Otthoni szakápolás a kórház helyett

Szerző: Rákgyógyítás

Szakképzett ápoló vagy gyógytornász nemcsak a kórházban, hanem a beteg otthonában is rendelkezésre állhat, ha szükség van szakszerű segítségre. A házi ápolás nem egyenlő a végstádiumú betegek házi hospice ellátásával.

– Elvileg az otthoni szakápolási szolgáltatások teljes lefedettséget biztosítanak az országban, azaz a kórházi ellátáshoz hasonlóan minden rászoruló betegnek hozzá kellene jutnia ehhez a társadalombiztosítási ellátási formához is. A legtöbbször a betegek vagy az orvosok információhiánya az oka, hogy nem kapja meg mindenki e háttértámogatást azok közül, akiknek a leginkább szükségük lenne rá – ad tömör látleletet Schaffer Judit, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke. Gyorsan azért hozzáteszi: minden igényt nem is tudnának kielégíteni, mert minden területre lakosságszám arányosan meg van határozva, hogy mennyi vizitet fizet ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az otthoni szakápolást jellemzően magánszolgáltatók – ritkábban önkormányzatok, alapítványok, egyesületek – végzik, a kollégák között szakápolók, gyógytornászok, fizikoterápiás asszisztensek, olykor logopédus található. Sokan kórházi, klinikai munkahelyük mellett, másodállásként vállalnak otthoni ellátást. A szolgálatvezetők is szeretnek olyan nővérekkel dolgozni, akik mögött intézményi háttér áll, mert a kórházi szakápolók folyamatos gyakorlatban vannak, ismerik az orvosokat és a szakmai újdonságokat is.

Otthon, szakavatott kezek közt gyógyulni

Az otthoni szakápolás célja, hogy a beteg otthoni környezetben, személyre szabottan, humánus és szakszerű ápolásban részesüljön. Ezzel az ellátási formával a kórházi kezelések száma csökkenthető, illetve időtartama lerövidíthető – ez a magyarázata, hogy az otthonápolást a rászorulóknak ingyenesen biztosítja a társadalombiztosítás, hiszen még így is sokkal olcsóbb a beteg ellátása, mint ha kórházban gondoznák. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy ez nem egy szabadon igényelhető „kényelmi” szolgáltatás: csak abban az esetben vehető igénybe, ha a beteg egészségi állapota – orvosi végzettséghez nem kötött – komplex kórházi ápolást igényelne, viszont azt egyenértékűen helyettesíteni lehet az otthoni szakápolás körében nyújtható ellátásokból összeállított kezeléssel.

Az OEP tételesen meghatározta mely ellátások adhatók házi szakápolás keretében. Ezek közé tartozik a műtéti területek, zárt és nyitott sebek ellátása, az operációk utáni ápolás, a felfekvések, fekélyek ellátása, korlátozott önellátás esetén a testi higiéné biztosítása és a mozgás segítése, az intravénás folyadékpótláshoz és gyógyszerezéshez kapcsolódó infúzióadás, a katéterezéshez, hólyagöblítéshez kötődő ápolási teendők. A szondatápláláshoz, a folyadékbevitelhez, a légcsőkanül tisztításához kapcsolódó tevékenységek, illetve ezek megtanítása éppúgy beletartozhat ezen ellátási formába, mint az egyes bélműtétek után szükségessé vált sztómának vagy különböző célt szolgáló dréneknek a kezelése.

Bizonyos esetekben rehabilitáció is nyújtható odahaza. A betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó ápolás keretében a gyógyászati segédeszközök, a protézisek, a mozgás és mozgatás eszközei használatának megtanítása, a hely- és helyzetváltoztatás házi segítése is indokolható orvosilag. Sor kerülhet beszéd-, légzés-, oxigén- vagy elektroterápiára, rendelhető gyógytorna. A tartós fájdalomcsillapításban is segítségére lehetnek a betegnek. A gyógy-szerválasztás és a dózis beállítása természetesen az orvos kompetenciája, ám a fájdalom jellegének, enyhülési-erősödési ciklusának feltérképezésével fontos támpontokat nyújthatnak az ápolók is.

A cikk folytatását a Rákgyógyítás.hu-n olvashatja

Ez is érdekelheti Házi betegápolás, otthoni szakápolás... - Milyen lehetőségek vannak?

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tilos a napozás Tilos a napozás

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás.

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Otthonápolás: így spórolhatunk az...

Ha egy családtag súlyos betegségéből adódóan otthonápolásra szorul, az a családtagok számára is megterhelő fizikailag, lelkileg és anyagilag is....

Megtörtént az első hazai izotóp...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.