uk élt, az áttétes csoporttagjai közül pedig kb. 80 %-uk.

Azon betegek esetén, ahol az immun ellenőrző pont gátlók nem alkalmazhatók, vagy ezek már hatástalannak bizonyultak, akkor EGFR-gátlók adása megkísérelhető.

Tovább

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Baki Márta, onkológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.