Cukorbetegség - Honnan vegye az önellenőrzéshez szükséges vért?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
megjelent:

Mindegy-e, hogy honnan, melyik bőrterületről veszik az önellenőrzéshez szükséges vért? Hosszú időn keresztül nem volt kétséges, hogy honnan történjék a vércukor-önellenőrzéshez szükséges vérvétel, mert erre vagy az ujjbegyek oldala, vagy a fülcimpa látszott a legalkalmasabbnak.

Csak a közel két évtizedes gyakorlat nyomán vetődött fel, vajon nem választható-e más, kevéssé fájdalmas bőrterület is e célra, az új területek belépésével egyben elősegítve a gyakori szúrások nyomán kialakuló hegesedések kockázatának csökkentését is.

Az idők folyamán két újabb terület bizonyult a mérési helyek körébe vonhatónak: az alkar bőre, illetve a hüvelykpárna területe. Amikor azonban összemérésekre került sor - azaz összevetették ugyanabból a személyből, ugyanazon időben vett, a hagyományos ujjbegyes, illetve alkarból vagy hüvelykpárnából származó minták cukortartalmát -, kiderült, az eredmény nem azonos, bár az eltérés nem számottevő. Ez idő szerint a két helyről végzett meghatározás eredményei nagyszámú mintában még nem kerültek statisztikai összehasonlításra, így esetleges korrekciós faktor megállapítására sem volt mód. Az új területek önellenőrzésbe vonása, így ma még nem a napi gyakorlat része.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

A kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."

Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Diabetes - Prof. Dr. Jermendy György, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.