• Cukorbeteg? Néhány érv, miért kell figyelnie a szívére is!

    Szerző: WEBBeteg

    Magas vérnyomás, családi hajlam, magas koleszterinszint… Egy friss felmérés szerint a cukorbetegek közel felének fokozott hajlama van az olyan súlyos szív-érrendszeri események kialakulására, mint a szívinfarktus vagy a stroke, 15 százalékuk pedig már át is esett legalább egy ilyen rohamon.

    Minden cukorbetegnél – a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fennáll a szívbetegség előfordulásának lehetősége. Amennyiben nem figyelünk oda a további károsító tényezők csökkentésére, fokozott esélyünk lehet egyes szív-érrendszert érintő betegségek kialakulására.

    A WEBBeteg.hu-n végzett, nem reprezentatív, ám 8448 diabéteszben érintett válaszadó részvételével zajló felmérés is megerősíti, hogy a magas vérnyomás a legjellemzőbb rizikófaktor: a válaszoló cukorbetegek több mint fele (55 százaléka) jelölte be azt, hogy magas vérnyomással is küzd. Szintén a kitöltők többsége (51 százaléka) számolt be arról, hogy családjában már előfordult szívinfarktus vagy stroke. Nekik fokozottan érdemes ügyelniük a szívbarát életmód és az orvosi terápia követésére! A koleszterinszintje a betegek mintegy negyven százalékának magas, ami szintén az egyik fő rizikófaktora lehet a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának.

    Hirdetés

    Kiknek fontos különösen figyelniük szívük egészségére is, ha cukorbetegek?

    Jó, ha tud a diabétesz és a szív-érrendszeri betegségek alábbi összefüggéseiről:

    • A családi hajlam valós veszély. Kétszer nagyobb arányban volt már lezajlott infarktusa vagy stroke-ja azon válaszadóknak, akiknek családjában előfordult szív-érrendszeri megbetegedés (21 százalék), mint azoknak, akik családját eddig elkerülte a szívbetegség (10 százalék).
    • Számít az idő is. Az életkor és a cukorbetegen töltött évek előrehaladtával ugyanis fokozatosan emelkedik a szívbetegség kockázata. Felmérésünk alapján leginkább azon válaszadóink életében fordult elő legalább egyszer szívroham vagy stroke (több mint a válaszolók 20 százalékánál!), akik 65 évnél idősebbek vagy több mint 10 éve ismert náluk a cukorbetegség ténye.
    • A férfiaknál nagyobb az érrendszeri szövődmények kialakulásának kockázata, mint a hölgyek esetében. A felmérés eredményei szerint a cukorbeteg férfiak 19 százalékának életében egyszer már előfordult, hogy szívrohamot, esetleg stroke-ot kaptak. A nőknél ez a szám 13 százalék volt, amely bár alacsonyabb, jól mutatja, hogy a gyengébbik nem tagjai is nagy veszélynek vannak kitéve.
    • A cukorbetegség és a magas vérnyomás együttes fennállása növeli a szív-érrendszeri események esélyét. Ha diabétesze mellett magas a vérnyomása is, jó, ha tudja, hogy a felmérés szerint a szívinfarktuson vagy stroke-on átesett betegtársainak 62 százaléka szintén magas vérnyomásról számolt be a felmérés során.

    Ez is érdekelheti Tekintse meg infografikánkat

    Az eredmények összhangban állnak számos nemzetközi kutatás megállapításával, amelyek a diabétesz és a hozzá társuló rizikótényezők szerepét mutatták ki a kardiovaszkuláris események előfordulásában.*

     Bár nem tudunk valamennyi kockázati tényezőt befolyásolni, minden cukorbetegnek érdemes tisztában lennie a rizikófaktorokkal, és – egészséges életmóddal, az orvos által javasolt terápia követésével – csökkentenie a szív-érrendszeri betegségek esélyét. Nemcsak a vércukorszint egyensúlyban tartására érdemes odafigyelnünk, hanem a szívünkre is. Amennyiben úgy érzi, ön is a veszélyeztetett csoportba tartozik, kérdezze meg kezelőorvosát a szív-érrendszeri kockázat csökkentésének lehetőségeiről.

    Bővebben A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

    Olvasson tovább! Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    Irodalom*
    • Gurushankar Govindarajan et al., Hypertension And Diabetes Mellitus, European Cardiovascular Disease 2006 - Issue 1
    • Ellen L. Air et al., Diabetes, the Metabolic Syndrome, and Ischemic Stroke - Epidemiology and possible mechanisms, Diabetes Care 2007 Dec; 30(12): 3131-3140.
    • S. Goya Wannamethee et al.,Impact of Diabetes on Cardiovascular Disease Risk and All-Cause Mortality in Older MenInfluence of Age at Onset, Diabetes Duration, and Established and Novel Risk Factors.  Arch Intern Med. 2011; 171(5):404-410.

    PC-HU-100331, Lezárás dátuma: 2018. 12. 17.

    Módosítva: 2018.12.14 11:36, Megjelenés: 2018.12.14 08:32
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élők támogatása

    Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

    A cukorbetegség megelőzése - A kutatások eredményei

    A cukorbetegség megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

    Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

    A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

    Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

    A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

    Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

    A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a szomjúság, a nehezen gyógyuló seb, de a diabétesz az esetek többségében kezdetben tünetszegény, a panaszok alapján nehezen felismerhető.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.