A basalioma szisztémás gyógyszeres kezelése

Dr. Baki Márta
szerző: Dr. Baki Márta, onkológus - WEBBeteg
megjelent: 2020.02.18.

A basaliomák a leggyakoribb bőrdaganatok, de lefolyásuk lassú, az esetek többségében jól és eredményesen kezelhetőek. A terápia elsősorban a sebészeti eltávolítást vagy más helyi kezelést jelenti, ám időnként szisztémás (a teljes testre ható) gyógyszeres eljárás indokolt.

Abban az esetben javasolt a szisztémás gyógyszeres kezelés, ha helyi kezelés (eltávolítás, sugárterápia és/vagy lokális ellátás) nem jön szóba.

Genetikai mutációk a basalioma hátterében

A nem örökletes basaliomák genetikai vizsgálata során igazolódott, hogy körülbelül 90 százalékban egy génhiba található a daganatokban, az úgynevezett patched (PTCH1) génmutáció. Ennél kisebb arányban a jelátviteli sor következő lépése károsodik, az úgynevezett sejtfelszíni jelátalakító vagy smoothened (SMO) gén. A bazaliomák kb. 50 százalékában a p53 tumorszuppresszor gén változik, mutálódik.

Az előzőekben említett 2 gén (PTCH és SMO) szerepe az embrionalis fejlődés során jelentős, de felnőtt korban már nincs szerepük, inaktiválódnak. A bazál sejtes daganatokban ezek a gének ismét aktiválódhatnak, s további jelátviteli úton a daganatos sejtmagok és a sejtek osztódását indíthatják el.

Részletesen Basalioma - A leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat

A génmutációt célzó hatóanyagok

A basalioma (magyaros írásmóddal bazalioma, vagy bazálsejtes karcinóma) nagyon kis mértékben - 0,0028-0,55 százalékban - okoz távoli áttéteket, de ennél gyakoribb, hogy nagy kiterjedésű és helyi kezeléssel nem szorítható vissza. Ilyen esetekben kerül sor az úgynevezett szisztémás kezelésre.

2013-ban és 2015-ben került hivatalosan forgalomba két szájon keresztül alkalmazott készítmény: a viszmodegib és a szonidegib, amelyek a fent említett jelátiviteli folyamatot célzottan gátolják. Több hónapig alkalmazhatók, és a betegek a gyógyszerek szedése mellett teljes életet tudnak élni. A két gyógyszer bevezetése előtt nem állt rendelkezésre olyan készítmény, amely javította volna a helyileg előrehaladott vagy áttétes basaliomában szenvedő betegek állapotát.

A szakirodalmi adatok alapján a helyileg előrehaladott basaliomák több mint 40 százalékában, az áttétes esetekben pedig 15-30 százalékban észleltek javulást akár az egyik, akár a másik gyógyszert alkalmazták. A terápiás hatás majdnem egy évig tart. A szonidegib a vér-agy gáton keresztül bejut az agyba s így az esetleges agyi áttétek kezelésére is alkalmas. Néhány esetben az egyik gyógyszer szedése után fellépő rosszabbodáskor a másik gyógyszert alkalmazták, s ekkor is javult a betegek állapota, csökkent a daganat kiterjedése.

Ez is érdekelheti - A bőrdaganatokról

Lehetséges mellékhatások a kezelés alatt

A gyógyszerek hatásmechanizmusa alapján mind a férfiaknak, mind a nőknek vigyázniuk kell, hogy hatékony fogamzásgátlást alkalmazzanak. A fejlődő magzatban ugyanis súlyos fejlődési rendellenességek várhatók, ha a gyógyszer szedés közben fogan meg. A gyógyszerek forgalmazói külön részletes tájékoztatást adnak a fogamzásgátlással kapcsolatban. Ugyanakkor a gyógyszerbevétel után több hónappal már vállalható a terhesség, minimális kockázattal.

A fent felsorolt mellékhatáson kívül ízérzés zavart, étvágytalanságot és fogyást észlelnek az esetek egy harmadában. Szintén gyakran jelentkezik izomgörcs, amely izomlazítók, fokozott magnézium bevitelel és az izomsejtek kálcium tartalmát befolyásoló anyagokkal (kálcium-csatorna blokkoló) javítható.

Hajhullás és egyéb szőrvesztés a gyógyszerek hatásmechanizmusa alapján magyarázható. Előfordul még szérum kreatin-kináz emelkedés és izomsejtek „feloldása” (rabdomyolysis). Az ismertetett mellékhatások átmenetiek, s a gyógyszeres kezelés befejezése után a tünetek megszünnek.

A viszmodegib és szonidegib hatóanyagtartalmú gyógyszerekkel a basaliomák helyileg előrehaladott vagy áttétet képező, és addig hatásos kezelésben nem részesülő betegek állapota javulhat több hónapig és közöttük teljes gyógyulást is el lehet érni.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

A Proteus-szindróma

A Proteus-szindróma a ritka betegségek közé tartozik (1 millió emberből kevesebb mint egy érintett), világszerte kevesebb mint 200 esetet tartanak...

A bőrdaganatokról

A bőrdaganat összefoglaló elnevezés, amely eredetét, jellegét, kezelését és kilátásait tekintve különböző daganattípusokat foglal magába. A...

A rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának okai, megelőzése

A rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása világszerte növekszik. Leggyakrabban a hám eredetű basal sejtes (basalioma) és laphám sejtes (spinalioma)...

BRAF génmutáció vizsgálata - Mikor van rá szükség?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek differenciál diagnosztikájánál igen nagy jelentősége van a jó- és a rosszindulatú elváltozások...

Basalioma - A leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat

A basalioma (carcinoma basocellulare) Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (malignus) bőrdaganat. Általában lassan növekvő, áttétet igen...

Egyre több embernél fordul elő hámsejtekből kiinduló bőrrák

Nemcsak pigmentfoltok vagy megváltozott anyajegyek esetén kell bőrrákra gyanakodni, vannak ugyanis bőrszínű kinövések formájában jelentkező...

Mire figyeljen bőre önvizsgálata során?

A bőrrák számos formában és méretben jelentkezhet. Mindenképpen mutassa meg orvosának az aggodalomra okot adó anyajegyet, különösen, ha az utóbbi...

Molekuláris diagnosztika a vastagbélrák kezelésében

A molekuláris diagnosztika azt állapítja meg, hogy melyik betegnél melyik új terápia lehet hatásos, melyik kezelési móddal érdemes próbálkozni. Az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.