• Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Hogy lehet az, hogy 1997-től 2016-ig megháromszorozódott a májrákban elhunytak száma Nagy-Britanniában? Pedig a tudomány fejlődése alapján éppen ennek az ellenkezőjét várták. Az Egyesült Királyságban 2017-ben kb. 5700 májrákos haláleset történt, ami az eddigi legmagasabb érték.

    Hirdetés

    Főként férfiakat érint

    Egyre több az előrehaladott állapotú cirrhosisban (májzsugor) szenvedő betegek száma – szögezte le Dr. Anya Burton, a Public Health England rákkutatója. Az orvoscsoport Skóciában, Walesben és Észak-Írországban másokkal is együttműködött, hogy az Egyesült Királyság egészére kiterjedő adatokat kapjon. Az adott időszakban 62 125 elsődleges májrákot diagnosztizáltak. Ezek közül 48% (29 906) volt HCC, 38% intrahepatikus cholangiocarcinoma (iCCA) és 14% volt meghatározatlan vagy egyéb ritka rák-altípus.

    A HCC a hepatocelluláris carcinoma rövidítése. Ez a férfiak daganatos halálozásának második, a női daganatos halálozások hatodik leggyakoribb oka a világon, és előfordulása folyamatosan és drámaian növekszik. Az ötéves túlélés bárhol és nemtől függően mindössze 6% és 37% között van. A HCC-k jelentős hányada krónikus májbetegség talaján alakul ki, amelyet viralis hepatitis (vírusos májgyulladás), mértéktelen alkoholfogysztás vagy nem alkoholos eredetű steatohepatitis (zsírmáj) okoz. Az intrahepatikus cholangiocarcinoma (iCCA) a leggyakoribb primer májrák, amely egy halálos rosszindulatú daganat, korlátozott kezelési lehetőségekkel. Gyógyítani csak sebészi úton, esteleg májtranszplantációval lehet, de akkor is  csak a korai stádiumú iCCA betegeknél alkalmazható.

    Mind a HCC, mind az iCCA esetszámai nőttek 1997 óta

    A HCC-esetek 25%-a a lakosság leginkább rászoruló ötöd részéből származnak. Dr. Burton elmondta: "Köztudott, hogy a HCC gyakrabban fordul elő a férfiakban, mint a nőkben, de ennek okai még nem teljeskörűen tisztázottak. Ez a kutatás nem foglalkozott ezzel. A HCC esetében a májrák diagnózis átlagéletkora 68,4 év volt, az esetek 77,2% -a pedig férfi. A közös HCC kockázati tényezők, mint például a magas alkoholfogyasztás, az intravénás kábítószer-használat és az elhízás gyakoribbak a szegényebb embereknél, de ezt a jelen elemzésben nem vizsgáltuk. A partnerség keretében tervezett további munka célja éppen a kockázati tényezők megoszlása ​​a HCC populációban."

    A kezelés igen nehéz, mert a májrák egy agresszív rák, amelyet a korai szakaszában nem könnyű felfedezni. Ez azt jelenti, hogy sok embert már csak előrehaladott állapotban diagnosztizálnak és már műtéttel sem lehet kezelni, mert a rák elkezdett átterjedni a test más részeire. Ha a májrákot korai stádiumban észlelik, műtét, rádiófrekvenciás abláció vagy májátültetés útján kezelhető. A liverpooli Aintree Egyetemi Kórház sebésze Hassan Malik hozzátette, hogy mindezek miatt sürgősen szükség van jobb megelőzési stratégiákra. Szerinte a brutálásan növekvő adatok arra kell ösztönözzék a kormányt, hogy kiegészítő támogatásokat adjon a májrák okainak széleskörű ismertetésére és annak még kezdeti stádiumban való felismerésére és kezelésére.

    Olvasson tovább! Májrák: a betegség és tünetei

    Forrás: WEBBeteg
    Sz. M., fordító; medicalxpress.com
    Lektorálta:  Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.08.19 10:32, Megjelenés: 2020.08.19 10:32
   • Cikkajánló

    Gyorsul a járvány

    Gyorsul a járvány

    MTI

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a COVID-19-járvány terjedése.

    Stressz

    Stressz

    B. M., szakfordító

    A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

    Májrák: a betegség és tünetei

    Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.

    A máj rosszindulatú daganatairól

    Ha májrákról beszélünk, akkor alapvetően el kell különítenünk a máj elsődleges daganatait, melyek a máj saját szöveteiből indulnak ki, és a másodlagos daganatokat, ezek elsősorban az emésztőrendszer daganataiból a véráram útján keletkező áttétek.

    A májrák típusai és gyógyítása

    A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása.

    Óvja a máját: Az ultrahang életet menthet

    A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete kommunikációs kampánnyal hívja fel az alapellátásban gondozott érintettek és a családorvosok figyelmét a májrák időben történő felismerését szolgáló hasi ultrahang vizsgálatok jelentőségére a már diagnosztizált májbetegeknél.

    Az arcpír és a jókor jött szűrés esete

    Esetem legfőbb pozitívumának azt tartom, hogy időben derült fény betegségemre. Ha nincs az a szűrő-vizsgálat, nem itt tartanék! Akkor nemcsak a tünetmentesen zajló hepatitiszemről nem szerzünk tudomást, de a rákos csomót sem veszik észre az orvosok.

    Rövidre mérték idejét

    Májrákja miatt sok bevégzetlen munkát hagyott hátra az egyetemi tanár. Teljesítmény-kényszeres személyiség volt, mondja férje. Elismeri, a 3 évtizedes együttélés torzíthatja emlékezetét, ám ígéri, a Hepatitisz C-vírussal fertőzött sorstársak kedvéért tárgyszerűen idézi fel a baleset-életmentés késői tragikus következményét. Vesztesége kínját csökkenti, hogy ünnepséget szervezett az oktató emlékére a Közgázon. Ott az alábbi részletek nem kerültek szóba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.