Ajánlott-e a hűsítő fejkendő használata? - Orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Azt hallottam, hogy a hűsítő fejkendő alkalmazásáról, hasznosságáról igen megoszlik az onkológusok véleménye, mivel a fejbőr ereinek összehúzásával állítólag gátolja a citosztatikum eljutását a véráramon keresztül a rákos sejtekhez. Igaz ez?

Ajánlott-e a hűsítő fejkendő használata?

Nem szeretném akadályozni a gyógyulást, de a kendővel nagymértékben enyhíthetőek a kemoterápia mellékhatásai, így elkerülhető lenne további gyógyszerek beszedése, és a közérzetet is javítaná. Kérem, segítsen a döntésben.

Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus válasza

A fejtető bőre, a hajas fejbőr angolul scalp. Az indiánok "megskalpolták" a legyőzötteket. A hajas fejbőr hűtése esetleg meg tudja akadályozni a citosztatikus kezelésekkel járó hajhullást.

Kétségtelen, hogy azoknál a betegeknél, akiknél ilyen hűtéssel történtek a kezelések, ritkább a teljes hajhullás (alopecia). Egyes orvosok szerint viszont a hajas fejbőr hűtése során kisebb koncentrációban jutnak el a citosztatikus anyagok a koponyatető ereibe, ezért esetleg pont ott keletkeznek majd áttétek. Mások szerint ez nem igaz. Mindenesetre a koponyatető bőrében jelentkező áttétek igen ritkák, mondjuk emlőrákban az összes áttétes beteg 0.5-1.0%-ánál jelentkeznek mindössze.

Azt viszont tudni kell, hogy hematológiai daganatos betegségekben (leukémia, lymphomák, myeloma, stb.) nem szabad használni a fejbőr hűtését - hiszen ezek rendszerbetegségek, és a szervezet egy részének "kispórolása" a kezelésből biztos kiújuláshoz vezet.

Tehát: ha Önnek mondjuk emlődaganata van, és nem hajlamos hidegben migrénes rohamokra, akkor nyugodtan használja a módszert, de tudjon róla, hogy nem mindig sikeres az eljárás, és minden alkalommal használni kell. Ha egy "ciklusban" nem használja, akkor nem ért semmit a többi.

Az nem kérdés, hogy az infúzió alatt viselni kell, hiszen ilyenkor kering a vérben a gyógyszerek csúcskoncentrációja. Az viszont kérdés, hogy az infúzió után meddig kell még viselni, mikor csökken le a vérben annyira a gyógyszerek koncentrációja, hogy már nem okoznak hajhullást? Percekig-órákig-napokig? Egyik emberből ekkor ürül, a másikban máskor bomlik le és ürül a toxikus anyag. Tehát elég nehéz kérdés ez az egész.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Hajhullás
A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.