Kigyógyulhatok a cukorbetegségből? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Cukorbeteg vagyok (nem súlyos). Ha odafigyelek magamra, és a vércukromra kigyógyulhatok belőle valaha? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Nincs enyhe és súlyos cukorbetegség. Csak cukorbetegség van. Amikor valakinél felállítják a diagnózist, az azt jelenti, hogy cukorbeteg. Tehát egy progressziv, krónikus betegsége van.

Nem visszafordítható! Megfelelő életmódterápiával, (diéta+mozgás) esetleg gyógyszer nélkül is egyensúlyban tartható. De attól még cukorbeteg. Ha kicsit hízni fog vagy többet eszik nagyobb lesz a cukra. Nem fordítható vissza a betegség. A cukorbetegség kezelésének a célja azon túl, hogy az esetleg meglévő kezdeti panaszok megszűnnek, az az, hogy a szövődményeket megelőzzük!

Véleményem szerint életmódváltással a cukorbetegségre hajlamos, több kockázati tényezővel rendelkezőnél, megelőzhető a cukorbetegség kialakulása, vagy kitolható a cukorbetegség manifesztálódásának ideje.

Akinél felismerésre kerül a cukorbetegség, ott azonban sajnos már nem visszafordítható. A cukorbetegség kiderülése után a célértékek elérésére a fontos a kezelés során.

Így előzhetőek csak meg a mikro- és makrovascularis szövődmények.

(WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea diabetológus)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.