• Születési súly és diabétesz

    Szerző: MTI

    Azt korábban is tudták a kutatók, hogy a kis súllyal született babáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz későbbi életükben, ám ennek okait nem ismerték.

    Kutatók két olyan régiót találtak az emberi génállományban, amelyek befolyásolják a csecsemő születési méretét, az egyik ráadásul a diabétesz kialakulására is hatással van a későbbi élet során.

    Hirdetés
     A szülés, születés módjai
    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai >>

    A Nature Genetics című szakfolyóiratban kedden közzétett megállapítás az első bizonyíték arra, hogy genetikai kapcsolat van a kis születési súly és a diabétesz későbbi kockázata között.

    A 2-es típusú, felnőttkorinak is nevezett cukorbetegség egyre nagyobb arányban fordul elő világszerte, mára mintegy 180 millió embert érint.

    Egy génváltozat felelhet a cukorbetegség kialakulásáért?

     A baba fejlődése
    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    Azt korábban is tudták a kutatók, hogy a kis súllyal született babáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz későbbi életükben, ám ennek okait nem ismerték. A mostani megállapítások szerint a géneknek is fontos szerepe van az összefüggésben.

    A kutatócsapatban brit, holland, finn és amerikai szakemberek dolgoztak, akik több mint 38 ezer európai ember adatait tartalmazó 19 tanulmány metaelemzését végezték el. Erős kapcsolatot állapítottak meg a születési súly és két génváltozat között. Az egyik génváltozat, az ADCY5 jelű a 2-es típusú diabétesszel is összefüggésbe hozható.

    Azok, akik ez utóbbinak két kópiáját hordozzák, 25 százalékkal nagyobb kockázattal lesznek diabéteszek felnőttként, mint azok, akiknél nincs jelen "kockázatos" génváltozat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.04.12 13:18
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Rotavírus-fertőzés: Előzze meg idejében oltóanyaggal!

    A csecsemők és kisgyerekek vírusos bélfertőzésének egyik leggyakoribb oka a rotavírus-fertőzés. A vírusok erősen fertőzőképesek, és könnyen terjednek, a kisgyerekek pedig általában hajlamosak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre. De lehet ellene védekezni!

    Puffadás, hasfájás: fruktózproblémák is okozhatják

    Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.