• A basalioma szisztémás gyógyszeres kezelése

    Dr. Baki Márta
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus

    A basaliomák a leggyakoribb bőrdaganatok, de lefolyásuk lassú, az esetek többségében jól és eredményesen kezelhetőek. A terápia elsősorban a sebészeti eltávolítást vagy más helyi kezelést jelenti, ám időnként szisztémás (a teljes testre ható) gyógyszeres eljárás indokolt.

    Abban az esetben javasolt a szisztémás gyógyszeres kezelés, ha helyi kezelés (eltávolítás, sugárterápia és/vagy lokális ellátás) nem jön szóba.

    Genetikai mutációk a basalioma hátterében

    A nem örökletes basaliomák genetikai vizsgálata során igazolódott, hogy körülbelül 90 százalékban egy génhiba található a daganatokban, az úgynevezett patched (PTCH1) génmutáció. Ennél kisebb arányban a jelátviteli sor következő lépése károsodik, az úgynevezett sejtfelszíni jelátalakító vagy smoothened (SMO) gén. A bazaliomák kb. 50 százalékában a p53 tumorszuppresszor gén változik, mutálódik.

    Az előzőekben említett 2 gén (PTCH és SMO) szerepe az embrionalis fejlődés során jelentős, de felnőtt korban már nincs szerepük, inaktiválódnak. A bazál sejtes daganatokban ezek a gének ismét aktiválódhatnak, s további jelátviteli úton a daganatos sejtmagok és a sejtek osztódását indíthatják el.

    Részletesen Basalioma - A leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat

    A génmutációt célzó hatóanyagok

    A basalioma (magyaros írásmóddal bazalioma, vagy bazálsejtes karcinóma) nagyon kis mértékben - 0,0028-0,55 százalékban - okoz távoli áttéteket, de ennél gyakoribb, hogy nagy kiterjedésű és helyi kezeléssel nem szorítható vissza. Ilyen esetekben kerül sor az úgynevezett szisztémás kezelésre.

    Hirdetés

    2013-ban és 2015-ben került hivatalosan forgalomba két szájon keresztül alkalmazott készítmény: a viszmodegib és a szonidegib, amelyek a fent említett jelátiviteli folyamatot célzottan gátolják. Több hónapig alkalmazhatók, és a betegek a gyógyszerek szedése mellett teljes életet tudnak élni. A két gyógyszer bevezetése előtt nem állt rendelkezésre olyan készítmény, amely javította volna a helyileg előrehaladott vagy áttétes basaliomában szenvedő betegek állapotát.

    A szakirodalmi adatok alapján a helyileg előrehaladott basaliomák több mint 40 százalékában, az áttétes esetekben pedig 15-30 százalékban észleltek javulást akár az egyik, akár a másik gyógyszert alkalmazták. A terápiás hatás majdnem egy évig tart. A szonidegib a vér-agy gáton keresztül bejut az agyba s így az esetleges agyi áttétek kezelésére is alkalmas. Néhány esetben az egyik gyógyszer szedése után fellépő rosszabbodáskor a másik gyógyszert alkalmazták, s ekkor is javult a betegek állapota, csökkent a daganat kiterjedése.

    Ez is érdekelheti - A bőrdaganatokról

    Lehetséges mellékhatások a kezelés alatt

    A gyógyszerek hatásmechanizmusa alapján mind a férfiaknak, mind a nőknek vigyázniuk kell, hogy hatékony fogamzásgátlást alkalmazzanak. A fejlődő magzatban ugyanis súlyos fejlődési rendellenességek várhatók, ha a gyógyszer szedés közben fogan meg. A gyógyszerek forgalmazói külön részletes tájékoztatást adnak a fogamzásgátlással kapcsolatban. Ugyanakkor a gyógyszerbevétel után több hónappal már vállalható a terhesség, minimális kockázattal.

    A fent felsorolt mellékhatáson kívül ízérzés zavart, étvágytalanságot és fogyást észlelnek az esetek egy harmadában. Szintén gyakran jelentkezik izomgörcs, amely izomlazítók, fokozott magnézium bevitelel és az izomsejtek kálcium tartalmát befolyásoló anyagokkal (kálcium-csatorna blokkoló) javítható.

    Hajhullás és egyéb szőrvesztés a gyógyszerek hatásmechanizmusa alapján magyarázható. Előfordul még szérum kreatin-kináz emelkedés és izomsejtek „feloldása” (rabdomyolysis). Az ismertetett mellékhatások átmenetiek, s a gyógyszeres kezelés befejezése után a tünetek megszünnek.

    A viszmodegib és szonidegib hatóanyagtartalmú gyógyszerekkel a basaliomák helyileg előrehaladott vagy áttétet képező, és addig hatásos kezelésben nem részesülő betegek állapota javulhat több hónapig és közöttük teljes gyógyulást is el lehet érni.

    Dr. Baki Márta, onkológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2020.02.18 13:03, Megjelenés: 2020.02.18 13:03
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Strike a pose - így készítsen jó fotókat a bőrgyógyászati távkonzultációhoz

    Abban biztos vagyok, hogy sokan tudják, hogyan kell a tökéletes(hez közeli) fotót elkészíteni Instagramra vagy Pinterestre. De azt már biztosan kevesebben tudják, hogyan kell egy bőrtünetet úgy fotózni, hogy az megfelelő legyen a bőrgyógyászati távkonzultáció (azaz a távbőrgyógyászat) számára, biztosítva a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózist. Dr. Tamási Béla javaslatait érdemes megfontolni.

    Idén legyünk különösen óvatosak a napozással

    A koronavírus miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, így kevesebb napfény érte a bőrüket. Ezért nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát. A napozás megkezdésekor egyébként is minden évben a fokozatosság a legfontosabb, hiszen pár nap alatt nem lehet lebarnulni.

    Basalioma - A leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat

    A basalioma (carcinoma basocellulare) Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (malignus) bőrdaganat. Általában lassan növekvő, áttétet igen ritkán adó daganattípus, ezért részlegesen rosszindulatúnak (semimalignus) is nevezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA