A cukorbetegség okozta idegkárosodás megállítható

Neuropathia Központ
megjelent:

Az idegkárosodás (neuropathia) a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye. A teljeskörű kezelés nemcsak a tünetekre, hanem az idegkárosodást kiváltó okra is hat, így a neuropathiás károsodás folyamata lassítható, megállítható, vagy visszafordítható lehet.

A témát nemzetközileg elismert szakértők vitatták meg Berlinben, az Európai Diabétesz Kongresszus zárónapján. A neuropathia gyógyításának lehetőségeiről más nemzetközi szakértők mellett Prof. Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő Neuropathia Központ vezetője is beszámolt.

A berlini Európai Diabétesz Kongresszus keretében a neuropathia gyógyításában jelentős eredményeket felmutató szakértők számoltak be tapasztalataikról. A szakértők egyetértettek abban, hogy az alsó végtagi amputációk több mint felét cukorbetegeken végzik, melyek közül elsősorban a neuropathia eredetű amputációk megelőzhetőek lennének az idegkárosodás időben történő felismerésével és korai, komplex kezelésével..

A neuropathia hátterében a magas vércukorszint áll, amely károsítja az idegrostokat ellátó ereket és az idegszövet anyagcseréjét. Felismerését – a lábvizsgálat mellett - egyszerű neurológiai tesztek segítik, mint a vibrációérzet és a hőérzet vizsgálata. – mondta el Prof. dr. Solomon Tesfaye, az angliai Royal Hallamshire Hospital vezető diabetológusa.

A fokozott alkoholfogyasztás és a különböző kockázati faktorok, mint hasi elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vérzsírértékek is szerepet játszanak a neuropathia kialakulásában és folyamatában.

Az oki kezelés fontossága

A szénhidrátanyagcsere-helyzet optimális beállításán és az egyéb rizikófaktorok kezelésén túl elengedhetetlenül fontos a megbetegedés okát kezelni – fejtette ki Prof. Dr. Dan Ziegler, a düsseldorfi German Diabetes Center vezetője.

Az oki kezelés célja a neuropathia folyamatának lassítása, megállítása, illetve a neuropathia tüneteinek csökkentése. Jól tolerálható hatóanyag a lipidoldékony benfotiamin, amely gátolja a kóros anyagcsere-folyamatokat. Hazai vizsgálati adatok szerint a benfotiamin már a kezelés harmadik hetében jelentősen csökkentette a fájdalomérzetet a kiinduláshoz képest.

Az oxidatív stressz is szerepet játszik a krónikus szövődmények kialakulásában. Csökkentését az antioxidáns hatóanyagok segíthetik. Benfotiamin és antioxidáns szer együtt adása fokozottan csökkenti a neuropathia tüneteit, beleértve a fájdalmat is és egyúttal képes megállítani a diabéteszes neuropathia előrehaladását – fejtette ki előadásában Prof. Dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ vezetője.

A megbeszélést a neuropathia diagnosztizálását és gyógyítását évtizedek óta segítő Wörwag Pharma kezdeményezte.

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet

SOTE I. sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest

  • Cím: 1083 Budapest, Korányi Sándor u. 2/a.
  • Tel: +36 (1) 210-0278/51583
  • Rendelési időpont: hétfőtől-péntekig 8:00-14:00
  • Vezető: Prof. Dr. Kempler Péter
  • Előjegyzés: hétfőtől-péntekig 8:00-14:00
  • Ellátási terület: országos

(Neuropathia Központ)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Kullancsok
Kullancsok

Hol élnek, és vannak-e természetes ellenségeik?

Vesebarát diéta
Vesebarát diéta

Táplálkozási tanácsok egészségeseknek is.

WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.