• Kemoterápia és szex

    Szerző: WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító

    A szexuális aktivitás megengedett a kezelés alatt? Biztonságos a férjemmel szeretkeznem, miközben kemoterápiás kezelés alatt állok?

    Az a legjobb megoldás, ha elbeszélgetnek a kemoterápia és a szex minden vonatkozásáról egy olyan orvossal, aki ismeri az Ön kórtörténetét. Általában a szexuális aktivitás megengedett a kemoterápiás kezelés alatt mindaddig, amíg Ön kedvet érez hozzá.

    Számos tényező befolyásolhatja a döntést. Íme, néhány szempont a kérdés megfontolásához:

       • Önnek milyen típusú rákja van? Ha a daganatos elváltozás érinti a nemi szerveket, akkor a szexuális együttlét különösen nagy elővigyázatosságot igényel. Ebben az esetben a terápiát követően az orvosa azt javasolhatja, hogy amíg teljesen fel nem épül, tartózkodjon a szexuális élettől.

    Hirdetés

       • Milyen típusú kemoterápiában részesül? A kemoterápia egyes típusai olyan hüvelyi elváltozást okozhatnak, amely a szexuális érintkezés alatt hüvelyi fájdalom kialakulásához vezethet. A kemoterápiának bizonyos verziói – például a magas dózisú kemoterápia csontvelő, illetve őssejt beültetését követően - legyengíthetik az immunrendszert. Kérdés, hogy ilyenkor a szex jó ötlet-e.

    A bőr felszínén és a genitális részeken élő egészséges baktériumállomány a nemi érintkezés során bekerülhet a véráramba. Ha az Ön immunrendszere nem elég ellenálló, nem tudja a szervezetét megvédeni ezektől a baktériumoktól. A véralvadásban szerepet játszó vérlemezkék süllyedése számának csökkenése miatt a kemoterápia növelheti a vérzés kialakulásának kockázatát. Így a szexuális aktus vérzést okozhat. Vészesen alacsony vérlemezkeszám esetén kritikus vérzés is bekövetkezhet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

      • Ön teherbe eshet? A kemoterápia alatt a terhesség nem javasolt a magzat fejlődését veszélyeztető lehetséges szövődmények miatt. Ha van esély a fogantatásra, orvosa valószínűleg arra bíztatja Önt, hogy válasszon a születésszabályozás biztos módjai közül.

       • A partnere felkészült a lehetséges allergiás reakciókra? Elméletileg előfordulhat, hogy amíg Ön kemoterápiás kezelésben részesül, a párjánál ez allergiás reakciót válthat ki, de ez nagyon ritkán fordul elő.

    • Van kedve Önnek a szexhez? A kemoterápia alatt a kimerültség vagy az egyéb mellékhatások csökkenthetik a szexuális érdeklődést. Ha nem kívánja a szexuális aktust, jusson eszébe, hogy a szexen túl több módja van az intim kapcsolattartásnak. A gyengédség kifejezésének vannak más formái, például a csók, az ölelés vagy egyéb közös tevékenységek.

    (WEBBeteg – Piroskáné Hajdu Petra, fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    forrás: http://www.mayoclinic.com/health/chemotherapy-and-sex/AN01936

    Legutóbb frissült: 2013.11.11 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?

    A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, mely a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutását jelenti. Ez enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket okoz, az anyai életminőséget jelentősen ronthatja. Sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.

    Precíziós onkológia: elkerülhetőek a fölösleges kezelések?

    A daganat gyógyításának új ága azt térképezi fel, hogy a páciens számára a nála jelen lévő génhiba alapján mi a legoptimálisabb kezelési stratégia, ráadásul személyre szabottan. De mit érdemes tudni róla? A témában dr. Baki Márta onkológussal beszélgettünk.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    A csontok, porcok és ízületek daganatai

    A csonttumorok inkább gyermek- és fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Az egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás, amely gyakran végtag-amputációval is végződhet. Éppen ezért fontos a betegség korai stádiumában való diagnosztizálása.

    A Merkel-sejtes carcinoma és tünetei

    A Merkel-sejtes carcinoma a bőrben elhelyezkedő speciális sejtekből, a Merkel-sejtekből kiinduló igen rosszindulatú daganat. A betegség ritka: évente kb. 300-500 ezer személyre jut egy új eset felismerése, de a valós előfordulás minden bizonnyal ennél gyakoribb.

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.