Születési súly és diabétesz

MTI
megjelent:

Azt korábban is tudták a kutatók, hogy a kis súllyal született babáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz későbbi életükben, ám ennek okait nem ismerték.

Kutatók két olyan régiót találtak az emberi génállományban, amelyek befolyásolják a csecsemő születési méretét, az egyik ráadásul a diabétesz kialakulására is hatással van a későbbi élet során.

A Nature Genetics című szakfolyóiratban kedden közzétett megállapítás az első bizonyíték arra, hogy genetikai kapcsolat van a kis születési súly és a diabétesz későbbi kockázata között.

A 2-es típusú, felnőttkorinak is nevezett cukorbetegség egyre nagyobb arányban fordul elő világszerte, mára mintegy 180 millió embert érint.

Egy génváltozat felelhet a cukorbetegség kialakulásáért?

Azt korábban is tudták a kutatók, hogy a kis súllyal született babáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz későbbi életükben, ám ennek okait nem ismerték. A mostani megállapítások szerint a géneknek is fontos szerepe van az összefüggésben.

A kutatócsapatban brit, holland, finn és amerikai szakemberek dolgoztak, akik több mint 38 ezer európai ember adatait tartalmazó 19 tanulmány metaelemzését végezték el. Erős kapcsolatot állapítottak meg a születési súly és két génváltozat között. Az egyik génváltozat, az ADCY5 jelű a 2-es típusú diabétesszel is összefüggésbe hozható.

Azok, akik ez utóbbinak két kópiáját hordozzák, 25 százalékkal nagyobb kockázattal lesznek diabéteszek felnőttként, mint azok, akiknél nincs jelen "kockázatos" génváltozat.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

(MTI)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.