Májrák sajtópályázat: díjazták a WEBBeteg újságíróját

Rákgyógyítás
megjelent:

A 2011 után 2012-ben is megszervezett sajtópályázat keretében ismeretterjesztő cikkeket, riportokat, interjúkat vártak a társadalmi szervezetek, olyan írásokat, amelyek rávilágítanak a májbetegségekkel, májcirrózissal – arról tudva vagy sem – együtt élő több százezer ember rendszeres orvosi kontrolljának indokoltságára, bemutatják a fenyegető májrák időbeli felismerésének lehetőségeit.

17 pályamunka érkezett. A pályázók közül a 4 tagú zsűri Balogh Ágnes, az MTV szerkesztő-riporterének átfogó és szemléletes riportját, valamint Tóth András, a Webbeteg egészségügyi portál újságírójának a saját példája nyomán az ultrahangvizsgálat jelentőségéről írt cikkét díjazta. A zsűri megosztott díjat ítélt meg Dudics Emesének az Egészségtükör portálon megjelent cikkéért és Varga Zoltánnak a Gyula TV-ben sugárzott riportjáért.

Tóth András cikke Megnéztem a májamat, fotóm is van róla!

Különdíjak: ultrahangra az újságírókat!

A sajtópályázat deklarált célkitűzése volt a példaadás. Ennek jegyében a kiírók két szerkesztőség 10-10 munkatársa számára szerveznek komplett hasi ultrahang szűrővizsgálatot saját településükön.

Az egyik különdíjat a Webbeteg szerkesztősége kapta, amiért cikkeivel segítette a májrák elleni figyelemfelhívás sikerét, továbbá a 2012-es társadalmi kampányban két pályamunkának is megjelenési lehetőséget biztosított, kifejezve elkötelezettségét a társadalmi kérdések napirenden tartása, a rák eredményes kezeléséhez nélkülözhetetlen korai felismerés iránt.

A másik különdíjat a májrák sajtópályázaton 2011-ben is indult, s akkor ugyancsak díjjal elismert Gyula TV munkatársai vehették át. A televízió figyelemfelkeltő, dinamikus riportjaival segíti a rák elleni küzdelmet, adásaiban visszatérően megjelenési lehetőséget biztosít olyan híradásoknak, amelyek az egészségmegőrzés iránt nem elkötelezett nézőket is cselekvésre sarkallhatják.

A pályamunkák mindegyike elérhető a www.mkot.hu oldalon.

májrák elleni figyelemfelhívás

Mit érdemes tudni a májrákról?

A májrák az egyik legagresszívabb daganatos betegség: diagnózisa után sokszor csak hónapjai vannak hátra a betegeknek. A magyarázat: túl későn látja orvos a májukat, amikor a sebész már nem tudja a tumort eltávolítani. A betegeknek ekkor az életesélyeit az növelheti, ha célzott onkológiai kezelést kapnak. Sokkal kevesebb betegnek szabadna Magyarországon májrákban meghalnia.

A máj szerepe
A máj az egyik legnagyobb hasi szervünk, amely kiemelkedően fontos szerepet tölt be az emésztési folyamatban. A máj termeli az epét, amely a táplálkozással bekerült zsírokat az emésztőenzimek számára lebontható állapotban tartja. A májnak központi szerepe van a méregtelenítésben, a szervezet számára fölösleges vagy káros anyagok vérből történő kiválasztásában, lebontásában, ezen kívül az emberi test számára nélkülözhetetlen fehérjéket is előállít.

A májzsugorodás gyógyíthatatlan, legfeljebb lefolyása lassítható, a cirrózist kiválthatja a hepatitis B vagy hepatitis C vírusfertőzés, a rendszeres alkoholfogyasztás, a penészgombák által termelt aflatoxin a növényi élelmiszerekben. A kitettséget növeli a cukorbetegség és az elhízás (zsírmáj), fokozzák a kockázatot egyes örökletes betegségek, vegyszerek és egyes gyógyszerek hosszú távú hatásai, például a testépítők által használt anabolikus szteroidok. Egyszerre több kockázati tényező jelenléte – különösen közömbösséggel párosulva – többszörösére növeli a veszélyt.

A krónikus Hepatitis B és C fertőzés az egyik leggyakoribb és legfontosabb rizikófaktora a májrák kialakulásának. A statisztikák azt mutatják, hogy a betegség megfelelő kezelése és követése nélkül négy hepatitis B hordozó közül egy májrákban vagy májcirrózisban fog meghalni.

A világban a májrák fő kiváltó oka a Hepatitis B és C okozta májkárosodás: a világszerte előforduló májrákos esetek 78 százaléka hozható a vírusfertőzéssel összefüggésbe.

Miért olyan sok a halálos betegség?

„A májrákból a végleges gyógyulás nem lehetetlen: ehhez elsősorban az kell, hogy akkor vegyünk észre egy tumort, amikor az sebészi úton teljesen eltávolítható, s még nem adott áttéteket. Ha erre már nincs lehetőség, különféle intervenciós radiológiai technikákkal még mindig lehetséges a májdaganat mechanikai pusztítása. Emellett a gyógyszeres terápia is sokat fejlődött: ma a májrákos betegek már tablettában is hozzájuthatnak a célzott onkológiai kezeléshez, amely révén életkilátásaik javulhatnak.” - mondta el Bodoky György.

A professzor a májrák tragédiájának nevezte, hogy miközben ennél a betegségnél pontosan tudható, hogy a Hepatitis vírusfertőzés vagy az alkohol okozta májcirrózisban szenvedőknél a legnagyobb a valószínűség a májdaganatos betegség megjelenésére, ennek ellenére az esetek jelentős részében túl későn diagnosztizálják a bajt. Ha a rizikócsoportba tartozók eljutnának rendszeres ultrahangvizsgálatra, sokkal kevesebben halnának meg közülük májrákban.

Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)

Teendők a májcirrózis diagnosztizálása után

A májcirrózissal diagnosztizált betegeket félévente ellenőriznie kell a háziorvosnak, ennek része a hasi ultrahangvizsgálat is.

Laborvizsgálatoknál gyanúra adhat okot a májfunkciós értékek eltérése is.

A hasi ultrahang egyik legnagyobb előnye, hogy nincs hátránya: nem jár sugárzással, bármennyiszer ismételhető, előkészületet nem igénylő, rövid ideig tartó, fájdalmatlan, költségkímélő, azonnali eredményt adó diagnosztikai módszer.

Azoknál a májbetegeknél, akik folyamatos háziorvosi gondozás alatt állnak, számottevően nagyobb esély van arra, hogy egy kezdődő májrákot korábbi stádiumban ismerjenek fel. A májrákra is igaz: az időben felfedezett daganat megműthető, ezt addig kell és lehet megtenni, amíg a tumor nem terjedt szét a szervezetben.

Nem elég a kórházban gyógyítani

„Nem elég kezelni a betegséget, magával a beteggel is foglalkozni kell. A tudatos beteg jobban gyógyulhat, mert ismeri a lehetőségeket, ismeri a jogait, s tudja hová fordulhat akkor, amikor az egészségügy útvesztőjében elakad. Bár a rákkal mindenkinek a saját harcát kell megvívnia, az országszerte működő betegklubok, sorstársközösségek tagjai jobb esélyekkel indulnak, mert ők mind betegtársaikra, mind az egyesületeket segítő patronáló orvosokra és nővérekre támaszkodhatnak.” – mondta Bajorné Lobenwein Beáta, a Magyar Rákellenes Liga Rákellenes Általános Szolgálatának vezetője.

Nem tudják a rákbetegek, hogy mi vár rájuk

"Sajnos a betegek nagyobb részébe tartozók nem jutnak el betegklubokba, nincsenek egyetlen civil szervezetnek sem a látóterében, így sokkalta kiszolgáltatottabbnak érzik magukat az egészségügyi ellátórendszerben.” – mondta B. Papp László, a Rákgyógyítás Magazin és www.rakgyogyitas.hu portál szerkesztője. Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2006 óta működtetett honlap és 2008 óta kiadott ingyenes, országos civil újság jellegzetessége, hogy egyetlen hirdetésnek, reklámnak sem adnak helyt. Az elmúlt években több mint 4 ezer levelet válaszoltak már meg a rákról, amelyek anonim formában mind elérhetők az interneten.

Amint B. Papp László forgalmazott, a betegektől és hozzátartozóktól érkező kérdések egyik legnagyobb tanúsága: az érintettek és a családtagok gyakran nem értik leleteiket, nem értik mi és miért történik velük, s kétségbeesetten próbálnak információkhoz jutni – gyakran beleszaladva így olyan tévhitekbe, amelyek tovább ronthatják a testi-lelki állapotukat. A visszajelzések alapján a rákbetegek sokszor bizonytalanságban, megválaszolatlan kérdések tömkelegével mennek haza a kórházból vagy a rendelőből, mert nem volt idejük kérdezni, illetve nem volt lehetőségük visszakérdezni.

(Rákgyógyítás)

Cikkajánló

Májrák: a betegség és tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Májrák
Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet a májban. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.