Reaktív hypoglikémia: Mit tehetnék?

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Úgy gondolom, reaktív hypoglikémiám van. Hogyan tudnám beazonosítani a tüneteimet és mit tehetek a panaszok ellen?

Reaktív hypoglikémia (vagy étkezési hypoglikémia) esetén az étkezéseket követően alacsony a vércukorszint – rendszerint evés után 1-3 órával. A vércukor szintjének csökkenése előfordulhat koplalás esetén is. A reaktív hypoglikémia jele, tünete lehet az éhség, a gyengeségérzet, a remegés, az álmosság, a szédülés, a nyugtalanság és a zavarodottság.

Ezt a betegséget gyakran nehéz diagnosztizálni, mert előfordulhat, hogy más betegség tünetei hasonlítanak a reaktív hypoglikémia tüneteire. Általában az orvosi értékelés során kerül sor annak megállapítására, hogy a tüneteket az alacsony vércukor okozza-e – és a vércukor szintjének normalizálásával a panaszok megszűnnek-e. A reaktív hypoglikémia további kezelése a tünetek súlyosságától függ.

Az emberek többségénél a reaktív hypoglikémia általában nem igényel orvosi kezelést. Segíthet, ha gondot fordítunk az étkezések ütemére, illetve összetételére:

  • Kisebb adagú étkezések legyenek egész napra elosztva, három óránál nem nagyobb időközönként.
  • Együnk kiegyensúlyozott étrend szerint, amely tartalmaz sovány húsból származó és nem hús eredetű fehérjét is, valamint magas rosttartalmú ételeket, amelyek teljes kiőrlésű gabonából, gyümölcsökből és zöldségekből állnak. A lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztását helyezzük előtérbe.
  • Kerüljük vagy korlátozzuk a cukros ételek fogyasztását, különösen éhgyomorra.
  • Az evést ne kombináljuk alkoholfogyasztással és cukros üdítő ivásával sem.

Egyesek számára, különösen, akik bélrendszeri műtéti beavatkozáson estek át (gyomor bypass műtét vagy műtétet igénylő fekélyes megbetegedés), további kezeléseket javasolhat az orvos, az étrendi változtatások pedig még inkább indokoltak.

Szintén fontos, hogy a napi rutinnak a fizikai aktivitás is része legyen.

Szerző: WEBBeteg – Piroskáné Hajdu Petra fordító; Forrás: Mayo Clinic; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.