Kemoterápia és szex

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A szexuális aktivitás megengedett a kezelés alatt? Biztonságos a férjemmel szeretkeznem, miközben kemoterápiás kezelés alatt állok?

Az a legjobb megoldás, ha elbeszélgetnek a kemoterápia és a szex minden vonatkozásáról egy olyan orvossal, aki ismeri az Ön kórtörténetét. Általában a szexuális aktivitás megengedett a kemoterápiás kezelés alatt mindaddig, amíg Ön kedvet érez hozzá.

Számos tényező befolyásolhatja a döntést. Íme, néhány szempont a kérdés megfontolásához:

• Önnek milyen típusú rákja van? Ha a daganatos elváltozás érinti a nemi szerveket, akkor a szexuális együttlét különösen nagy elővigyázatosságot igényel. Ebben az esetben a terápiát követően az orvosa azt javasolhatja, hogy amíg teljesen fel nem épül, tartózkodjon a szexuális élettől.

• Milyen típusú kemoterápiában részesül? A kemoterápia egyes típusai olyan hüvelyi elváltozást okozhatnak, amely a szexuális érintkezés alatt hüvelyi fájdalom kialakulásához vezethet. A kemoterápiának bizonyos verziói – például a magas dózisú kemoterápia csontvelő, illetve őssejt beültetését követően - legyengíthetik az immunrendszert. Kérdés, hogy ilyenkor a szex jó ötlet-e.

A bőr felszínén és a genitális részeken élő egészséges baktériumállomány a nemi érintkezés során bekerülhet a véráramba. Ha az Ön immunrendszere nem elég ellenálló, nem tudja a szervezetét megvédeni ezektől a baktériumoktól. A véralvadásban szerepet játszó vérlemezkék süllyedése számának csökkenése miatt a kemoterápia növelheti a vérzés kialakulásának kockázatát. Így a szexuális aktus vérzést okozhat. Vészesen alacsony vérlemezkeszám esetén kritikus vérzés is bekövetkezhet.

Ön teherbe eshet? A kemoterápia alatt a terhesség nem javasolt a magzat fejlődését veszélyeztető lehetséges szövődmények miatt. Ha van esély a fogantatásra, orvosa valószínűleg arra bíztatja Önt, hogy válasszon a születésszabályozás biztos módjai közül.

A partnere felkészült a lehetséges allergiás reakciókra? Elméletileg előfordulhat, hogy amíg Ön kemoterápiás kezelésben részesül, a párjánál ez allergiás reakciót válthat ki, de ez nagyon ritkán fordul elő.

Van kedve Önnek a szexhez? A kemoterápia alatt a kimerültség vagy az egyéb mellékhatások csökkenthetik a szexuális érdeklődést. Ha nem kívánja a szexuális aktust, jusson eszébe, hogy a szexen túl több módja van az intim kapcsolattartásnak. A gyengédség kifejezésének vannak más formái, például a csók, az ölelés vagy egyéb közös tevékenységek.

(WEBBeteg – Piroskáné Hajdu Petra, fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

forrás: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/expert-answers/chemotherapy-and-sex/faq-20058287

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.