Születési súly téma

A szénszennyezettség növekedésével csökken a babák születési súlya

MTI

Több mint öt százalékkal csökkent a babák születési súlya az amerikai Tennessee folyó völgyében, ahol szénerőművekre váltottak az 1979-es pennsylvaniai nukleáris baleset után - állapította meg egy amerikai tanulmány.

A terhes nők kávéfogyasztása is növeli a kisebb súlyú újszülött kockázatát

MTI

Növeli a kisebb súlyú újszülött kockázatát és meghosszabbítja a kihordás idejét a terhesség alatti koffeinfogyasztás - derítették ki svéd kutatók, akik úgy vélik, hogy emiatt módosítani kellene a terhes nők koffeinfogyasztására vonatkozó ajánlásokat.

Miért nőtt meg a természetes szülésidő hossza napjainkra?

www.versysclinics.com

Hosszabb ideig tart a természetes szülés: az 1960-as évekhez viszonyítva az elmúlt néhány évben két-három órával több ideig tart az amerikai nők vajúdása.

A kisebb születési súly veszélyei

freepress.eu

Számos betegség visszavezethető a magzat méhen belüli fejlődésére. A kutatások szerint a kis súlyú újszülöttek felnőtt korukban fogékonyabbak az érrendszeri megbetegedésekre.

Szívritmuszavar - A nagyobb súllyal születő babák hajlamosabbak lesznek rá

MTI

A születéskor nagyobb testsúlyú babák felnőttkorukban nagyobb valószínűséggel bajlódnak a leggyakoribb ritmuszavarral, a pitvari fibrillációval, mint a kisebb újszülöttek.

Terhesség - Nem jó a túlzott súlygyarapodás

MTI

A genetikai tényezőktől függetlenül nagyobb súlyú gyermekei születnek azoknak a kismamáknak, akik a terhesség alatt a kívánatosnál jobban meghíznak - állapította meg egy amerikai tanulmány, amely csütörtökön jelent meg a The Lancet című brit orvosi folyóirat internetes kiadásában.

Születési súly és diabétesz

MTI

Azt korábban is tudták a kutatók, hogy a kis súllyal született babáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz későbbi életükben, ám ennek okait nem ismerték.

A kávéval és a teával is vigyázniuk kell a terhes anyáknak

Független Hírügynökség

A terhes nőknek lényegesen vissza kellene fogniuk a kávé- és teafogyasztásukat, hívják fel a figyelmet brit szakemberek. A korábban elfogadhatónak tekintett 300 milligramm helyett legfeljebb napi 200 milligramm koffeint szabad fogyasztani.